Γυναικεία δράση στον Ευριπίδη με τη ματιά μιας γυναίκας

Επικαιρότητα
11/09/2013

Επανακυκλοφόρησε το βιβλίο «Γυναικεία δράση στον Ευριπίδη. Εκδίκηση και Επιβολή»της Δρ φιλοσοφίας, Χρύσας Αλεξοπούλου από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. O Ευριπίδης στις τραγωδίες του «Μήδεια», «Ιππόλυτος», «Εκάβη» αποδίδει με ρεαλισμό τους γυναικείους χαρακτήρες, αξιοποιώντας στη δραματική πλοκή την ιδιαιτερότητα του φύλου των ηρωίδων και τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής του. O «τραγικότατος» των ποιητών φωτίζει από κάθε πλευρά τη γυναικεία ψυχή, προβάλλει τρόπους αντίδρασης στον έρωτα και το μίσος, την προδοσία και την υποτίμηση. Επιχειρεί τελικά την αληθινή ψυχογραφία μέσα από τη δράση, ή οποία δεν είναι απλώς συνέπεια θεατρικής αναγκαιότητας, αλλά προκύπτει και από την ίδια τη γυναικεία φύση τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
H Χρύσα Αλεξοπούλου γεννήθηκε το 1955 στην Αμαλιάδα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Johann Wolfgang Goethe-Universitat στη Γερμανία και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα το 1995. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε φιλολογικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια κλασικών σπουδών. Έχει γράψει μερικά βιβλία για την αρχαία Ελλάδα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
«…ο Ευριπίδης παρουσιάζει τις γυναίκες σε νέους ρόλους ισχυρότερους, γιʼ αυτό έχει υποστηριχθεί ότι, όπως ο Πραξιτέλης εισήγαγε τη γυναίκα στη γλυπτική, έτσι και ο Ευριπίδης την εισήγαγε στην τραγωδία. Οι ηρωίδες του ταξινομούνται πολύ κοντά στην καθημερινή ζωή και διαθέτουν εντονότερο συναισθηματισμό και ανεξέλεγκτα αποθέματα δύναμης, για να αγαπούν, αλλά και να μισούν. Ο ποιητής ενδιαφέρεται και για τις καθημερινές λαϊκές αντιλήψεις σχετικά με τη θέση της γυναίκας, τις όποιες και παρουσιάζει, γεγονός πού έγινε αφορμή να κατηγορηθεί για μισογυνισμό. Φυσικά, όσα αναφέρει ο Ευριπίδης, δεν πρέπει να θεωρηθούν ως “μανιφέστο” φεμινισμού, διότι, όπως παρατηρεί και ή S.B. Pomeroy, ή τραγωδία δεν ήταν το πιο κατάλληλο μέσο για προπαγάνδα. Ό Ευριπίδης διέκρινε αντιφάσεις στη ζωή και δεν τού ήταν εύκολο να προσκολληθεί σε μία άποψη, γιʼ αυτό προβληματίζεται και μας παρουσιάζει χαρακτήρες με ποικιλία αντιδράσεων. Με τον Ευριπίδη αρχίζει η μελέτη σε βάθος των περιπαθών γυναικών, η θεώρηση του θυμού, η παρουσίαση της πολυπλοκότητας των χαρακτήρων με ακριβή ρεαλισμό. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζονται στη σκηνή οι ηρωίδες, όπως ήταν στη ζωή τού κάθε Αθηναίου πολίτη, ως σύζυγοι, αδελφές ή κόρες…». Η συνέχεια στο βιβλίο.

www.artistbpook.gr
26/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Οκτώβριος - 2017
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
1
2

Θέατρο - Παραστάσεις

Mon Petit Prince
34

Θέατρο - Παραστάσεις

Mon Petit Prince
Αύγουστος
5

Θέατρο - Παραστάσεις

Mon Petit Prince
Άμλετ
Αύγουστος

Μουσική - Συναυλίες

Vanessa Mae
6

Θέατρο - Παραστάσεις

Mon Petit Prince
Άμλετ
Αύγουστος

Μουσική - Συναυλίες

Disney in concert - Magical music from the movies
78
910

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
1112131415
16

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
17

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
1819202122
23

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
24

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
2526272829
30

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
31
Οκτώβριος - 2017

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αύγουστος

Αύγουστος | Θέατρο Δημήτρης Χορν

Το θεατρικό έργο "Αύγουστος" του Tracy Letts, βραβευμένο με τα βραβεία Pulitzer και Tony, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Δημήτρης Χορν σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Ο "Αύγουστος", του Tracy Letts, η παράσταση που επαίνεσαν ...
The Dream Syndicate

The Dream Syndicate | Fuzz Live Music Club

Οι Steve Wynn, Dennis Duck, Mark Walton και Jason Victor, που ολοκληρώνουν το συγκρότημα The Dream Syndicate, δίνουν ραντεβού για ένα ανατρεπτικό live στο Fuzz club. Οι θρυλικοί The Dream Syndicate επιστρέφουν στην Αθήνα! Οι Steve Wynn, ...

Αρχη