Γυναικεία δράση στον Ευριπίδη με τη ματιά μιας γυναίκας

Επικαιρότητα
11/09/2013

Επανακυκλοφόρησε το βιβλίο «Γυναικεία δράση στον Ευριπίδη. Εκδίκηση και Επιβολή»της Δρ φιλοσοφίας, Χρύσας Αλεξοπούλου από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. O Ευριπίδης στις τραγωδίες του «Μήδεια», «Ιππόλυτος», «Εκάβη» αποδίδει με ρεαλισμό τους γυναικείους χαρακτήρες, αξιοποιώντας στη δραματική πλοκή την ιδιαιτερότητα του φύλου των ηρωίδων και τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής του. O «τραγικότατος» των ποιητών φωτίζει από κάθε πλευρά τη γυναικεία ψυχή, προβάλλει τρόπους αντίδρασης στον έρωτα και το μίσος, την προδοσία και την υποτίμηση. Επιχειρεί τελικά την αληθινή ψυχογραφία μέσα από τη δράση, ή οποία δεν είναι απλώς συνέπεια θεατρικής αναγκαιότητας, αλλά προκύπτει και από την ίδια τη γυναικεία φύση τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
H Χρύσα Αλεξοπούλου γεννήθηκε το 1955 στην Αμαλιάδα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Johann Wolfgang Goethe-Universitat στη Γερμανία και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα το 1995. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε φιλολογικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια κλασικών σπουδών. Έχει γράψει μερικά βιβλία για την αρχαία Ελλάδα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
«…ο Ευριπίδης παρουσιάζει τις γυναίκες σε νέους ρόλους ισχυρότερους, γιʼ αυτό έχει υποστηριχθεί ότι, όπως ο Πραξιτέλης εισήγαγε τη γυναίκα στη γλυπτική, έτσι και ο Ευριπίδης την εισήγαγε στην τραγωδία. Οι ηρωίδες του ταξινομούνται πολύ κοντά στην καθημερινή ζωή και διαθέτουν εντονότερο συναισθηματισμό και ανεξέλεγκτα αποθέματα δύναμης, για να αγαπούν, αλλά και να μισούν. Ο ποιητής ενδιαφέρεται και για τις καθημερινές λαϊκές αντιλήψεις σχετικά με τη θέση της γυναίκας, τις όποιες και παρουσιάζει, γεγονός πού έγινε αφορμή να κατηγορηθεί για μισογυνισμό. Φυσικά, όσα αναφέρει ο Ευριπίδης, δεν πρέπει να θεωρηθούν ως “μανιφέστο” φεμινισμού, διότι, όπως παρατηρεί και ή S.B. Pomeroy, ή τραγωδία δεν ήταν το πιο κατάλληλο μέσο για προπαγάνδα. Ό Ευριπίδης διέκρινε αντιφάσεις στη ζωή και δεν τού ήταν εύκολο να προσκολληθεί σε μία άποψη, γιʼ αυτό προβληματίζεται και μας παρουσιάζει χαρακτήρες με ποικιλία αντιδράσεων. Με τον Ευριπίδη αρχίζει η μελέτη σε βάθος των περιπαθών γυναικών, η θεώρηση του θυμού, η παρουσίαση της πολυπλοκότητας των χαρακτήρων με ακριβή ρεαλισμό. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζονται στη σκηνή οι ηρωίδες, όπως ήταν στη ζωή τού κάθε Αθηναίου πολίτη, ως σύζυγοι, αδελφές ή κόρες…». Η συνέχεια στο βιβλίο.

www.artistbpook.gr
26/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Φεβρουάριος - 2019
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
123
4

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
5

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
678910
11

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
12

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
1314151617
18

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
19

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
2021222324
25

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO

Μουσική - Συναυλίες

Χριστίνα Μαξούρη
26

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
2728
Φεβρουάριος - 2019

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Τύχη και των Ανδρών τα βλέμματα (Σονέτο 29)

Τύχη και των Ανδρών τα βλέμματα (Σονέτο 29) | Vault Theatre Plus

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής Κωνσταντίνος Κυριακού, σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Vault και έχοντας την «Υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά», παρουσιάζει το έργο του Καναδού συγγραφέα Τζων Χέρμπερτ «Τύχη και των Ανδρών τα ...
Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Κύτταρο

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Κύτταρο | Κύτταρο Live Club

Ο Φοίβος Δεληβοριάς πέφτει, ως γνωστόν, κάθε τόσο «και σκοτώνεται». Είναι ο δικός του τρόπος να βρίσκει ξανά τον εαυτό του και το πεζοδρόμιο. Γιατί εκεί, δίπλα στα βήματα των περαστικών, στο μέρος που αν είναι να σταθείς στέκεσαι μόνο για ...

Αρχη