Ιδού τα σχέδια του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Επικαιρότητα
11/09/2013

Τα σχέδια, τη μακέτα και το βίντεο του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του οποίου η κατασκευή ξεκινά στο Φαληρικό Δέλτα μέσα στο 2011, παρουσίασε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του ιδρύματος μαζί με τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη στην Αθήνα.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Σε μια έκταση 170.000 τετραγωνικών μέτρων θα απλώνεται το «Πάρκο Σταύρος Νιάρχος», καταλαμβάνοντας με πράσινο το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης, ενώ το 15% θα καταλαμβάνουν τα υπερσύγχρονα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, με «πράσινη οροφή» διαστάσεων 100 επί 100 μέτρων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού θα προσελκύει 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Μια «Αγορά», τόπος συνάντησης των επισκεπτών στον ισόγειο χώρο των κτιρίων συμπληρώνουν την κατασκευή που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Στην έκταση αυτή εντάσσεται και η κατασκευή αθλητικού πάρκου, προσφορά στο Δήμο Καλλιθέας.

Το πάρκο θα οδηγεί σταδιακά σε λόφο ύψους 32 μέτρων, προς την πλευρά της θάλασσας, διατηρώντας ήπια κλίση και προσφέροντας πανοραμική θέα στους επισκέπτες προς την θάλασσα, την πόλη και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Νερό, πράσινο, γυαλί και εξοικονόμηση ενέργειας χαρακτηρίζουν το έργο. Ένα υδάτινο κανάλι θα διατρέχει το πάρκο από την πλευρά του αυτοκινητόδρομου της Συγγρού. Τοίχοι από γυαλί και σίδερο ντύνουν την όπερα, τη βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο που υψώνεται πάνω από την όπερα.

Χιλιάδες δένδρα και φυτά στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, θα απορροφούν 11.000 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. «Η πράσινη οροφή και τα υπερσύγχρονα ηλιακά πάνελ στην ελληνική πρωτεύουσα θα αναγκάσουν την Ευρώπη να κοιτάξει πολύ προσεκτικά πώς μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια από τον ήλιο», δήλωσε ο Renzo Piano.

«Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα μεγάλα έργα στις ΗΠΑ έγιναν στην περίοδο της ύφεσης» δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος. Το έργο ύψους 550.000.000 ευρώ χαιρέτησε ο πρόεδρος του ιδρύματος και το χαρακτήρισε «δείγμα κοινωνικής προσφοράς, ελπίδας και υποχρέωσης στην επόμενη γενιά. Αν μια χώρα δεν μπορεί να έχει υπό την εποπτεία της μια βιβλιοθήκη και μια Όπερα, τότε έχουμε σοβαρά προβλήματα», απάντησε, όταν ερωτήθηκε για την υποθετική περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο δεν λάβει το μήνυμα αισιοδοξίας που εκπέμπει το έργο αυτό.

Το έργο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού ύψους περίπου 566.000.000 ευρώ. Αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Με την ολοκλήρωσή του, το 2015, το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραχωρηθεί προς χρήση στην ελληνική κοινωνία. Το ελληνικό δημόσιο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και την αποκλειστική λειτουργία του. «Το κράτος δωρίζει τη γη και το ίδρυμα κτίζει το κτίριο», ανέφερε τέλος ο κύριος Δρακόπουλος.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Οκτώβριος 2006: Το Ίδρυμα ανακοινώνει την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ιούνιος 2007: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση του έργου.
Ιούλιος 2007: Έναρξη προκαταρκτικών διερευνήσεων.
Φεβρουάριος 2008: Επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop (RPBW) για το σχεδιασμό του εν λόγω κέντρου.
Απρίλιος 2008: Έναρξη προκαταρκτικής μελέτης.
Ιούλιος 2008: Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος και του αρχιτέκτονα με τον Πρωθυπουργό.
Οκτώβριος 2008: Έναρξη της προμελέτης του έργου.
Ιανουάριος 2009 O Renzo Piano  παρουσιάζει την προμελέτη του έργου στον Πρωθυπουργό και το ελληνικό κοινό.
Μάρτιος 2009: Υπογραφή της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο για την πραγματοποίηση του έργου.
Ιούλιος 2009: Κύρωση της σύμβασης με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ιούνιος 2011: Παρουσίαση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων του έργου στο ελληνικό κοινό.
2011: Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών.
2015: Ολοκλήρωση κατασκευής του έργου και παράδοση του κέντρου στο ελληνικό δημόσιο.

Αμήν και στην ώρα του!

www.artistbook.gr
30/6/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Μάϊος - 2018
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
123

Θέατρο - Παραστάσεις

Αναζητώντας τον Αττίκ!
456
78910

Θέατρο - Παραστάσεις

Αναζητώντας τον Αττίκ!
111213
14151617

Θέατρο - Παραστάσεις

Αναζητώντας τον Αττίκ!
181920
212223

Θέατρο - Παραστάσεις

Η Αγριόπαπια
242526

Θέατρο - Παραστάσεις

Η Αγριόπαπια
Ψηλά από τη γέφυρα

Μουσική - Συναυλίες

Rebetien
27
282930

Θέατρο - Παραστάσεις

Η Αγριόπαπια
31
Μάϊος - 2018

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Η Αγριόπαπια

Η Αγριόπαπια | Θέατρο Πορεία

Η ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΑ ή η διαλεκτική της μετα-αρετής σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου «Αν έχεις εσύ δίκιο κι εγώ άδικο, τότε δεν αξίζει να τη ζει κανείς αυτή τη ζωή.» Ο Γκραίγκερς γυρίζει στην πατρίδα του έπειτα από χρόνια απουσίας σ΄ ένα ερημικό ...
Rebetien

Rebetien | Άλικο

Η ορχήστρα Rebetien είναι μια παρέα τεσσάρων μουσικών που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και νέες δικές τους συνθέσεις. Χαρακτηριστικό στοιχείο του ήχου του ...

Αρχη