Ολοκλήρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων 2013-2014 του ιδρύματος της βουλής των Ελλήνων

Επικαιρότητα
05/09/2014

Ads

Καλοκαιρινό Εργαστήρι Δημοκρατίας
 Οι αρχές και οι αξίες της δημοκρατίας μέσα από παιδαγωγικά εργαστήρια στην Αρχαία Αγορά, στην Πνύκα, στην Παλαιά Βουλή και στο κτίριο του Κοινοβουλίου, υπαίθρια μαθήματα, παιχνίδια και θεατρικές δραστηριότητες στον Εθνικό Κήπο, επισκέψεις, βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με το τρενάκι, ξεναγήσεις και αθλοπαιδιές. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριήμερης διάρκειας, που οργανώθηκε για πρώτη φορά εφέτος. Πραγματοποιήθηκαν 4 τριήμερα προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν 99 μαθητές της Β΄ Γυμνασίου από 8 σχολεία της Διεύθυνσης ΔΕ Πειραιά.

Βουλή των Εφήβων
Η ΙΘ΄ σύνοδος της Βουλής των Εφήβων σηματοδότησε μια αλλαγή σελίδας στην ιστορία αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος προσομοίωσης της λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων. Σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, ουσιαστικοποιήθηκε η προσομοίωση του νομοθετικού έργου με την υπερψήφιση νέας πρότασης για τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων. Για πρώτη φορά, δόθηκε στους έφηβους βουλευτές η δυνατότητα να προσομοιώσουν τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, απευθύνοντας επίκαιρες ερωτήσεις στον υπουργό Παιδείας. Στις ριζικά ανανεωμένες διαδικασίες ανάδειξης των εφήβων βουλευτών πήραν μέρος 13.087 μαθητές της Β΄ Λυκείου.

Πρόγραμμα σχολικών επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων
Περίπου 59.000 μαθητές και 5.200 συνοδοί εκπαιδευτικοί, από περίπου 1.500 σχολικά τμήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, επισκέφθηκαν το σχολικό έτος που έληξε τη Βουλή και ξεναγήθηκαν στο κτίριο και στην έκθεση για τον Χ. Τρικούπη.

Η αρχή της δεδηλωμένης: Από τον Χ. Τρικούπη στο σήμερα
Πώς ψήφιζαν τον 19ο αιώνα; Οι μαθητές ρίχνουν την ψήφο τους με σφαιρίδια σε αντίγραφα καλπών της εποχής. Η υιοθέτηση της αρχής της δεδηλωμένης, το 1875: το άρθρο του Τρικούπη «Τις πταίει;» και ο λόγος του θρόνου από τον Γεώργιο Α΄. Τι προβλέπει το σημερινό Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση; Το πρόγραμμα αυτό, για μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, το οποίο παρουσιαζόταν στο πλαίσιο της έκθεσης για τον Χ. Τρικούπη στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» του κτιρίου της Βουλής, παρακολούθησαν 865 μαθητές από 37 σχολικά τμήματα της Αττικής.

Εργαστήρι Δημοκρατίας
Ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες της δημοκρατίας; Πώς λειτουργεί η Βουλή; Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές; Ποια είναι η Δικτατοριάννα και τι απάντηση πρέπει να πάρει από τους μαθητές; Στο βιωματικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, πήραν μέρος περίπου 3.100 μαθητές από 153 σχολικά τμήματα της Αττικής.

Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία Λαμπράκη – Συζητάμε για τη βία
Ο Λαμπράκης και η εποχή του, η δράση, η δολοφονία του και ο αντίκτυπός της. Το πρόβλημα της βίας στο δημόσιο χώρο και λόγο και η δέουσα στάση του δημοκρατικού πολίτη. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της σχετικής έκθεσης, σε 2.263 μαθητές  95 σχολικών τμημάτων από Λύκεια και Γυμνάσια της Αττικής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μιλήσουν ελεύθερα, με αξιοσημείωτη υπευθυνότητα και ωριμότητα, για τη δημόσια βία σε όλες τις μορφές της.

Πρόγραμμα φιλοξενίας απομακρυσμένων Γυμνασίων
Στο πλαίσιο του εφετινού προγράμματος φιλοξενίας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την ένωση των Επτανήσων, φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα 328 μαθητές και 25 συνοδοί καθηγητές από 10 απομακρυσμένα Γυμνάσια των Επτανήσων. Οι μαθητές επισκέπτονταν τη Βουλή και συμμετείχαν σε ποικίλες μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες: επίσκεψη στην Ακρόπολη, στην Παλαιά Βουλή, στο Πλανητάριο, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης κ. ά. Επίσης τους δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας με συμμαθητές τους στην Αττική, τους οποίους και συνάντησαν κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Κυριακάτικες ξεναγήσεις στη Βουλή των Ελλήνων
Περίπου 1.500 πολίτες επισκέφθηκαν το κτίριο της Βουλής και ξεναγήθηκαν στους χώρους του και στην έκθεση για τον Χ. Τρικούπη.

Δημοκρατία και Εκπαίδευση
Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές τους πρωτότυπο και ελκυστικό εκπαιδευτικό υλικό, σχετικό με τη διδασκαλία θεμάτων δημοκρατικών αρχών και αξιών, πολιτικής αγωγής, κοινοβουλευτικής και πολιτικής ιστορίας, συνδέοντας το προσφερόμενο υλικό με τα διδασκόμενα στο σχολείο μαθήματα. Οι νέες ενότητες που προστέθηκαν εφέτος ήταν οι εξής:
Εχθροί της Δημοκρατίας: Ο Ναζισμός
Όψεις του Ρατσισμού
Αθηναϊκή Δημοκρατία: Πολιτειακοί θεσμοί
Η Διαφορετικότητα: Δικαίωμα και Κατάκτηση

Φωτογραφίες


Σχετικά άρθρα

Φεστιβάλ Έκφραση Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων δίνει βήμα σε νέες δημιουργίες

από 5 έως 11 Σεπτεμβρίου, θεατράκι πλατείας Κουμουνδούρου καθημερινά στις 21.00Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ) πραγματοποιούν για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ «Έκφραση Αθήνα, ο Δήμος Αθηναίων δίνει βήμα σε νέες δημιουργίες» από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2014 στο θεατράκι της πλατείας Κουμουνδούρου, με παραστάσεις θεάτρου και χορού.Η δράση αναδεικνύει την ήδη σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, εντάσσοντας στο πρόγραμμά του πολιτιστικές δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους. Παράλληλα, μέσω του Φεστιβάλ ενισχύεται η ελεύθερη επικοινωνία του πολιτιστικού αγαθού προς τους δημότες αλλά και επισκέπτες της Αθήνας ...

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Απρίλιος - 2018
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
1

Θέατρο - Παραστάσεις

Joshua Immanuel
Proof
Wilson & Wilson
Άγριος Σπόρος
Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε - Questa Sera si Recita a Soggetto
Βαθύς Αναστεναγμός
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες
Έγκλημα στο Cafe – Noir
Είσαστε όλοι σας καθάρματα
Ένα μπαούλο παραμύθια
Ένας μήνας στην εξοχή
Ένας Πανηγυρικός και ένας Επικήδειος
Η Αγριόπαπια
Η γέννηση του κόσμου … και ιστορίες των Θεών του Ολύμπου
Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας
Ήρωες
Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες
Λυσσασμένη Γάτα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Ματίας ο Πρώτος
Μόμο
Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…
Να ντύσουμε τους γυμνούς
Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Οι Διαβολογυναίκες
Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Το αγόρι με την βαλίτσα
Το Δηλητήριο
Το Ταξίδι του Φερεϋντούν
Το Τίμημα
Το χρυσό Αρισμαρί
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Χένσελ και Γκρέτελ
Ψηλά από τη γέφυρα

Μουσική - Συναυλίες

Μουσικές Εποχές
2345

Θέατρο - Παραστάσεις

Βιοτεχνία Υαλικών
Πέντε
678
9101112

Θέατρο - Παραστάσεις

Βιοτεχνία Υαλικών
Πέντε
131415
16171819202122
23242526272829
30
Απρίλιος - 2018

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Πέντε

Πέντε | Αλκμήνη

Τα πρόσωπα του έργου είναι πέντε άνθρωποι, ταλαιπωρημένοι από φοβίες και εμμονές, που έχουν προκύψει από κάποια γεγονότα της ζωής τους. Σε όλους δε έχει υπάρξει ένα καθοριστικό επεισόδιο, μια θρυαλλίδα, που τους έφτασε στα όρια τους και ...
Lara Fabian in Concert

Lara Fabian in Concert | Γήπεδο Tae Kwon Do

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΙΟ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!!! H μοναδική, η σαγηνευτική LARA FABIAN IN CONCERT H μεγαλύτερη σύγχρονη ντίβα του γαλλικού τραγουδιού στην Αθήνα LARA FABIAN: Camouflage World Tour 2018 Ένα οπτικοακουστικό ...

Αρχη