Πρόταση για τη δημιουργία ΔΗΠΕΘΕ Δυτικής Ελλάδας

Επικαιρότητα
10/09/2011

Για το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ έχουν ακουστεί πολλά τον τελευταίο καιρό, κάποιες φωνές λένε ότι οδηγούνται σε κλείσιμο, άλλες ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η ύπαρξη και η λειτουργία τους και άλλες ότι πρέπει ίσως να συγχωνευτούν, ώστε να αντέξουν τα οικονομικά βάρη και να μην διαλυθούν, όπως έγινε πέρυσι με το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου.

Μια τέτοια φωνή είναι αυτή του εκδότη, δημοσιογράφο και συγγραφέα από την Πάτρα, Νάσου Νασόπουλου, ο οποίος με μια πρόταση – παρέμβαση προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του, πρέπει να δημιουργηθεί ένα και μόνο ΔΗΠΕΘΕ για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το κείμενο που ήρθε και στα γραφεία μας, αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Θεωρώ σημαντική και σε σωστή κατεύθυνση την απόφαση για τη δημόσια διαβούλευση που έλαβε το Δ.Σ. του οργανισμού σχετικά με το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ως απλός πολίτης που ουδεμία σχέση έχει ή επιθυμεί να έχει με το θέατρο πλην αυτής του θεατή (άλλωστε δεν έχω τα προσόντα να ασχοληθώ με τη θεατρική τέχνη ούτε επαγγελματικά, ούτε ερασιτεχνικά), αλλά αγωνιώντας για την τύχη θεσμών που λειτουργούν στη μικρή μας πόλη, αποτολμώ να καταθέσω την άποψή μου για το ΔΗΠΕΘΕ. Τα χαρακτηριστικά της συγκυρίας που διανύουμε είναι γνωστά σε όλους και καθώς η τέχνη, ως εκ τούτου και το θέατρο, απαιτεί λεφτά για να λειτουργήσει και να προοδεύσει, όταν αυτά δεν υπάρχουν η τέχνη κινδυνεύει να πάει περίπατο…».

Ο ίδιος αναρωτιέται αν υπάρχει τρόπος να μην πάει περίπατο το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας:
«Πάντα και παντού όπου υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, δύο είναι οι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος: ο ένας είναι η άμυνα, δηλαδή η συρρίκνωση και οι περικοπές και ο άλλος δρόμος είναι η επίθεση, δηλαδή η διεύρυνση και η ανάπτυξη. Οι τρόποι με τους  οποίους μπορείς να προχωρήσεις σε όποιον από τους δύο δρόμους επιλέξεις είναι πάλι δύο: ο μοναχικός τρόπος, δηλαδή να προχωρήσεις στηριζόμενος αποκλειστικά και μόνο στις δυνάμεις σου και ο δρόμος της συνεργασίας, της συνένωσης των δυνάμεών σου με αυτές άλλων ομοειδών φυσικών ή νομικών προσώπων. Επί των παραπάνω εκδοχών προσωπικά προτείνω το δρόμο της επίθεσης με τον τρόπο της συνεργασίας και της συνένωσης δυνάμεων».

Πως εξειδικεύεται αυτή η άποψη στην περίπτωση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας;
-Ακούμε τελευταία ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο τα ΔΗΠΕΘΕ να περάσουν στις Περιφέρειες. Έχουμε ως δεδομένο ότι στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν δυο ΔΗΠΕΘΕ, της Πάτρας και του Αγρινίου. Και τα δυο είναι παθητικά, δηλαδή «μπαίνουν οικονομικά μέσα». Έχουμε ακούσει ότι το μοναδικό οικονομικά υγιές ΔΗΠΕΘΕ στην Ελλάδα είναι αυτό της Κρήτης, που καλύπτει όλη την Κρήτη και όχι μόνο ένα δήμο και μάλιστα λειτουργεί υπό τη μορφή Α.Ε. Χωρίς να περιμένουμε τι θα αποφασίσει ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος για την τύχη των ΔΗΠΕΘΕ, προτείνω να πάρουμε μόνοι μας την πρωτοβουλία και ερχόμενοι σε επαφή με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, να εργαστούμε για τη συνένωση των δύο ΔΗΠΕΘΕ και τη δημιουργία ενός ΔΗΠΕΘΕ Δυτικής Ελλάδας, με συμμετοχή όλων των δήμων της ευρύτερης περιφέρειας, αλλά και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής;
-Δημιουργούμε ένα θέατρο που απευθύνεται σε ένα κοινό 750.000 θεατών (τόσος είναι ο πληθυσμός της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) και όχι σε 250.000 (όσος είναι ο πληθυσμός της Πάτρας) που απευθύνεται σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ της πόλης. Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερο εν δυνάμει κοινό για να παρακολουθήσει παραστάσεις και να αγοράσει εισιτήριο. Επίσης σημαίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους πιθανούς χορηγούς. Τελικά μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα του νέου οργανισμού. Επιπλέον, συμμετέχοντας 17 δήμοι και η περιφέρεια στο ιδιοκτησιακό σχήμα του φορέα, υπάρχουν περισσότερες πηγές χρηματοδότησής του και μεγαλύτερος επιμερισμός του κόστους, πέραν του γεγονότος ότι δια της συνένωσης των δύο ΔΗΠΕΘΕ (Πάτρας και Αγρινίου) θα επέλθει σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Μια τέτοια εξέλιξη τί προϋποθέτει;
-Την ύπαρξη διάθεσης ουσιαστικής συνεργασίας, σε ισότιμη βάση, χωρίς αποκλεισμούς και αναζήτηση πρωτοκαθεδριών.
-Την εμπέδωση μιας περιφερειακής αντίληψης δια της απόρριψης άγονων τοπικιστικών παροξυσμών και κατανόησης μιας αλήθειας: δεν είμαστε μόνον κάτοικοι της Πάτρας, είμαστε πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.
-Την εκπόνηση ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου που θα καταγράψει τα δεδομένα, θα προσδιορίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις για κάθε συμμετέχοντα στο νέο οργανισμό και θα περιγράψει τον τρόπο λειτουργίας του νέου μεγάλου περιφερειακού ΔΗΠΕΘΕ.

«Αυτή είναι η άποψη που ασφαλώς δεν  έχει τη βαρύτητα ενός ειδικού. Τη θέτω όμως υπʼ όψιν σας με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο, ο οποίος εύχομαι να καταλήξει στο καλύτερο αποτέλεσμα για το ΔΗΠΕΘΕ», καταλήγει ο Νάσος Νασόπουλος.

www.artistbook.gr

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Απρίλιος - 2019
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
1234567
891011

Θέατρο - Παραστάσεις

Λωξάντρα
Ο Παίκτης
12

Θέατρο - Παραστάσεις

Λωξάντρα
Ο Παίκτης
13

Θέατρο - Παραστάσεις

Λωξάντρα
Ο Παίκτης
14
151617

Θέατρο - Παραστάσεις

Λωξάντρα
Ο Παίκτης
18

Θέατρο - Παραστάσεις

Λωξάντρα
Ο Παίκτης
1920

Θέατρο - Παραστάσεις

Λωξάντρα
Ο Παίκτης
21
222324

Θέατρο - Παραστάσεις

Ο Παίκτης
25

Θέατρο - Παραστάσεις

Ο Παίκτης
26

Θέατρο - Παραστάσεις

Ο Παίκτης
27

Θέατρο - Παραστάσεις

Ο Παίκτης
28

Θέατρο - Παραστάσεις

Ο Παίκτης
2930
Απρίλιος - 2019

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Οι πάικτες

Οι πάικτες | Αλκμήνη

Σ’ ένα μικρό πανδοχείο μιας επαρχίας, ένας ικανός χαρτοπαίκτης με ειδίκευση στις απάτες της τράπουλας έρχεται με σκοπό να αλιεύσει τα ανυποψίαστα θύματά του. Όμως εκεί τον περιμένει κάτι απρόσμενο... Ένα παιχνίδι για το τυφλό πάθος της ...

Αρχη