Σαν σήμερα «έφυγε» ο Παύλος Σιδηρόπουλος

Επικαιρότητα
06/12/2013

Ads

Σαν σήμερα, το 1990, ο «Απροσάρμοστος» Παύλος Σιδηρόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 42 ετών αφήνοντας μας κληρονομιά τα τραγούδια και τις μουσικές του.

Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα[2][3] H μουσική του καριέρα ξεκίνησε το 1970 από τη Θεσσαλονίκη που γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη και δημιούργησαν το συγκρότημα-ντουέτο "Δάμων και Φιντίας". Κυκλοφορούν το 7" «Το ξέσπασμα/Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν με δύο κομμάτια στο δίσκο «Ζωντανοί στο Κύτταρο». Στο Κύτταρο γνωρίζονται με τους Θανάση Γκαϊφύλλια, Δημήτρης Πουλικάκος αλλά και με τα "Μπουρμπούλια" που έπαιζαν με τον Σαββόπουλο. Το ντουέτο ενσωματώνεται με τα "Μπουρμπούλια" και το νέο σχήμα κυκλοφορεί το δίσκο "Ο Ντάμης ο ληστής" λογοκριμένο σε "Ο Ντάμης ο σκληρός". Μαζί είναι από το 1972 έως το 1974. Με αυτό το σχήμα ο Παύλος Σιδηρόπουλος άρχισε τα πρώτα του πειράματα για να παντρέψει το ροκ με την Ελληνική μουσική. Αργότερα το συγκρότημα διαλύεται και τα "Μπουρμπούλια" ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ως τραγουδιστής στα έργα του "Οροπέδιο", "Θεσσαλικός κύκλος", "Τολμηρή επικοινωνία" και "Ηλεκτρικός Θησέας".

Το 1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους φτιάχνουν το συγκρότημα «Σπυριδούλα» και κυκλοφορούν τον δίσκο "Φλού". Το 1979 μαζί με τους μουσικούς Παπαντίνα, Νέστορα και Τζιμόπουλο φτιάχνει το σχήμα "Εταιρία Καλλιτεχνών" με αγγλικό στίχο. Το σχήμα αυτό δεν κυκλοφορεί δίσκο. Ένα όμως τραγούδι από αυτήν την περίοδο, το "Clown", περιλαμβάνεται στον κατοπινό του δίσκο "Zorba the freak". Ταυτόχρονα κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου "Ο Ασυμβίβαστος" όπου και ερμηνεύει τα τραγούδια του soundtrack. Στην καριέρα του ως ηθοποιού περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη "Οικογένεια Ζαρντή"  στην ΕΡΤ. Το 1980 ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του μέχρι το τέλος, τους "Απροσάρμοστους". Μαζί ηχογραφούν μιά σειρά σημαντικών δίσκων και έχουν συνεχή ζωντανή παρουσία. Το 1982 κυκλοφορούν το "Εν λευκώ". Τα τραγούδια "Η" και "Αντεργκράουντ με στράς" λογοκρίνονται, για "προτροπή στη χρήση ναρκωτικών" και το τραγούδι "Ύστατη στιγμή" για "προσβολή της δημοσίας αιδούς". Το 1985 κυκλοφορούν το "Zorba the freak". Το 1987 πραγματοποιεί μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου "Τολμηρή επικοινωνία" -που κυκλοφόρησε και σε δίσκο με αυτό τον τίτλο- ερμηνεύοντας τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Βάρου και απαγγέλοντας ποιήματα του ιδίου από το βιβλίο "Θηρασία". Το 1988 συμμετέχει στο δίσκο "Ηλεκτρικός Θησέας" (μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, στίχοι Δημήτρης Βάρος). Το 1989 κυκλοφορεί το "Χωρίς μακιγιάζ" (ηχογραφημένος ζωντανά στο Μετρό).

Τα τραγούδια του και το έργο του είναι πάντα εδώ, επίκαιρα…

Δισκογραφία

    Το ξέσπασμα / O κόσμος τους (Zodiac, 1971)
    Ο Γερο-Μαθιός (Zodiac, 1971)
    Ο Ντάμης ο σκληρός/ Απογοήτευση (Zodiac, 1972)
    Φλου (ΕΜΙ, 1978)
    Εν λευκώ (ΕΜΙ, 1982)
    Zorba the freak (ΕΜΙ,1985)
    Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI, 1987)
    Χωρίς μακιγιάζ - Ζωντανή ηχογράφηση (MBI, 1989)
    Άντε και καλή τύχη μάγκες (ΕΜΙ, 1991)
    Τα μπλουζ του πρίγκηπα (MBI, 1992)
    Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI, 1993)
    Εν αρχή ην ο λόγος (7η Διάσταση, 1994)
    O Ασυμβίβαστος και Πέντε Σπάνια τραγούδια (Lyra, 1994)
    Ταξιδεύοντας (7η Διάσταση,1996)
    Επιτυχίες (ΜΒΙ,1997)
    Στιγμές (Δίφωνο, 1997)
    Day after Day (ΕΜΙ, EP με δύο ανέκδοτα τραγούδια, 2001)
    Τα τραγούδια του Παύλου (EMI, 2002)

Επιλεγμένες Συμμετοχές

    Ζωντανοί στο Κύτταρο (Zodiac, 1971)
    Θεσσαλικός κύκλος, του Γιάννη Μαρκόπουλου (EMI - COLUMBIA, 1975)
    Ανεξάρτητα, του Γιάννη Μαρκόπουλου (EMI, 1975)
    Οροπέδιο, του Γιάννη Μαρκόπουλου (EMI, 1976)
    Crazy love στου Ζωγράφου (ΜΙΝΟS, 1979)
    Σε άλλη γη, του Σταύρου Λογαρίδη (1980)
    Νοκ άουτ, του Γιώργου Χατζηνάσιου (Minos,1986)
    H Συναυλία στο Ηρώδειο, του Γιάννη Μαρκόπουλου (PHILIPS, 1990)

Βίντεο

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Αύγουστος - 2017
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
123456
78910111213
1415

Θέατρο - Παραστάσεις

Άλλος για Survivor
1617181920
21222324252627
28293031
Αύγουστος - 2017

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Το δέντρο του Οιδίποδα

Το δέντρο του Οιδίποδα | Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”

Μία δυνατή σκηνική σύνθεση από την ομάδα θεάτρου Ιδέα, που προσεγγίζει ευρυματικά την ιστορία του Οιδίποδα. Η Ομάδα ΙΔΕΑ μετά την μεγάλη επιτυχία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνεχίζει με την νέα της παράσταση, ...
Cinema Paradiso Project

Cinema Paradiso Project | Θέατρο Ρεματιάς

Μουσική και τραγούδια από τον παγκόσμιο και ελληνικό κινηματογράφο με τις εκπληκτικές διασκευές των Cinema Paradiso Project. Οι Cinema Paradiso Project διασκευάζουν τις νότες που έντυσαν τα κινηματογραφικά μας όνειρα και μεταφέρουν το ...

Αρχη