Τα ΑμεΑ πρωταγωνιστούν στο θεατρικό σανίδι

Επικαιρότητα
04/09/2011

Το θέατρο «σπάει» φράχτες, τοίχους, ταμπού και φέρνει κοντά ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις. Δυστυχώς το θέατρο δεν έφερνε πάντα όλες τις ομάδες πολιτών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είχαν πάντα πρόσβαση στην τέχνη είτε για λόγους κοινωνικού αποκλεισμού είτε για λόγους πρόσβασης, αφού πριν από μερικά χρόνια τα εν λόγω άτομα δεν μπορούσε να επισκεφθεί τα μουσεία, τα θέατρα, τους κινηματογράφους κλπ.

Τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, σχετικοί σύλλογοι και σωματεία έχουν ιδρυθεί, διοργανώνονται πολλαπλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης του κοινού και των πολιτικών. Σήμερα είναι σχετικά εύκολο για τα άτομα με κινητικές και νοητικές ειδικές ανάγκες να κάνουν τη βόλτα τους και να απολαύσουν το οποιοδήποτε θέαμα παρουσιάζεται στην αθηναϊκή σκηνή.

Πέρα όμως από τις παραστάσεις που πλέον μπορούν να παρακολουθούν τα ΑμεΑ, τα ίδια αυτά άτομα μπορούν να είναι μέρος των θεαμάτων, στην Αττική υπάρχουν κάποια εργαστήρια θεατρικής εκπαίδευσης για ΑμεΑ, όπου οι παρακολουθούντες ανακαλύπτουν πτυχές τους εαυτούς τους, που λόγω της ιδιαιτερότητάς τους δεν μπορούν εύκολα να βγάλουν προς τα έξω. Έτσι, ακόμα και σε επαγγελματικές παραστάσεις έχουν λάβει μέρος ΑμεΑ, είτε σε αναπηρικό καρότσι, είτε κάποιο τεχνητό μέλος (πόδι, χέρι, μπράτσο), είτε με μπαστούνι.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Το εργαστήριο «ΘΕ.ΑΜ.Α.» του δήμου Αχαρνών είναι μια από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου για άτομα με αναπηρία και απευθύνεται κυρίως σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Το θεατρικό εργαστήρι της ομάδας ξεκινά για τη νέα χρονιά στις 14 Σεπτεμβρίου 2011, κάθε Κυριακή (πρωί και απόγευμα) και Τετάρτη απόγευμα, σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο με δύο διαφορετικά τμήματα: το ερασιτεχνικό τμήμα ενηλίκων και την επαγγελματική ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.». Η ομάδα φιλοδοξεί επίσης και στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με κινητικά προβλήματα, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες παθήσεις, αμφισβητώντας την προϋπόθεση της αρτιμέλειας (ΠΔ 370/1983, Άρθρο 8, γ παρ.) ως βασικό κριτήριο που έχει θεσπίσει το υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης.

Το εργαστήριο «Τεχνουργείο» από το 2004 υλοποιεί κύκλους θεατρικών εργαστηρίων. Απευθύνονται σε όσους αγαπούν το θέατρο, τη μουσική, το χορό ανεξαρτήτου ηλικίας και γνώσεων πάνω στο αντικείμενο του θεάτρου. Επιδίωξη των εργαστηρίων είναι να αποτελέσουν έναν τόπο έκφρασης κι επικοινωνίας. Αξιοποιώντας ως εργαλεία την επαφή με την τέχνη του θεάτρου και της λογοτεχνίας το εργαστήριο ευελπιστεί στη δημιουργική, επιλεκτική και στην οργανωμένη ενεργητική συμμετοχή πραγματώνοντας τη ρύση «κάνουμε θέατρο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι». Έτσι οι συμμετέχοντες σε τμήματα ενηλίκων, εφήβων και ΑμεΑ, προσεγγίζουν την τέχνη του θεάτρου και μέσα από το μουσικό και το σωματικό θέατρο, την αναζήτηση νέων εκφραστικών κωδίκων, τη δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών κειμένων κλπ. Ο κάθε κύκλος ολοκληρώνεται σε θεατρική παράσταση με τη συμμετοχή όλων των σπουδαστών.

Αυτά είναι δυο δείγματα εργαστηρίων που λειτουργούν στην Αττική και που υλοποιούν ένα αξιοζήλευτο κοινωνικό έργο, βοηθώντας τα ΑμεΑ να ενταχθούν πιο ομαλά στην κοινωνία και στους θεσμούς της και εμάς να ευαισθητοποιηθούμε, να τους κατανοήσουμε και να τους σεβαστούμε.

www.artistbook.gr

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ιούνιος - 2018
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
1

Θέατρο - Παραστάσεις

Η Αγριόπαπια
2

Θέατρο - Παραστάσεις

Η Αγριόπαπια

Μουσική - Συναυλίες

Rebetien
3

Θέατρο - Παραστάσεις

Η Αγριόπαπια
456789

Μουσική - Συναυλίες

Rebetien
10
11121314151617
1819202122

Μουσική - Συναυλίες

Ο Sting στο Ηρώδειο
23

Μουσική - Συναυλίες

Ο Sting στο Ηρώδειο
24
252627282930
Ιούνιος - 2018

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

30 χρόνια Πυξ Λαξ

30 χρόνια Πυξ Λαξ | Ο.Α.Κ.Α

Οι Πυξ Λαξ ενώνουν μετά από χρόνια τις δυνάμεις τους για μία ανεπανάληπτη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 12 Ιουλίου του 2018. Την Πέμπτη, 12 Ιουλίου του 2018, οι Πυξ Λαξ επιστρέφουν με δύναμη από τα παλιά αλλά με το βλέμμα στο ...

Αρχη