Τα ΑμεΑ πρωταγωνιστούν στο θεατρικό σανίδι

Επικαιρότητα
04/09/2011

Το θέατρο «σπάει» φράχτες, τοίχους, ταμπού και φέρνει κοντά ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις. Δυστυχώς το θέατρο δεν έφερνε πάντα όλες τις ομάδες πολιτών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είχαν πάντα πρόσβαση στην τέχνη είτε για λόγους κοινωνικού αποκλεισμού είτε για λόγους πρόσβασης, αφού πριν από μερικά χρόνια τα εν λόγω άτομα δεν μπορούσε να επισκεφθεί τα μουσεία, τα θέατρα, τους κινηματογράφους κλπ.

Τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, σχετικοί σύλλογοι και σωματεία έχουν ιδρυθεί, διοργανώνονται πολλαπλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης του κοινού και των πολιτικών. Σήμερα είναι σχετικά εύκολο για τα άτομα με κινητικές και νοητικές ειδικές ανάγκες να κάνουν τη βόλτα τους και να απολαύσουν το οποιοδήποτε θέαμα παρουσιάζεται στην αθηναϊκή σκηνή.

Πέρα όμως από τις παραστάσεις που πλέον μπορούν να παρακολουθούν τα ΑμεΑ, τα ίδια αυτά άτομα μπορούν να είναι μέρος των θεαμάτων, στην Αττική υπάρχουν κάποια εργαστήρια θεατρικής εκπαίδευσης για ΑμεΑ, όπου οι παρακολουθούντες ανακαλύπτουν πτυχές τους εαυτούς τους, που λόγω της ιδιαιτερότητάς τους δεν μπορούν εύκολα να βγάλουν προς τα έξω. Έτσι, ακόμα και σε επαγγελματικές παραστάσεις έχουν λάβει μέρος ΑμεΑ, είτε σε αναπηρικό καρότσι, είτε κάποιο τεχνητό μέλος (πόδι, χέρι, μπράτσο), είτε με μπαστούνι.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Το εργαστήριο «ΘΕ.ΑΜ.Α.» του δήμου Αχαρνών είναι μια από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου για άτομα με αναπηρία και απευθύνεται κυρίως σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Το θεατρικό εργαστήρι της ομάδας ξεκινά για τη νέα χρονιά στις 14 Σεπτεμβρίου 2011, κάθε Κυριακή (πρωί και απόγευμα) και Τετάρτη απόγευμα, σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο με δύο διαφορετικά τμήματα: το ερασιτεχνικό τμήμα ενηλίκων και την επαγγελματική ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.». Η ομάδα φιλοδοξεί επίσης και στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με κινητικά προβλήματα, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες παθήσεις, αμφισβητώντας την προϋπόθεση της αρτιμέλειας (ΠΔ 370/1983, Άρθρο 8, γ παρ.) ως βασικό κριτήριο που έχει θεσπίσει το υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης.

Το εργαστήριο «Τεχνουργείο» από το 2004 υλοποιεί κύκλους θεατρικών εργαστηρίων. Απευθύνονται σε όσους αγαπούν το θέατρο, τη μουσική, το χορό ανεξαρτήτου ηλικίας και γνώσεων πάνω στο αντικείμενο του θεάτρου. Επιδίωξη των εργαστηρίων είναι να αποτελέσουν έναν τόπο έκφρασης κι επικοινωνίας. Αξιοποιώντας ως εργαλεία την επαφή με την τέχνη του θεάτρου και της λογοτεχνίας το εργαστήριο ευελπιστεί στη δημιουργική, επιλεκτική και στην οργανωμένη ενεργητική συμμετοχή πραγματώνοντας τη ρύση «κάνουμε θέατρο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι». Έτσι οι συμμετέχοντες σε τμήματα ενηλίκων, εφήβων και ΑμεΑ, προσεγγίζουν την τέχνη του θεάτρου και μέσα από το μουσικό και το σωματικό θέατρο, την αναζήτηση νέων εκφραστικών κωδίκων, τη δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών κειμένων κλπ. Ο κάθε κύκλος ολοκληρώνεται σε θεατρική παράσταση με τη συμμετοχή όλων των σπουδαστών.

Αυτά είναι δυο δείγματα εργαστηρίων που λειτουργούν στην Αττική και που υλοποιούν ένα αξιοζήλευτο κοινωνικό έργο, βοηθώντας τα ΑμεΑ να ενταχθούν πιο ομαλά στην κοινωνία και στους θεσμούς της και εμάς να ευαισθητοποιηθούμε, να τους κατανοήσουμε και να τους σεβαστούμε.

www.artistbook.gr

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Οκτώβριος - 2017
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
1
2

Θέατρο - Παραστάσεις

Mon Petit Prince
34

Θέατρο - Παραστάσεις

Mon Petit Prince
Αύγουστος
5

Θέατρο - Παραστάσεις

Mon Petit Prince
Άμλετ
Αύγουστος

Μουσική - Συναυλίες

Vanessa Mae
6

Θέατρο - Παραστάσεις

Mon Petit Prince
Άμλετ
Αύγουστος

Μουσική - Συναυλίες

Disney in concert - Magical music from the movies
78
910

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
1112131415
16

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
17

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
1819202122
23

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
24

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
2526272829
30

Θέατρο - Παραστάσεις

Στέλλα Βιολάντη
31
Οκτώβριος - 2017

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Το ημερολόγιο ενός τρελλού

Το ημερολόγιο ενός τρελλού | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ένας τραγελαφικός μονόλογος από έναν τρελό που ανακατεύει στο μπλέντερ της ζωής συναισθήματα χαράς και λύπης και τα προσφέρει στο κοινό. Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει «Το ημερολόγιο ενός Τρελλού» του Νικολάι Γκόγκολ στο ...
Nick Cave & The Bad Seeds

Nick Cave & The Bad Seeds | Γήπεδο Tae Kwon Do

Ο Nick Cave και οι The Bad Seeds έρχονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do, για μία μοναδική συναυλία, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους περιοδείας. Βρισκόμασταν σε ένα παράξενο μέρος. ...

Αρχη