Θέατρο και Δημοτικό Σχολείο

Επικαιρότητα
23/11/2011

Η θεσμοθέτηση της θεατρικής αγωγής στο ολοήμερο σχολείο και η διαθεματική διδασκαλία των μαθημάτων στο Δημοτικό Σχολείο έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ευρύτερης συζήτησης για τη μεθοδολογία και τη διδακτική του θεάτρου στην εκπαίδευση. Άλλοι αντιλαμβάνονται ότι το θέατρο στο σχολείο είναι η σχολική γιορτή ή η παράσταση, άλλοι την ελεύθερη δράση του θεατρικού παιχνιδιού, άλλοι την θεατρική αγωγή ως θεωρητικό μάθημα για το θέατρο, άλλοι τις θεατρικές τεχνικές ως όχημα για τη διδασκαλία των μαθημάτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυρίαρχη πρακτική της θεατρικής έκφρασης στα σχολεία, η θεατρική παράσταση, διανθίζεται στο σύγχρονο σχολείο, με μια πιο εργαστηριακή προσέγγιση του θεάτρου και με στόχο όχι την οργανωμένη παραγωγή ενός «καλλιτεχνικού» έργου, αλλά τη διεύρυνση της επικοινωνίας και την αναζήτηση των εκφραστικών μέσων των μαθητών.

ΣΥΝΤΟΜΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη δεκαετία του ʽ70 εμφανίστηκε στην Ελλάδα ο όρος θεατρικό παιχνίδι, που αφομοιώθηκε μέσα από εργαστήρια που οργάνωναν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων αποτελώντας μια ανεξάρτητη, αλλά πολύ αγαπητή δραστηριότητα για τα παιδιά εκτός εγκύκλιου προγράμματος. Το θεατρικό παιχνίδι αναπτύσσεται μέσα από μεθοδολογία που εμπεριέχει δράσεις ενεργοποίησης, παρατηρητικότητας, συνεργασίας και περιπέτειας. Σε αυτές κυρίαρχος είναι ο ρόλος του εμψυχωτή, ο οποίος μέσα από μια διαδοχή ρόλων και κοινών δράσεων οδηγεί τα παιδιά σε θεατρικές συμβάσεις και πρωτότυπες δράσεις. Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια διαδικασία με συγκεκριμένη μέθοδο και κυρίως στόχο: να μπορέσει μια ομάδα να λειτουργήσει πυρηνικά, να αποκτήσει ταυτότητα μέσα από τη θεατρική επικοινωνία, να βρίσκεται σε δημιουργική ετοιμότητα να υιοθετήσει, με θεατρικό τρόπο, αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή.

Μέσα στη δεκαετία του ΄90, μια άλλη εφαρμογή (γνωστή στις ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του ΄50) είναι αυτή του εκπαιδευτικού δράματος ή θεάτρου στην εκπαίδευση. Πρόκειται για αυστηρά δομημένες παιδαγωγικές διαδικασίες που δια μέσω των θεατρικών πρακτικών αξιοποιούν το θέατρο για να διδάξουν τα γνωστικά αντικείμενα όλων των μαθημάτων αλλά και των αξιών και εμπειριών της ζωής, με σκοπό την ολόπλευρη προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των συμμετεχόντων καθώς και την αφομοίωση της γνώσης μέσα στο κοινωνικό της πλαίσιο. Χωρίς να αποκλείεται, η δημιουργία θεατρικής παράστασης δεν αποτελεί προϋπόθεση, ούτε βασικό στόχο μιας τέτοιας εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ʽ90, η «Θεατρική Αγωγή», μάθημα του ολοήμερου, η πρώτη θεσμικά υποστηριγμένη θεατρική δραστηριότητα στο Δημοτικό Σχολείο, περιλαμβάνει τόσο το θεωρητικό επίπεδο επαφής των μαθητών με τις έννοιες του θεάτρου όσο και την πρακτική εφαρμογή, δηλαδή την υλοποίηση απλών συνθέσεων ή σύνθετων καταστάσεων που απορρέουν από δραματοποιήσεις και σκηνικές δράσεις. Το φετινό ομότιτλο βιβλίο μάλιστα, προορισμένο για τους μαθητές της Πέμπτης και της Έκτης Τάξης, αποδεικνύει την αξία και τη συνέχεια της προσπάθεια μιας ευρύτερης καλλιτεχνικής παιδείας για τους νεαρούς μαθητές.

Σύμφωνα με την θεατρολόγο και επιστημονικό συνεργάτη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, το σημερινό σχολείο αξιοποιεί τις δυνατότητες του θεάτρου με δύο βασικές εκφράσεις:

1. Από τη μια είναι αυτοί που κάνουν θέατρο με τους μαθητές με σκοπό να οδηγηθούν σε ένα άμεσο θεατρικό αποτέλεσμα, στην παράσταση και μάλιστα μερικές φορές με καλλιτεχνικούς όρους, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα εντελώς αντιπαιδαγωγικοί όπως η διαδικασία της διανομής.

2. Από την άλλη, υπάρχει η τάση το θέατρο να είναι αφορμή για ένα εργαστήριο ελεύθερης δράσης, χωρίς την υποχρέωση της σκηνικής ανταπόδοσης και με προτεραιότητες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές, όπου η καλλιτεχνική έκφραση είναι το μέσο, όχι το αποτέλεσμα.

«Αιτούμενο των ημερών είναι να βρούμε πού τέμνονται οι δύο αυτοί κύκλοι του καλλιτεχνικού αποτελέσματος και της παιδαγωγικής διαδικασίας. Μπορούμε μέσα από παιδαγωγικές μεθόδους χρήσιμες για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού να οδηγηθούμε σταδιακά από την ελεύθερη δράση σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα και αργότερα, σε ένα οργανωμένο σκηνικό αποτέλεσμα. Ο τελικός στόχος, αυτών των μικτών διαδικασιών, ωστόσο, είναι η δημιουργία καλών θεατών, οξυδερκών κριτών και δραστήριων πολιτών», καταλήγει η κυρία Κακουδάκη/

www.artistbook.gr

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Απρίλιος - 2018
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
1

Θέατρο - Παραστάσεις

Joshua Immanuel
Proof
Wilson & Wilson
Άγριος Σπόρος
Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε - Questa Sera si Recita a Soggetto
Βαθύς Αναστεναγμός
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες
Έγκλημα στο Cafe – Noir
Είσαστε όλοι σας καθάρματα
Ένα μπαούλο παραμύθια
Ένας μήνας στην εξοχή
Ένας Πανηγυρικός και ένας Επικήδειος
Η Αγριόπαπια
Η γέννηση του κόσμου … και ιστορίες των Θεών του Ολύμπου
Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας
Ήρωες
Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες
Λυσσασμένη Γάτα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Ματίας ο Πρώτος
Μόμο
Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…
Να ντύσουμε τους γυμνούς
Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Οι Διαβολογυναίκες
Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Το αγόρι με την βαλίτσα
Το Δηλητήριο
Το Ταξίδι του Φερεϋντούν
Το Τίμημα
Το χρυσό Αρισμαρί
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Χένσελ και Γκρέτελ
Ψηλά από τη γέφυρα

Μουσική - Συναυλίες

Μουσικές Εποχές
2345

Θέατρο - Παραστάσεις

Βιοτεχνία Υαλικών
Πέντε
678
9101112

Θέατρο - Παραστάσεις

Βιοτεχνία Υαλικών
Πέντε
131415
16171819202122
23242526272829
30
Απρίλιος - 2018

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αναζητώντας τον Αττίκ!

Αναζητώντας τον Αττίκ! | Παλλάς

Το 2012 αναδείχτηκε από χιλιάδες θεατές σε παράσταση της χρονιάς, αναβιώνοντας στο Θέατρο Badminton τη θρυλική «Μάντρα» του Αττίκ, το έπος ζωής του Κλέωνα Τριανταφύλλου και της γενιάς του! Το 2018, η αγαπημένη παράσταση επιστρέφει στο ...
Lara Fabian in Concert

Lara Fabian in Concert | Γήπεδο Tae Kwon Do

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΙΟ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!!! H μοναδική, η σαγηνευτική LARA FABIAN IN CONCERT H μεγαλύτερη σύγχρονη ντίβα του γαλλικού τραγουδιού στην Αθήνα LARA FABIAN: Camouflage World Tour 2018 Ένα οπτικοακουστικό ...

Αρχη