ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - Γκαζμέντ Καπλάνι: «Αλβανοί & Έλληνες μοιάζουν πολύ»

Συνεντεύξεις
11/09/2013

Γκαζμέντ Καπλάνι
«Αλβανοί και Έλληνες έχουν την τύχη και την ατυχία να μοιάζουν πολύ»

Η ιστορία του μοιάζει λίγο-πολύ με μυθιστόρημα. Αν δεν ήταν ο ίδιος συγγραφέας, θα μπορούσε κάποιος συνάδελφός του να αντλήσει αρκετό υλικό από τη ζωή του και να γράψει τις «περιπέτειες» του σημερινού μας φιλοξενούμενου.

Το λένε Γκαζμέντ Καπλάνι, είναι ένας αλβανικής καταγωγής δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννημένος το 1967. Μετά από μια περιπετειώδη φυγή από την Αλβανία του Ενβέρ Χότζα, έφτασε στην Ελλάδα εξαντλημένος, ταλαιπωρημένος και πεινασμένος, αναζητώντας τα αυτονόητα: ίσες ευκαιρίες, ελευθερία έκφρασης και κίνησης, πρόσβαση στη μόρφωση και στην παιδεία.

Μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα αισθάνεται τυχερός για όσα έχει κατορθώσει στη χώρα μας. Στη σημερινή του χώρα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μετά από χρόνια κόπων έχει καταφέρει να διευρύνει τον κύκλο γνωριμιών του και επαγγελματικών του συνεργασιών. Έχει συνεργαστεί με αρκετά ελληνόφωνα έντυπα, ενώ από το 2001 εργάζεται ως αρθρογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα». Κάποιοι λένε ότι είναι καταξιωμένος δημοσιογράφος και ότι θα καταξιωθεί και ως συγγραφέας. Ο ίδιος προτιμά να μην βιάζεται και να μην πιστεύει τέτοιους ωραίους χαρακτηρισμούς. Θέλει απλά να δουλέψει με συνέπεια και συνέχεια.

Έχει πολλούς φίλους σε όλη την επικράτεια. Αυτό βέβαια είναι το καλό του να μείνει κανείς σε μια μικρή χώρα. Γρήγορα φτάνεις παντού και εύκολα αποκτάς φιλίες. Τις εμπειρίες του, κυρίως της φυγής του από την Αλβανία, τις έχει αποτυπώσει στο πρώτο του βιβλίο που τιτλοφορείται «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων». Μάλιστα το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, στα πολωνικά, στα δανέζικα και σύντομα και στα γαλλικά. Το δεύτερο βιβλίο του ονομάζεται «Με λένε Ευρώπη» κι εκεί παρουσιάζει αρκετές από τις κουβέντες που είχε όλα αυτά τα χρόνια με ανθρώπους σαν κι αυτόν, που έφυγαν δηλαδή από τις πατρίδες τους με μοναδικό στόχο μια καλύτερη ζωή. Τέλος, εδώ και ένα διάστημα διατηρεί το blog «Υπάρχουμε...Συνυπάρχουμε;» http://gazikapllani.blogspot.com/, όπου μοιράζεται τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις απόψεις του πάνω σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων.

Μιλώντας με το Γκάζι Καπλάνι, διαπιστώνει κανείς ότι τον θλίβει που ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ακόμα τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες – οπουδήποτε. Το ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το φόβο και την αβεβαιότητα που τους διακατέχει και κυρίως την προκατάληψη που αντιμετωπίζουν από μερικούς ντόπιους όταν ακούν «σπαστά» ελληνικά. Όλα αυτά δημιουργούν άσχημα συναισθήματα στους πολύ ταλαιπωρημένους και απελπισμένους μη ντόπιους. Βεβαίως κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που ήρθε ο Γκάζι στην Ελλάδα, υπάρχουν όμως πολλά να γίνουν, ώστε να συνυπάρχουμε αληθινά.
Συνομιλήσαμε λοιπόν μαζί του για την παιδική του ηλικία, τη μετανάστευση, την Ελλάδα και τη συγγραφή. Ο Γκάζμεντ Καπλάνι είναι ένας ιδιαίτερα μορφωμένος και αντισυμβατικός άνθρωπος, που δεν διστάζει να λέει και να γράφει τις απόψεις του απαλλαγμένος από ταμπού και κομπλεξισμούς και που ευελπιστεί ότι κάποτε οι «διαφορές» των λαών θα τους ενώσουν.


ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Πώς ήταν η παιδική σου ηλικία;
-Μέχρι και ευτυχισμένη.

Ποιά πράγματα σε σημάδεψαν;
-Η αγάπη των γονέων μου. Όταν είσαι παιδί και παίρνεις αγάπη απλόχερα, αυτό σε βοηθάει όταν μεγαλώσεις, νομίζω, να μην γίνεις μίζερος και μισαλλόδοξος.

Ποιές ήταν οι ανησυχίες που τριγυρνούσαν στο μυαλό σου;
-Καθώς μεγάλωνα ήθελα να ξέρω πως είναι το σώμα των κοριτσιών... Και τι υπάρχει στην άλλη πλευρά των συνόρων της χώρας μου, της Αλβανίας, που ήταν η πιο απομονωμένη χώρα στον κόσμο. Η παράνοια του Ενβέρ Χότζα τη μετέτρεψε σε ένα είδος φυλακής.

Γιατί αποφάσισες να μεταναστεύσεις στην Ελλάδα;
-Δεν «αποφάσισα». Ανήκω στη γενιά των ανθρώπων που περιμέναμε πώς και πώς να ακούσουμε τη μαγική έκφραση «άνοιξαν τα σύνορα». Την ίδια λαχτάρα έχω συναντήσει και στους νέους που ζούσαν στο «ανατολικό μπλοκ» υπό τη σκιά του Τείχους του Βερολίνου. Στην Αλβανία που ήταν και πιο απομονωμένη, η λαχτάρα αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη. Μεγαλώσαμε με την ιδέα του περάσματος των ερμητικά κλειστά συνόρων. Για την ιστορία πάντως, έφυγα επειδή πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος με έψαχναν με το πιστόλι στο χέρι. Συμμετείχα σε μια μεγάλη καθεστωτική συγκέντρωση στη γενέτειρά μου και μαζί με άλλους διαδηλωτές κατεβάσαμε και σκίσαμε την τεράστια φωτογραφία του τέρατος στο κέντρο της πόλης. Κάποια στιγμή κάποιοι με κράτησαν στους ώμους τους και έτσι βρέθηκα να βγάλω το πρώτο δημόσιο αντικαθεστωτικό μου λόγο. Αμέσως μετά κρύφτηκα σε σπίτια φίλων όπου έμεινα μια εβδομάδα περίπου. Μέχρι που βρέθηκε ένα φορτηγό που πήγαινε προς τα ελληνικά σύνορα. Και να μην υπήρχαν οι χαφιέδες να με ψάχνουν πάντως πάλι θα είχα φύγει. Η ιδέα της φυγής ήταν μέσα μου σαν ακατάσχετη ορμή, σαν παθολογία. Ήθελα να δω τι γίνεται στον κόσμο πέρα από τα σύνορα. Την Ελλάδα την είδα ως προσωρινό σταθμό για να φύγω αργότερα σε άλλες χώρες, πιο δυτικά. Τελικά έμεινα στην Ελλάδα. Μαθαίνοντας έτσι ότι η μετανάστευση είναι σαν μια ρώσικη ρουλέτα, το που θα μείνεις το καθορίζουν χίλια πράγματα που δεν είχες ποτέ σου υπολογίσει και φανταστεί.

Το μετάνιωσες;
-Όχι. Άλλωστε στην Ελλάδα έζησα τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής μου.

Πώς ήταν η περιπέτεια του περάσματος από τη μια χώρα στην άλλη;
-Γιʼ αυτό ακριβώς μιλώ στο βιβλίο μου «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων». Νομίζω, πάντως, ότι είναι ένα πέρασμα που σε συμβολικό επίπεδο δεν τελειώνει ποτέ.


ΕΛΛΑΔΑ

Πώς ήταν τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα;
-Γεμάτα άγνοια, αναπάντεχες συναρπαστικές γνωριμίες, ζάλη, χάος, φόβο, αγωνία, πολύ δουλειά και πολύ διάβασμα. Επειδή από τον πρώτο χρόνο της παραμονής μου εδώ γράφτηκα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών για να σπουδάσω φιλοσοφία. Ακολούθησα έτσι το στερεότυπό μου, αναζητώντας στη σύγχρονη Ελλάδα τους φιλοσόφους της ελληνικής αρχαιότητας.

Αντιμετώπισες ρατσιστικές συμπεριφορές λόγω της εθνικότητάς σου;
-Η ερώτησή σου μοιάζει με ρητορική...Αρκεί να ρίξτε μια ματιά στα τρομακτικά δελτία ειδήσεων εκείνης της εποχής για να καταλάβετε. Προσωπικά, παρόλα αυτά, πρέπει να πω ότι στις διαπροσωπικές μου σχέσεις στάθηκα πολύ τυχερός, γιατί είδα πιο πολύ τη φωτεινή πλευρά των ανθρώπων. Συνάντησα ανθρώπους που με επηρέασαν πολύ με το ανοιχτό μυαλό και την ανθρωπιά τους. Αυτό είναι που κρατάω γιατί αυτό είναι που με κράτησε.

Έχουν βελτιωθεί οι ελληνοαλβανικές σχέσεις σε καθημερινό επίπεδο;
-Πάρα πολύ. Οι Αλβανοί και οι Έλληνες έχουν μια μεγάλη τύχη και μια μεγάλη ατυχία ταυτόχρονα: μοιάζουν πάρα πολύ. Έχουν όλα τα καλά και τα αμέτρητα κακά που φέρει η βαλκανική νοοτροπία. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους προέρχονται από εδώ: από την αβάσταχτη ομοιότητα του άλλου.

Υπάρχει ακόμα προκατάληψη για τους ομοεθνούς σου;
-Σαφώς και υπάρχει και φοβάμαι πως θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα. Βλέπω όμως τους Αλβανούς μετανάστες τώρα να προβάλλουν προκαταλήψεις για άλλους μετανάστες. Αυτό με λυπεί, αλλά δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούργιο στην ιστορία της μετανάστευσης.


ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Πώς κατάφερες να μάθεις τόσο καλά ελληνικά σε επίπεδο να γράφεις επαγγελματικά;
-Η φύση με προίκισε με ζήλο και έφεση για τις γλώσσες, ευτυχώς.

Πώς προέκυψαν οι συνεργασίες σου με ελληνόφωνες εφημερίδες, όταν για να συνεργαστεί κανείς σε κάποιο μέσο πρέπει να ξέρει καλά ελληνικά, να ξέρει να γράφει και να ξέρει τα κατάλληλα άτομα;
-Για χρόνια αρθρογραφούσα τζάμπα σε ελληνικές εφημερίδες. Μέχρι που κάποιοι εκτίμησαν το γεγονός ότι αυτά που γράφω και τα θέματα για τα οποία γράφω έχουν κάποιο ενδιαφέρον και προπαντός έχουν κάποιο κοινό. Δεν λειτουργώ ως δημόσιος υπάλληλος όταν γράφω, κρίνομαι από τους αναγνώστες. Στους αναγνώστες των άρθρων και των βιβλίων μου χρωστάω τη μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχα.


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Έχεις γράψει δυο βιβλία με θέμα τη μετανάστευση, έχεις ανοίξει ένα blog, όπου παρουσιάζεις κυρίως ιστορίες μεταναστών ή ομογενών. Γιατί αυτή η «εμμονή» με το θέμα;
-Γιατί έτσι το έφερε η ζωή, θα σου απαντούσα σε ένα πρώτο επίπεδο. Φιλοσοφικά και λογοτεχνικά με ιντριγκάρει και με γοητεύει το θέμα των συνόρων και του ταξιδιού. Για μένα η μετανάστευση είναι ένα τηλεσκόπιο ή μια κλειδαρότρυπα από την οποία βλέπω τον ανθρώπινο κόσμο, την ανθρώπινη ύπαρξη. Μου δίνει τη δυνατότητα να μιλώ με άνεση για τον έρωτα, το ταξίδι, το καινούργιο, τη νοσταλγία, το μίσος, την αγάπη για αυτό το κωμικοτραγικό όν που λέγεται άνθρωπος. Κάποια στιγμή εννοείται πως θα περάσω τα σύνορα προς άλλα θέματα. Οι «εμμονές» κάποτε εξαντλούνται και αυτές.

Ποιά μεταναστευτικά προβλήματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί;
-Κανένα δεν έχει πραγματικά λυθεί. Και αυτά που έχουν λυθεί, οι λύσεις είναι μεσοβέζικες. Δεν παραβλέπω όμως το γεγονός ότι στη ζωή ενός μετανάστη μια μεσοβέζικη λύση κάνει τη μεγάλη διαφορά από τη μη λύση.

Τί γνώμη έχεις για τη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις;
-Καθρέφτης όπου φαίνονται σε υπερμεγέθυνση όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες πολίτες.

Ποιές είναι οι προσδοκίες σου γράφοντας γιʼ αυτό το ευαίσθητο θέμα;
-Να γράφω έντιμα και προπαντός να γράφω καλά. Γιατί στη λογοτεχνία το «πώς γράφεις» έχει περισσότερη σημασία από το «τί γράφεις».

Κάποιες από τις ιστορίες μεταναστών που πρωτοπαρουσίασες σε αθηναϊκή εφημερίδα διασκευάστηκαν και έγιναν θεατρικό έργο. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία μετάδοσης των ανησυχιών σου με ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας;
-Επειδή το θέατρο έχει τη δύναμη της αμεσότητας, βλέποντας τις πρόβες και την παράσταση συνειδητοποίησα ότι η αλήθεια ξεπερνά τη φαντασία. Για μένα έκπληξη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;
-Γράφοντας ένα καινούργιο βιβλίο.

Πώς βλέπεις το μεταναστευτικό ζήτημα σε δέκα χρόνια;
-Θα είναι ακόμα εδώ ανάμεσά μας.

Πώς βλέπεις την Ελλάδα σε δέκα χρόνια;
Καλύτερη, ελπίζω…

Ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα κουβέντα.
-Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

www.artistbook.gr
3/10/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Φεβρουάριος - 2018
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
123

Θέατρο - Παραστάσεις

Fool for Love
Greek Freak! Fire and Fury
H Καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης)
Miss Julia
My Story
Proof
Wilson & Wilson
Άκου, ανθρωπάκο!
Άννα Φρανκ - Το Ημερολόγιο
Από σταθμό σε σταθμό
Γοργόνες και Μάγκες
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Εθεάθην μισός
Ένας μήνας στην εξοχή
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η Αγριόπαπια
Η σονάτα του Σεληνόφωτος (Venceremos)
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ
Ήρωες
Κόσμοι από γάλα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Μόμο
Ο super μάγος του καρναβαλιού
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο ξεπεσμένος Δερβίσης και ο Αειπλάνητος
Ολεάννα
Πέερ Γκυντ
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Σοφία σε θυμάμαι
Το σπίτι στη λίμνη
Το Τίμημα
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Ψυχή στα Μανταλάκια

Μουσική - Συναυλίες

House Band
Αλκαίου Λένα - "Συνομιλώντας με τις φίλες μου"
Δημήτρης Ζερβουδάκης & Μελίνα Κανά
Δημήτρης Μυστακίδης - Τα Ρεμπέτικα της Κιθάρας
Διάφανα Κρίνα
Ελένη Τσαλιγοπούλου και Boğaz Musique
Η συνάντηση: Σταύρος Ξαρχάκος - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Μαρία Γαλάνη και Άρης Γραικούσης - Αγάπης λόγια
Μαρινέλλα, Ελένη Βιτάλη & Γλυκερία - Γυναικεία Υπόθεση
Μαρούλα Κασκαβέλη - Η Μπουάτ του 2018
Ο Φοίβος Δεληβοριάς σε ένα "FLEA MARKET" με τη Μαρίνα Σάττι και τις "FONES"
Τα τραγούδια κύκλους κάνουν - Μαρία Φαραντούρη και Έλλη Πασπαλά
Τζένη Βάνου ερμηνεύει η Φωτεινή Δάρρα
Χαΐνιδες
4

Θέατρο - Παραστάσεις

Comedy Club για παιδιά
Fool for Love
H Καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης)
Miss Julia
Proof
Tσάρλι Τσάπλιν
Wilson & Wilson
Άκου, ανθρωπάκο!
Αλεπού Αισωπού
Άννα Φρανκ - Το Ημερολόγιο
Από σταθμό σε σταθμό
Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε - Questa Sera si Recita a Soggetto
Γοργόνες και Μάγκες
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες
Έγκλημα στο Cafe – Noir
Ένα μπαούλο παραμύθια
Ένας μήνας στην εξοχή
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η Αγριόπαπια
Η γέννηση του κόσμου … και ιστορίες των Θεών του Ολύμπου
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ
Ήρωες
ΙRAQ - 9 τόποι επιθυμίας
Κόσμοι από γάλα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Μίλα και Σουτ
Μόμο
Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο πλανήτης
Οι Μικρές Κυρίες
Ολεάννα
Πέερ Γκυντ
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Προμηθέας - Εφτά αρχές στο να είναι κανείς ανίκητος
Προσεχώς Απόδραση
Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα
Το αγόρι με την βαλίτσα
Το κροκοδειλένιο Άρλεκιν
Το μαγικό σεντούκι
Το Τίμημα
Το φορτηγάκι της αγάπης
Το χρυσό Αρισμαρί
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Χένσελ και Γκρέτελ
Ψυχή στα Μανταλάκια
56789

Θέατρο - Παραστάσεις

Fellps & Helps
Fool for Love
Frida
H Καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης)
Money εξ Ουρανού!
Proof
Άγριος Σπόρος
Άλλος για την κάσα;
Από σταθμό σε σταθμό
Από την Αντιγόνη στη Μήδεια
Αφέντης και Δούλος
Βαθύς Αναστεναγμός
Γοργόνες και Μάγκες
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η Αγριόπαπια
Ήρωες
Θραύσματα από τον Κάφκα
Μια λατέρνα, ένα όνειρο
Μόνος κόσμος - Emily Dickinson
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο ενήλικος Σιμιγδαλένιος
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Σοφία σε θυμάμαι
Το Κιβώτιο
Το σπίτι στη λίμνη
Το Τελευταίο Παιχνίδι
Το Τίμημα
Υγρασία στους Τοίχους
Φαινόμενο Ρασομόν
Χριστόφορος Ζαραλίκος
10

Θέατρο - Παραστάσεις

Fellps & Helps
Fool for Love
Greek Freak! Fire and Fury
H Καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης)
Miss Julia
My Story
Proof
Wilson & Wilson
Άγριος Σπόρος
Άννα Φρανκ - Το Ημερολόγιο
Από σταθμό σε σταθμό
Αφέντης και Δούλος
Βαθύς Αναστεναγμός
Γοργόνες και Μάγκες
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Εθεάθην μισός
Ένας μήνας στην εξοχή
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η Αγριόπαπια
Η σονάτα του Σεληνόφωτος (Venceremos)
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ
Ήρωες
Θραύσματα από τον Κάφκα
Κόσμοι από γάλα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Μόμο
Ο super μάγος του καρναβαλιού
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο ξεπεσμένος Δερβίσης και ο Αειπλάνητος
Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου
Ολεάννα
Πέερ Γκυντ
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Σοφία σε θυμάμαι
Το σπίτι στη λίμνη
Το Τελευταίο Παιχνίδι
Το Τίμημα
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Φεγγίτης
Ψυχή στα Μανταλάκια
11

Θέατρο - Παραστάσεις

Comedy Club για παιδιά
Fool for Love
H Καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης)
Miss Julia
Proof
Tσάρλι Τσάπλιν
Wilson & Wilson
Άγριος Σπόρος
Αλεπού Αισωπού
Άννα Φρανκ - Το Ημερολόγιο
Από σταθμό σε σταθμό
Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε - Questa Sera si Recita a Soggetto
Αφέντης και Δούλος
Βαθύς Αναστεναγμός
Γοργόνες και Μάγκες
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες
Έγκλημα στο Cafe – Noir
Ένα μπαούλο παραμύθια
Ένας μήνας στην εξοχή
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η Αγριόπαπια
Η γέννηση του κόσμου … και ιστορίες των Θεών του Ολύμπου
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ
Ήρωες
Θραύσματα από τον Κάφκα
ΙRAQ - 9 τόποι επιθυμίας
Κόσμοι από γάλα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Μίλα και Σουτ
Μόμο
Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο πλανήτης
Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου
Οι Μικρές Κυρίες
Ολεάννα
Πέερ Γκυντ
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Προμηθέας - Εφτά αρχές στο να είναι κανείς ανίκητος
Προσεχώς Απόδραση
Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα
Το αγόρι με την βαλίτσα
Το κροκοδειλένιο Άρλεκιν
Το μαγικό σεντούκι
Το Τελευταίο Παιχνίδι
Το Τίμημα
Το φορτηγάκι της αγάπης
Το χρυσό Αρισμαρί
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Φεγγίτης
Χένσελ και Γκρέτελ
Ψυχή στα Μανταλάκια
1213141516

Θέατρο - Παραστάσεις

Fellps & Helps
Fool for Love
Frida
Misery
Money εξ Ουρανού!
Proof
Victims (Θύματα)
Άλλος για την κάσα;
Από σταθμό σε σταθμό
Από την Αντιγόνη στη Μήδεια
Αφέντης και Δούλος
Βαθύς Αναστεναγμός
Γοργόνες και Μάγκες
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δείπνο Ηλιθίων
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η Αγριόπαπια
Ήρωες
Θραύσματα από τον Κάφκα
Μια λατέρνα, ένα όνειρο
Μόνος κόσμος - Emily Dickinson
Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…
Ο Γάμος
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο ενήλικος Σιμιγδαλένιος
Οι Διαβολογυναίκες
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Σοφία σε θυμάμαι
Την λένε Εύα
Το Κιβώτιο
Το σπίτι στη λίμνη
Το Τελευταίο Παιχνίδι
Το Τίμημα
Υγρασία στους Τοίχους
Φαινόμενο Ρασομόν
Φεγγίτης
Φιλουμένα
Χριστόφορος Ζαραλίκος
Ψηλά από τη γέφυρα
17

Θέατρο - Παραστάσεις

Fellps & Helps
Fool for Love
Greek Freak! Fire and Fury
Misery
Miss Julia
My Story
Proof
Wilson & Wilson
Άγριος Σπόρος
Από σταθμό σε σταθμό
Αφέντης και Δούλος
Βαθύς Αναστεναγμός
Γοργόνες και Μάγκες
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δείπνο Ηλιθίων
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Ένας μήνας στην εξοχή
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η Αγριόπαπια
Η σονάτα του Σεληνόφωτος (Venceremos)
Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ
Ήρωες
Θραύσματα από τον Κάφκα
Κόσμοι από γάλα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Μόμο
Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…
Ο super μάγος του καρναβαλιού
Ο Γάμος
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο Ένοικος
Οι Διαβολογυναίκες
Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου
Ολεάννα
Πέερ Γκυντ
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Σοφία σε θυμάμαι
Το σπίτι στη λίμνη
Το Τελευταίο Παιχνίδι
Το Τίμημα
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Φεγγίτης
Φιλουμένα
Ψηλά από τη γέφυρα
18

Θέατρο - Παραστάσεις

Fool for Love
Misery
Miss Julia
Proof
Tσάρλι Τσάπλιν
Wilson & Wilson
Άγριος Σπόρος
Αλεπού Αισωπού
Από σταθμό σε σταθμό
Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε - Questa Sera si Recita a Soggetto
Αφέντης και Δούλος
Βαθύς Αναστεναγμός
Γοργόνες και Μάγκες
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δείπνο Ηλιθίων
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες
Έγκλημα στο Cafe – Noir
Ένα μπαούλο παραμύθια
Ένας μήνας στην εξοχή
Ένας Πανηγυρικός και ένας Επικήδειος
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η γέννηση του κόσμου … και ιστορίες των Θεών του Ολύμπου
Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ
Ήρωες
Θραύσματα από τον Κάφκα
ΙRAQ - 9 τόποι επιθυμίας
Κόσμοι από γάλα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Μόμο
Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…
Ο Αληθινός
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο πλανήτης
Οι Διαβολογυναίκες
Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου
Οι Μικρές Κυρίες
Ολεάννα
Πέερ Γκυντ
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Προσεχώς Απόδραση
Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα
Το αγόρι με την βαλίτσα
Το Δηλητήριο
Το κροκοδειλένιο Άρλεκιν
Το μαγικό σεντούκι
Το Τελευταίο Παιχνίδι
Το Τίμημα
Το φορτηγάκι της αγάπης
Το χρυσό Αρισμαρί
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Φεγγίτης
Φιλουμένα
Χένσελ και Γκρέτελ
Ψηλά από τη γέφυρα
1920212223

Θέατρο - Παραστάσεις

Fool for Love
Frida
Misery
Money εξ Ουρανού!
Proof
Victims (Θύματα)
Άλλος για την κάσα;
Από σταθμό σε σταθμό
Από την Αντιγόνη στη Μήδεια
Βαθύς Αναστεναγμός
Γοργόνες και Μάγκες
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δείπνο Ηλιθίων
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η Αγριόπαπια
Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας
Ήρωες
Λυσσασμένη Γάτα
Μια λατέρνα, ένα όνειρο
Μόνος κόσμος - Emily Dickinson
Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…
Ο Γάμος
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο ενήλικος Σιμιγδαλένιος
Οι Διαβολογυναίκες
Παρ΄ όλα αυτά - Μια παράσταση-μαρτυρία για τον καρκίνο
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Σοφία σε θυμάμαι
Την λένε Εύα
Το Κιβώτιο
Το Τελευταίο Παιχνίδι
Το Τίμημα
Υγρασία στους Τοίχους
Φαινόμενο Ρασομόν
Φεγγίτης
Φιλουμένα
Χριστόφορος Ζαραλίκος
Ψηλά από τη γέφυρα
24

Θέατρο - Παραστάσεις

Fool for Love
Greek Freak! Fire and Fury
Misery
My Story
Proof
Wilson & Wilson
Άγριος Σπόρος
Από σταθμό σε σταθμό
Βαθύς Αναστεναγμός
Γοργόνες και Μάγκες
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δείπνο Ηλιθίων
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Έγκλημα στο Cafe – Noir
Εθεάθην μισός
Ένας μήνας στην εξοχή
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η Αγριόπαπια
Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας
Η σονάτα του Σεληνόφωτος (Venceremos)
Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ
Ήρωες
Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες
Λυσσασμένη Γάτα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Μόμο
Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…
Να ντύσουμε τους γυμνούς
Ο super μάγος του καρναβαλιού
Ο Γάμος
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο Ένοικος
Οι Διαβολογυναίκες
Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου
Ολεάννα
Πέερ Γκυντ
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Σοφία σε θυμάμαι
Το σπίτι στη λίμνη
Το Τελευταίο Παιχνίδι
Το Τίμημα
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Φεγγίτης
Φιλουμένα
Ψηλά από τη γέφυρα
25

Θέατρο - Παραστάσεις

Fool for Love
Joshua Immanuel
Misery
Proof
Tσάρλι Τσάπλιν
Wilson & Wilson
Άγριος Σπόρος
Αλεπού Αισωπού
Από σταθμό σε σταθμό
Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε - Questa Sera si Recita a Soggetto
Βαθύς Αναστεναγμός
Γοργόνες και Μάγκες
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δείπνο Ηλιθίων
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες
Έγκλημα στο Cafe – Noir
Ένα μπαούλο παραμύθια
Ένας μήνας στην εξοχή
Ένας Πανηγυρικός και ένας Επικήδειος
Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων
Η Αγριόπαπια
Η γέννηση του κόσμου … και ιστορίες των Θεών του Ολύμπου
Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας
Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ
Ήρωες
ΙRAQ - 9 τόποι επιθυμίας
Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες
Κόσμοι από γάλα
Λυσσασμένη Γάτα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Μίλα και Σουτ
Μόμο
Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…
Να ντύσουμε τους γυμνούς
Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι
Ο Αληθινός
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Ο πλανήτης
Οι Διαβολογυναίκες
Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου
Οι Μικρές Κυρίες
Ολεάννα
Πέερ Γκυντ
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Προμηθέας - Εφτά αρχές στο να είναι κανείς ανίκητος
Προσεχώς Απόδραση
Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα
Το αγόρι με την βαλίτσα
Το Δηλητήριο
Το κροκοδειλένιο Άρλεκιν
Το μαγικό σεντούκι
Το Ταξίδι του Φερεϋντούν
Το Τελευταίο Παιχνίδι
Το Τίμημα
Το φορτηγάκι της αγάπης
Το χρυσό Αρισμαρί
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Φεγγίτης
Φιλουμένα
Χένσελ και Γκρέτελ
Ψηλά από τη γέφυρα
262728
Φεβρουάριος - 2018

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Misery

Misery | Ιλίσια-Βολανάκης

Το δυνατό θρίλερ Misery που βασίστηκε στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Στίβεν Κιγκ έρχεται στο Ιλίσια Βολανάκης σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά με πρωταγωνιστές την Ρένη Πιττακή και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο. Η κινηματογραφική εκδοχή του ...
Νicola Piovani & Στέφανος Κορκολής

Νicola Piovani & Στέφανος Κορκολής | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δύο κορυφαίοι συνθέτες, ο Νicola Piovani και ο Στέφανος Κορκολής συναντιούνται, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για τους σκοπούς του Ιδρύματος Coeurs pour Tous Hellas - Καρδιές για Όλους - την Τρίτη 13 Μαρτίου. Ο Nicola Piovani, από τους ...

Αρχη