ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Μαριάνα Τόλη: Το θέατρο έχει θετική επίδραση στις ψυχές των παιδιών

Συνεντεύξεις
11/09/2013

Ads
Συνέντευξη στον Κυριάκο Τσικορδάνο


Η  Μαριάννα Τόλη αγαπάει το παιδικό θέατρο. Φέτος σκηνοθετεί το  «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» στο θέατρο Γκλόρια. Το artistbook μίλησε μαζί της για την παράσταση αλλά και για τα… παιδιά.

Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείστε με το παιδικό θέατρο. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να παραμείνετε πιστή σʼ αυτό το είδος θεάτρου;
Φοβάμαι πως αν ήθελα να είμαι απόλυτα ειλικρινής η απάντηση θα ήταν πολύπλοκη.  Θα προσπαθήσω όμως. Γιατί αισθάνομαι και εγώ ακόμα παιδί; Γιατί τα παιδικά μάτια καταβροχθίζουν όλη την μαγεία και την φαντασία που τους προσφέρεις και ξέρω πως βαθιά μέσα τους κάτι μένει από αυτό που βλέπουν και ακούν και κάποτε θα πιάσει τόπο; Γιατί είναι ακόμα αγνά; Γιατί μέσα από τα δικά τους μάτια θέλω να αγγίξω και τους γονείς τους που έχουν ξεχάσει να είναι παιδιά;  Ποιος ξέρει τι από όλα είναι…  Η μήπως και όλα αυτά μαζί;

Φέτος ανεβάζετε την παιδική παράσταση «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» στο θέατρο Γκλόρια, μιλήστε μας για την παράσταση αυτή.
Πιστεύω πως κάθε μας δημιουργία αντανακλά προς τα έξω ένα κομμάτι του εαυτού μας που θέλει να εκφραστεί.  Η δουλειά μας δεν είναι ξέχωρη από το ίδιο μας το είναι.  Αν κάποιος ηθοποιός αρέσκεται να παίζει μόνο τους κακούς στο θέατρο ίσως θα ʽπρεπε να ψάξει μέσα του και αναρωτηθεί γιατί του συμβαίνει κάτι τέτοιο.  Το σίγουρο είναι πως δεν είναι τυχαίο.  Έτσι και εγώ μέσα από αυτή την παράσταση θέλω να υμνήσω τις υπερβάσεις που κάνουν οι άνθρωποι για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και τις ιδιαιτερότητές τους.  Αυτό το καταφέρνουν με την πίστη τους σε κάτι ανώτερο, το καταφέρνουν μέσα από μία ισχυρή ώθηση και μια αγάπη για την ίδια τη ζωή. Και οι άνθρωποι που βιώνουν τέτοιες υπερβάσεις έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τους γύρω τους και να βοηθήσουν την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου. Ο Μολυβένιος στρατιώτης ξεπερνάει την αναπηρία του και με την αγάπη που νοιώθει για τους γύρω του, αλλάζει τις ζωές των ηρώων αυτού του παραμυθιού σε ένα βαθύ επίπεδο.

Ισχύει ότι πολλές φορές τα παιδιά μας μαθαίνουν πράγματα και μπορούν να γίνουν οι αυστηρότεροι κριτές μας;
Για να μάθουμε από τα παιδιά μας πρέπει πρώτα να είμαστε αρκετά ταπεινοί και να παραδεχτούμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα, ότι δεν έχουμε καμία εξουσία επάνω τους και να δεχτούμε ότι και εκείνα κάποια στιγμή ενδέχεται να μας ξεπεράσουν σε πολλά.  Κυρίως πρέπει να είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε την ανιδιοτελή αγάπη τους και να διδαχτούμε από την αγνότητά τους.  Είναι αξεπέραστη. Ακόμα και όταν μας μάχονται είναι για να μας διδάξουν κάτι.  Μόλις το μάθουμε θα πάψουν να μας μάχονται.

Θεωρείτε ότι περνάνε μηνύματα στα παιδιά μέσω των παιδικών παραστάσεων;
Αλλοίμονο αν δεν το νόμιζα.  Μια καλή παράσταση μπορεί να έχει θετική επίδραση στις ψυχές των παιδιών όπως έχει και στους μεγάλους. Κι αν αποφεύγει μάλιστα να είναι εμφανώς διδακτική, με την έννοια του μαθήματος, μπορεί τα παιδιά να δημιουργήσουν μέσα τους ένα ολοκαίνουργιο κόσμο καθώς ξεδιπλώνεται μπροστά τους η δράση, τα χρώματα, η μουσική, ο χορός και η μαγεία του θεάτρου. 

Πείτε μας ένα αγαπημένο σας παραμύθι που θα θέλατε να ανεβάσετε στο θέατρο.
Το επόμενο έργο και ίσως το πιο αγαπημένο, το έχω ήδη διασκευάσει και με περιμένει στο συρτάρι… για καινούργιες περιπέτειες… θεατρικές.

Βιώνει το παιδικό θέατρο την οικονομική κρίση;
Θα ξέρουμε μόλις αρχίσει ετούτη η σαιζόν αλλά νομίζω πως οι γονείς στερούνται πολλά για χάρη των παιδιών τους. Εξ άλλου το εισιτήριο φέτος  είναι αρκετά μειωμένο.
   
Σας ενοχλεί η κακή κριτική;
Με ενοχλούν οι κακοί άνθρωποι που γράφουν κακές κριτικές.  Πιστέψτε με η αλήθεια ποτέ δεν πληγώνει. Εξάλλου δεν μπορούν όλα να αρέσουν σε όλους. 

Μελλοντικά σχέδια....
Κάπου υπερίπτανται και αυτά και περιμένουν την σωστή ώρα και την ιδανική στιγμή  για να υλοποιηθούν.
www.artistbook.gr
9/10/2012

 

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Μάρτιος - 2019
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
123
4

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO

Μουσική - Συναυλίες

Χριστίνα Μαξούρη
5

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
678910
11

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
12

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
1314151617
18

Θέατρο - Παραστάσεις

TANGO
192021222324
25262728293031
Μάρτιος - 2019

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες

Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες | Χυτήριο

Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεις μάνα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από τη μητρότητα, σου λένε οι άλλες μάνες προτού μπεις στο κλαμπ, και σε κάνουν να αναρωτιέσαι: «Εγώ πότε θα γίνω μάνα; Πότε επιτέλους θα αποκτήσω μωρό;» Καλά, δεν ξέρεις τι ...
Παράξενες Μέρες

Παράξενες Μέρες | Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Οι Παράξενες Μέρες είναι ένα συγκρότημα με εντελώς προσωπικό στίγμα και αναγνωρίσιμο μουσικό ύφος. Οι εμφανίσεις του συγκροτήματος ξεφεύγουν από τα γνωστά μονοπάτια. Εμφανίσεις γεμάτες μουσικές και αφηγηματικά τραγούδια που φλερτάρουν με ...

Αρχη