ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Ομάδα «REPENTE»: Στόχος μας είναι να μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε

Συνεντεύξεις
10/10/2013

Ads
Με αφορμή την παράσταση «… Στο Ορφανοτροφείο»  στο θέατρο Πυξίδα το artistbook μίλησε με τη θεατρική ομάδα «REPENTE»  

Η παράσταση «…Στο Ορφανοτροφείο» στο θέατρο Πυξίδα, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και με τη νέα χρονιά. Πείτε μας για την παράσταση.

Η παράσταση «…στο ορφανοτροφείο» είναι μία εξ ολοκλήρου δημιουργία του Χάρη Χιώτη ο οποίος  έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει το έργο. Αφορά στην περιπέτεια απόδρασης τριών παιδιών από το ορφανοτροφείο στο οποίο μεγαλώνουν. Εμείς αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε ολόκληρη την παράσταση σαν μία αλληγορία .Έχει να κάνει με τα όρια τα οποία στέκονται εμπόδιο στην αλήθεια. Ξεπερνώντας αυτά τα όρια όλα παίρνουν άλλη υπόσταση. Έτσι κι οι φράχτες του ορφανοτροφείου εγκλωβίζουν τους τρεις ήρωες και δεν τους αφήνουν να δουν ποια είναι η πραγματική ζωή έξω από το ορφανοτροφείο. Τώρα αν θα επέλεγαν να παραμείνουν έξω έχοντας δει πως είναι ο κόσμος εκεί είναι άλλη ιστορία…

Είμαστε τελικά ικανοί να κάνουμε πολλά αρκεί να αποδράσουμε από αυτά που μας ενοχλούν, μας καταπιέζουν;
Ναι… μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αρκεί να έχουμε στόχο και να μην τον  ξεχνάμε.   Δυστυχώς όλοι μας βάζουμε εμπόδια –τρικλοποδιές στους εαυτούς μας και εγκλωβιζόμαστε ο καθένας στους δικούς του φράχτες. Αλλά από τη στιγμή που έχουμε την ικανότητα να το αντιλαμβανόμαστε μπορούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Θέλει κόπο γιατί πάντα η δουλειά με το μέσα μας είναι η πιο δύσκολη αλλά είναι μεγάλη ανακούφιση να ξεπερνάει κανείς τον ίδιο του τον εαυτό.

Τα παιδιά του ορφανοτροφείου με σκοπό να καταφέρουν διαφυγής τους, γίνονται ένα σώμα, μία ψυχή πιστεύετε ότι αυτός είναι ο τρόπος θα βοηθήσει να «διαφύγουμε» και από αυτό που ζει σήμερα η χώρα μας;
Σαφώς … μόνο με το ”μαζί” μπορεί κάτι να αλλάξει .Είναι κι ένα από τα μηνύματα που θίγει η παράσταση. Είναι τόσο μεγάλος ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε που μόνο με παρέα μπορούμε να το κάνουμε. Και πάντα όταν πέφτεις σηκώνεσαι πιο εύκολα όταν υπάρχει ένα χέρι να σε βοηθήσει. Για αυτό πρέπει να δίνουμε σημασία στους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας και να πιστεύουμε στις ομάδες στις φιλίες στις αγάπες. Σε όλα όσα φέρνουν τους ανθρώπους κοντά.

Πείτε μας για την ομάδα «REPENTE»  
Η ομάδα Repente  δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2008 από την ανάγκη μας να κάνουμε κάτι για να εκφραστούμε. Στόχος μας είναι να μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε για τη δική μας θέση σε αυτό που έχουμε επιλέξει. Προϋπόθεση είναι να έχουμε κάτι να πούμε κι όχι να κάνουμε κάτι απλά για να το κάνουμε. Η ομάδα αποτελείται από τους Χάρη Χιώτη ,Αναστασία Μανιάτη ,Μαρία Νικολαΐδη και Αγνή Χιώτη. Φέτος στην παράσταση συμμετέχει η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η παράσταση είναι χωρίς εισιτήριο αλλά με προαιρετική συμβολή. Ο κόσμος πως ανταποκρίνεται σε αυτό;
Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά κι αυτό μας συγκινεί ιδιαίτερα. Αντιλαμβανόμαστε ότι εκτός από τη δική μας ανάγκη να εκφραστούμε  ανάλογη ανάγκη έχει και το κοινό. Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να βλέπεις ότι η δουλειά σου έχει ανταπόκριση.

Ποιο το μέλλον των θεατρικών ομάδων και των νέων ηθοποιών στην Ελλάδα της κρίσης;
Στην Ελλάδα της κρίσης πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον όλων των ανθρώπων .Όχι μόνο των νέων ηθοποιών και των ομάδων. Βλέπουμε καταξιωμένους ανθρώπους να παραπαίουν επαγγελματικά οπότε κινδυνεύουμε όλοι μας να χάσουμε την επαγγελματική μας –για να μην πω την ανθρώπινη- υπόσταση. Εμείς να προσπαθούμε   να αντιμετωπίζουμε τη  ζωή μας αισιόδοξα και να μη χάνουμε  την πίστη μας. Σε ότι αφορά τους νέους  ανθρώπους , όχι μόνο τους νέους ηθοποιούς  πρέπει να μην τα παρατάμε, να ενημερωνόμαστε ώστε να έχουμε άποψη γιατί είναι άσχημο να μένουμε απλοί παρατηρητές ,να διεκδικούμε και  να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι σε αυτό με το οποίο καταπιανόμαστε. Κι από εκεί και πέρα ότι είναι να έρθει θα έρθει αλλά εμείς θα ξέρουμε ότι κάναμε ότι μπορούσαμε κι ότι δε μείναμε άπραγοι.

Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής του έργου που ανεβάζετε κάθε φορά;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κριτήριο. Θέλουμε απλά αυτό που κάνουμε να μας εκφράζει. Για παράδειγμα το πρώτο έργο που ανεβάσαμε ήταν οι Ακρότητες του W.Mastrossimone σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν. Τότε στην ομάδα συμμετείχαν άλλοι δύο συνάδελφοι και η απόφαση ήταν ομαδική. Από τότε και τα τρία έργα που έχουμε κάνει τα έχει γράψει ο Χάρης Χιώτης και πάντα πραγματεύονται τις σκέψεις μας, τις ανησυχίες μας και όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε.

Μελλοντικά σχέδια;
Μελλοντικά σχέδια πολλά, αλλά όλα υπό σκέψη ακόμα! Σε δύσκολες εποχές, όπως ακριβώς αυτές που ζούμε τώρα, κάθε μελλοντικό σχέδιο μπορεί να μείνει απραγματοποίητο λόγω των γενικότερων συνθηκών. Με το που μπει η βάση για οτιδήποτε μελλοντικό, υπόσχεση να σας το πούμε!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

 

www.artistbook.gr
11/2/2013

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Απρίλιος - 2018
ΔευΤριΤετΠέμΠαρΣάβΚυρ
1

Θέατρο - Παραστάσεις

Joshua Immanuel
Proof
Wilson & Wilson
Άγριος Σπόρος
Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε - Questa Sera si Recita a Soggetto
Βαθύς Αναστεναγμός
Γρανάδα
Γυναίκες του Παπαδιαμάντη
Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου
Δον Κιχώτης
Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες
Έγκλημα στο Cafe – Noir
Είσαστε όλοι σας καθάρματα
Ένα μπαούλο παραμύθια
Ένας μήνας στην εξοχή
Ένας Πανηγυρικός και ένας Επικήδειος
Η Αγριόπαπια
Η γέννηση του κόσμου … και ιστορίες των Θεών του Ολύμπου
Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας
Ήρωες
Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες
Λυσσασμένη Γάτα
Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ
Ματίας ο Πρώτος
Μόμο
Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…
Να ντύσουμε τους γυμνούς
Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι
Ο Γάμος του Καραχμέτη
Οι Διαβολογυναίκες
Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου
Πέτρες στις τσέπες του
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Το αγόρι με την βαλίτσα
Το Δηλητήριο
Το Ταξίδι του Φερεϋντούν
Το Τίμημα
Το χρυσό Αρισμαρί
Υπηρέτης δύο Αφεντάδων
Φαινόμενο Ρασομόν
Χένσελ και Γκρέτελ
Ψηλά από τη γέφυρα

Μουσική - Συναυλίες

Μουσικές Εποχές
2345

Θέατρο - Παραστάσεις

Βιοτεχνία Υαλικών
Πέντε
678
9101112

Θέατρο - Παραστάσεις

Βιοτεχνία Υαλικών
Πέντε
131415
16171819202122
23242526272829
30
Απρίλιος - 2018

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Χένσελ και Γκρέτελ

Χένσελ και Γκρέτελ | Κιβωτός

Στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ, η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν ένα ακόμα μουσικό έργο, βασισμένο στο πασίγνωστο παραμύθι των αδελφών Γκρίμ «ΧΕΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ». Το παραμύθι αυτό μεταμορφώνεται, διασκευάζεται και παρουσιάζεται ...
Lara Fabian in Concert

Lara Fabian in Concert | Γήπεδο Tae Kwon Do

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΙΟ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!!! H μοναδική, η σαγηνευτική LARA FABIAN IN CONCERT H μεγαλύτερη σύγχρονη ντίβα του γαλλικού τραγουδιού στην Αθήνα LARA FABIAN: Camouflage World Tour 2018 Ένα οπτικοακουστικό ...

Αρχη