Ακούσαμε: Τον τελευταίο δίσκο της Αρλέτας «Η γιαγιά μου μαγειρεύει όνειρα τηγανητά»

Ακούσαμε
19/03/2018

Ads

Σχεδόν επτά μήνες μετά το θάνατό της, η φωνή της Αρλέτας μας συντροφεύει ακόμη. Η αξέχαστη ερμηνεύτρια της θρυλικής «Σερενάτας» και του «Μπαρ το Ναυάγιο» «ζωντανεύει» μέσα από την παρουσίαση και την κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου που ηχογράφησε πριν φύγει από τη ζωή, τον περασμένο Αύγουστο.

Ο δίσκος «Η γιαγιά μου μαγειρεύει όνειρα τηγανητά» είναι ο τελευταίος που ηχογράφησε η Αρλέτα σε μουσική του Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους της Sunny Μπαλτζή. Η ίδια δεν πρόλαβε να δει την τελευταία της δισκογραφική δουλειά να κυκλοφορεί, όμως η φωνή της «ζωντανεύει» μέσα από τα νέα της τραγούδια, αφήνοντας για μια ακόμα φορά το στίγμα της στην ελληνική μουσική σκηνή.

Η κύκνεια δισκογραφική δουλειά της αγαπημένης μας Αρλέτας, η οποία κυκλοφορεί σε CD και ψηφιακά από τη Feelgood Records, άρχισε να ετοιμάζεται το 2014 και οι ηχογραφήσεις της ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2017, λίγο πριν το θάνατο της ερμηνεύτριας.

Τα 13 τραγούδια του δίσκου είναι 13 διαφορετικές ιστορίες, με διαφορετική θεματολογία και μουσικό ύφος, αλλά με κοινό πάντα παρονομαστή τη μοναδική ερμηνεία της Αρλέτας. 13 ερμηνείες με την ωριμότητα αλλά και την παιδικότητα της φωνής της. Με νοσταλγία, χιούμορ, χαρά και λύπη, όπως όλα στη ζωή.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λάκης Παπαδόπουλος: «Η Αρλέτα φεύγοντας μάς έκανε δώρο 13 ονειρικές ερμηνείες που θα μας κρατάνε συντροφιά όλα τα υπόλοιπα χρόνια, μετριάζοντας το ασήκωτο κενό της απουσίας της. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να τα χαρεί τελειωμένα. Η ζωή είναι απρόβλεπτη».

Τα σκίτσα που φιλοτεχνούν το CD είναι δημιουργήματα της ίδιας της Αρλέτας η οποία ήταν απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και είχε ιδιαίτερη  κλίση στη ζωγραφική.

Μέσα από το εισαγωγικό σημείωμα που περιλαμβάνεται στο δίσκο και το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο, η σπουδαία ερμηνεύτρια, μας… μιλά για την τελευταία της δισκογραφική δουλειά αλλά και την πολύτιμη σχέση και συνεργασία της με το Λάκη Παπαδόπουλο και τη Sunny Μπαλτζή.

 

Γράφει λοιπόν η Αρλέτα:

«Με τόσο αραιές εμφανίσεις στη δισκογραφία και γενικώς αισθάνομαι ότι θέλω να πω δύο λόγια για αυτό το καινούργιο «παιδί» μου που έχει τρεις «γονείς». Τον Λάκη Παπαδόπουλο, τη Sunny Μπαλτζή κι εμένα, την Αρλέτα. Είναι το τρίτο «παιδί» που σκαρώνουμε με τον Λάκη μετά τριάντα συναπτά έτη. 30, μια ολόκληρη γενιά!

Με τη Sunny είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά που κάνω. Τη γνώρισα πιτσιρίκα, τρελή κι αλλοπαρμένη και τώρα είναι μια μητέρα κλασική κι αλλοπαρμένη με επιτυχίες στις τσέπες του παλιού της παλτού και πολλά πετυχημένα τραγούδια στο παγουράκι της.

Χαίρομαι χαρά μεγάλη που «παίζουμε» πάλι με τον Λάκη. Έχουμε πλέον και οι δύο άλλο εκτόπισμα, «προσοχή οδοστρωτήρες» και θεωρώ μεγάλο προνόμιο να «παίζω» με έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του και με μία στιχουργό έξοχη που επάξια συνεχίζει την παράδοση των σπουδαίων γυναικών στιχουργών, ων ουκ έστιν αριθμός.

Το τραγούδι ήταν η μόνη τέχνη από την οποία δεν αποκλείστηκαν οι γυναίκες, ποτέ. Και έχουν προσφέρει πολλά, πάρα πολλά.

Τριάντα χρόνια μετά, Λάκη, φίλε, συνεργάτη, αδερφέ μου, που κατάφερες να γίνεις ένας τραγουδιστής σόου-μαν ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες του βίου σου, μου δίνεις τόση χαρά και σε αγαπώ τόσο πολύ. Κι ο κόσμος το ίδιο.

Όταν ο Λάκης και η Sunny μου είπαν ότι ετοιμάζουν καινούργια τραγούδια για μένα, ξύπνησα από τον νήδυμο και μπήκα στον χορό με το τετράποδο μπαστούνι μου, καταχαρούμενο!

Χαίρομαι που ο καινούργιος συνεργάτης μας θαυμάσιος πιανίστας Κώστας Αναδιώτης ανέλαβε την ηχοληψία και την ενορχήστρωση μαζί με τον Λάκη, επίσης καλωσορίζω στην πτήση μας τον Νίκο Μακράκη, συνεχιστή της παράδοσης που ξεκίνησε ο πατέρας του, Γιώργος Μακράκης. Καλωσόρισε στο πλοίο των ασμάτων και των τελείως τρελών.

Είμαι χαρούμενη κάθε φορά που παίρνω στα χέρια μου καινούρια τραγούδια, παλιά LP τώρα CD, αύριο ΤΔ. Είναι ένα δώρο που μου έκανε η ζωή, κάθε λίγα ή πολλά χρόνια κάτι καινούργιο γεννιέται και είναι για όλους, είναι ευλογημένο.

Καλήν ακρόαση φίλοι μου, ειδικά εκείνοι που αγοράσατε το CD και δεν το κλέψατε από το YouTube. Ευχαριστώ!»

 

Η επιλογή μας

Από την τελευταία δισκογραφική δουλειά της Αρλέτας ξεχωρίσαμε ένα τραγούδι πραγματικά επίκαιρο. Ένα τραγούδι που μας καλεί να αφήσουμε για λίγο τους υπολογιστές, τα κινητά και την τεχνολογία και να ζήσουμε σαν παιδιά… Γιατί αν κάτι ήξερε καλά η Αρλέτα και μας το μετέδιδε μέσα από τα τραγούδια της είναι το πόσο σημαντικό είναι, ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές μας, να κάνουμε όνειρα –έστω και τηγανητά…

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη