Αγαπημένοι καλλιτέχνες μοιράζονται τις ευχές τους για το 2013 με το ArtistBook

Επικαιρότητα
11/09/2013

Όπως πέρυσι  έτσι και φέτος ζητήσαμε από αγαπημένους καλλιτέχνες να μας απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις.

1. Με ποιο τραγούδι, θεατρική παράσταση, έργο τέχνης γενικά θα παρομοίαζες το 2012 και γιατί;
2. Τι εύχεσαι για το 2013;


Δείτε τις απαντήσεις τους...

 
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

-To «Τσάμικο», του Γκάτσου και του Χατζιδάκι είναι γάντι για το 2012.
-Να είμαστε καλά, υγεία και δύναμη, για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα δύσκολα που έρχονται. Καλές γιορτές παιδιά...
 

  Δημήτρης Μητσοτάκης
Τραγουδοποιός

-Θα παρομοίαζα το 2012 με το τραγούδι μου
 "Ο Μπερντές"
Κοιμάμαι στα παγκάκια
καπνίζω από τα τασάκια σας
στην τσέπη μου κρατάω ένα στιλέτο.
Δεν είναι εδώ παράδεισος
αλλά δεν είναι κι άβυσσος
και ίσως να τη βγάλουμε και φέτο.

Πέφτει βροχή απόψε μάγκα
στου Καραγκιόζη την παράγκα
μα στου μπερντέ μας το σαράι
αχ, η ψυχή μου δεν χωράει.

Μου φύτρωσε καμπούρα
κι η πείνα σαν μαγκούρα, ρε
με δέρνει και μου μάκρυνε το χέρι.
Στα τρένα και στα τρόλεϊ
τα πορτοφόλια «βόλεϊ»
μια μέρα θα την κάνω για άλλα μέρη.

Πέφτει βροχή απόψε μάγκα
στου Καραγκιόζη την παράγκα
μα στου μπερντέ μας το σαράι
αχ, η ψυχή μου δεν χωράει.

Με μάζεψε η κλούβα
με ρίξαν στη λακκούβα σα
σκυλί, κι ούτε νερό δεν δίνει ο μπάτσος
Χαυτεία και Ομόνοια
με πιάσανε με «κώνεια»
στον κόσμο αυτό δεν ήμουνα καπάτσος.
                                                                        
 Πέφτει βροχή απόψε μάγκα
στου Καραγκιόζη την παράγκα
μα στου μπερντέ μας το σαράι
αχ, η ψυχή μου δεν χωράει.

-Εύχομαι το 2013 να μην είναι τόσο σκληρό όσο προοιωνίζεται, και όσο δύσκολο μας το προορίζουν οι δανειστές. Αγάπη  και δύναμη, ψυχική και σωματική, σε όλους.
 

Νίκος Σούλης
Σκηνοθέτης


-Το 2012  ετοιμάζεται να μας αφήσει… εύχομαι για πάντα!!! Δεν φέρνει στο μυαλό μου κανένα τραγούδι, κανένα έργο θεατρικό, κινηματογραφικό… στερεί την οποιαδήποτε έμπνευση. Θα ʽθελα να καταδικάσω τη χρονιά αυτή στη σιωπή της ιστορίας. Ο χρόνος που ο λαός μας… έδειξε την ταυτότητα του ρατσιστή, του φασίστα, του αμετανόητου ηλιθίου... καλύτερα να μην έχει λόγια, στίχους , μουσικές!
-Η ευχή για το 2013 είναι εύλογη… όμως δε θέλω να κάνω δήθεν αισιόδοξες σκέψεις, που πέφτουν σε τοίχους με εκατό... Θα αφιέρωνα το «Ανθρώπων έργα»  στον χρόνο που έρχεται... μη τυχόν και τον συγκινήσουμε… κι αλλάξει ρότα… να γλυτώσουμε. Καλή Λευτεριά!
 

  Πέτρος Κουμπλής
Δημοσιογράφος

-Θα παρομοίαζα το 2012 με το «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμουελ Μπέκετ. Το ίδιο θα έκανα και για το 2011, το 2010, το 2009, το 1984, το 1739, το 1386, το 754…(και συμπληρώστε όποιο έτος της ιστορίας θέλετε. Έτσι κι αλλιώς η αρίθμηση του χρόνου παραμένει πάντοτε εντελώς αυθαίρετη). Περιμένοντας… Η διαρκής αναμονή του ανθρώπου. Περιμένοντας μια κάποια σωτηρία. Που φυσικά ποτέ δεν έρχεται. Και στο μεταξύ πονάμε ο ένας τον άλλον συνειδητά, ως υποκατάστατό της.
-Ως συνέχεια του προηγούμενου: Δεν (θα) περιμένω τίποτα από το 2013 κι επομένως, σε επίπεδο λέξεων, δεν έχω να προσθέσω κάτι στο καθιερωμένο ευχολόγιο. Οτιδήποτε όμορφο κι ωφέλιμο κουβαλώ μέσα μου ας γίνει πράξη. Να περάσει απʼ τη χαρά και την ανάταση της καλής πρόθεσης στην σοφία της πραγμάτωσης.


Νίκος Μωραΐτης
Στιχουργός


-Με πολλή λύπη, θα έλεγα ότι το 2012 μου θυμίζει έναν από τους πιο τρομακτικούς πίνακες που έχω δει. Το «Ο Κρόνος καταβροχθίζει το γιο του», από τη «Μαύρη ζωή», την πιο σκοτεινή και σαλεμένη περίοδο του Γκόγια. Είναι τέτοια η βία της εποχής - ο κοινωνικός βιασμός και η οργή - που με ένα τέτοιας έντασης έργο τέχνης θα μπορούσε να απεικονισθεί. Δεν είναι ότι «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», όπως λέγαμε παλιά, αλλά ότι τρώει πια τις ίδιες της τις σάρκες.
-Ήμουν πάντα αμήχανος με τις ευχές. Ουτοπικά θα επιμείνω: λίγο φως, να ξεφοβηθούμε
 
 

  Νικόλας Αγγελής
Ηθοποιός

-Το 2012 σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Όλα τώρα "τρίζουν" αλλά αυτός ο τριγμός είναι ευκαιρία για αλλαγή.
Το τραγούδι που διαλέγω είναι το Second Song απ' τους Tv on the Radio.
-Για το 2013 εύχομαι συνείδηση, θα κινηθούμε σε ένα ακόμα πιο επικίνδυνο έδαφος νομίζω, θα νιώσουμε ακόμα πιο ανασφαλείς αλλά έτσι γίνεται μέσα σε κάθε μεγάλη αλλαγή.
 

  Παύλος Συνοδινός
Μουσικός.

-Διονύσης Σαββόπουλος - Τα παιδιά που χάθηκαν
-Η Ελλάδα έχει βρεθεί στη θέση των χαμένων παιδιών τόσες και άλλες τόσες φορές στο παρελθόν και να που βρίσκεται πάλι.
Παρόλα αυτά ακόμα και τώρα αντιμετωπίζουμε ανθρώπους άλλων χωρών που ζουν την αντίστοιχη δική τους ιστορία με το χειρότερο τρόπο.
Το τέρας του φασισμού πάντα υπήρχε και κατά τον μεγάλο Μάνο, είμαστε εμείς οι ίδιοι με τις ανοχές μας... Το 2012 όμως το  φαινόμενο γιγαντώθηκε έγινε πια αντιληπτό με γυμνό μάτι και το συνηθίζουμε και αυτό. Μέσα στη φτώχια και τη παρακμή αυτό για μένα καίει πιο πολύ από όλα και μέσα στις έντονες πια φωνές των διάφορων ακραίων πλευρών, μου έχει λείψει ένας τέτοιος πολιτισμός, ένα τέτοιο τραγούδι χωρίς στόμφους και φανατισμούς, να περιγράφει τον άνθρωπο τόσο βαθιά χαμένο μέσα στα αόρατα δεσμά του... Με ότι μου λείπει λοιπόν θα περιέγραφα τη χρονιά που πέρασε...
-Ούτε ανάκαμψη, ούτε οικονομία, ούτε ειρήνη, ούτε πόλεμο, ούτε καν υγεία. Για το 2013 εύχομαι περισσότερη παιδεία και πολιτισμό.
 

Κάρμεν Ρουγγέρη
Ηθοποιός


-Με την Γκουέρνικα. Τον πίνακα του ΠΙΚΑΣΟ
-Εύχομαι  αυτοί που μας κυβερνούν να βάλουν μυαλό! Να καθίσουν ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ όλοι σε ΕΝΑ  τραπέζι και  να βρουν ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΨΗΦΟΝΤΑΣ ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

  Σοφία Γεωργαντζή
Συνθέτης-στιχουργός- ερμηνεύτρια


-Το 2012 θεωρώ ότι ήταν μια "Ελεύθερη Πτώση". Το ομώνυμο λοιπόν τραγούδι του Δημήτρη Ζερβουδάκη σε στίχους του ποιητή Άλκη Αλκαίου χαρακτηρίζει απόλυτα το χρόνο που αποχωρεί.. 'Χρυσά μας όνειρα ζωή, ζωή μας μπακιρένια..."
-Εύχομαι πάνω από όλα να είμαστε ενωμένοι κόντρα στη διχόνοια που προσπαθούν να σπείρουν ανάμεσά μας. Να ενωθούμε και όχι να "φαγωθούμε μεταξύ μας".
 

Νατάσα Γκουτζικίδου
Συγγραφέας

-Αν το 2012 ήταν τραγούδι θα ήταν το «Οδός Ελλήνων» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.  Η χώρα μας πρωτοστάτησε αναμφισβήτητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, συνταράζοντας τα θεμέλια των ελληνικών οικογενειών και θέτοντας νέα δεδομένα στις ζωές όλων μας. Οδός Ελλήνων λοιπόν, οδός αγαπημένη, οδός σακατεμένη…
-Υγεία, πάνω από όλα εύχομαι υγεία. Ήταν μια χρονιά που είδα να «φεύγουν» από τη ζωή παιδιά. Τι άλλο θα μπορούσα να ευχηθώ πέρα από αυτό; Όλα τα άλλα, έρχονται και παρέρχονται.
 
 

  Sigmataf
Μουσικός Διαστροφολόγος.

-Lost Highway by David Lynch γιατί βλέπεις την ταινία, καταλαβαίνεις λίγα και αισθάνεσαι πολλά.
-Καλή Λευτεριά.


Γιώργος Χρανιώτης
Ηθοποιός

-Its the end of the world… των R.E.M. για ευνόητους λόγους.
-Εύχομαι να είμαστε όλοι περισσότερο ανήσυχοι και ετοιμοπόλεμοι και ο πλανήτης επιτέλους να αλλάξει χρώμα.
  Ναταλία Ρασούλη
τραγουδίστρια, τραγουδοποιός


-Το 2012 θα το παρομοίαζα με την κραυγή του Edvard Munch. Oι αλλαγές στην ζωή της Ελλάδας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ήρθαν φαινομενικά απότομα, παρ' όλη την διεργασία που γινόταν ύπουλα εδώ και πολλά χρόνια και όλη αυτή η αλλαγή βιώνεται μ' έναν τρόπο ακραίο, που δημιουργεί μια απεγνωσμένη κραυγή. Είμαι πολύ αισιόδοξος χαρακτήρας και πάντα πιστεύω στην αλλαγή προς το καλύτερο, το 2012 όμως, ήταν καταλυτικό σε πολλά επίπεδα.
-Για το 2013 εύχομαι ειρήνη, αγάπη, υγεία και αλληλεγγύη αλλά πάνω απ' όλα
συνείδηση και εμβάθυνση. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να γίνουν οι ευχές μας πραγματικότητα.


Μαριάννα Τόλη
Ηθοποιός

-To 2012 ήταν για την Ελλάδα σαν το έργο του Ιερώνυμου Μπός:  Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Ένας λαός χαμένος και μπερδεμένος μέσα στις απολαύσεις και στο χάος. Τώρα πρέπει να δικαστεί και να πληρώσει για παντός είδους χρέη, όχι μόνο οικονομικά .αυτά ίσως να μην ήταν η πραγματική αιτία αυτής της καταστροφής.  
- Εύχομαι να μπορούσε ένας ζωγράφος της αναγέννησης να μας ζωγραφίσει ξανά με χρώματα που θα μας μετέδιδαν μια αρμονία, εσωτερική και εξωτερική, μια καινούργια αισθητική, εσωτερική και εξωτερική, για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναγεννηθεί σβήνοντας ότι την έχει διαφθείρει ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά.  Εύχομαι για μία αναγέννηση.  

 

  Μαρία Παπαγεωργίου
Ερμηνεύτρια-Μουσικός

-Δανάη Παναγιωτοπούλου - Δεν έχεις να πληρώσεις
-Να έχουμε ο ένας τον άλλον.


Γιώργος Χατζηπαύλου
Stand up comedian

-Το 2012 θα το κρατήσω με τους στίχους και τη μουσική του Hey Jude των Beatles. Ένα τραγούδι που γράφτηκε για μια δύσκολη στιγμή αλλά με ένα μικρό φως κάπου στο βάθος να δίνει κουράγιο...
-Για το 2013 εύχομαι η ανθρωπιά μας να έχει αντίθετη πορεία με τους μισθούς και τις δουλειές μας.
 
 

  Σία Κοσκινά
Ερμηνεύτρια - Καθηγήτρια Μουσικού Θεάτρου

-Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό μου χωρίς καμία προσπάθεια είναι το τραγούδι "της Τζένης των πειρατών" από την Όπερα της Πεντάρας των Brecht & Weill, " ...κι το μαύρο καράβι, καταπάνω στην πόλη τα κανόνια γυρνά..." όπου η Τζένη προειδοποιεί τον Μακήθ ότι έρχεται το τέλος και που βέβαια έχει σκοπό η ίδια να τον παραδώσει στην αστυνομία, ακριβώς όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, αλλά και στη ζωή γενικότερα, δηλ. ο εχθρός να είναι ένας δικός μας άνθρωπος που κάποτε μας αγάπησε πάρα πολύ....
-Εύχομαι οι "μεγάλοι" που αποφασίζουν για το μέλλον του πλανήτη να έχουν οικογένειες ώστε να μην χάσουν την ανθρωπινή τους ιδιότητα.
Καλές Γιορτές με υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και πολύ θέατρο!!!


Κώστας Zέκος
Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

-Το 2012, με όλα αυτά που περνάμε, θα το παρομοίαζα με το τραγούδι «Χειροκρότημα» της Λίνας Νικολακοπούλου
«Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί
στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα
κι αν μας αντέξει το σκοινί
θα φανεί στο χειροκρότημα»
-Για το 2013 εύχομαι «να μας αντέξει το σχοινί» και μέσα από το Πολιτισμό, όπως έχουμε μάθει οι Έλληνες να συνεχίσουμε να χαμογελάμε και να αισιοδοξούμε.
 
 

 
Στάθης Δρογώσης
Τραγουδοποιός


-Το 2012 θα το παρομοίαζα με το διήγημα «ΟΙ ΧΑΛΑΣΟΧΩΡΗΔΕΣ» του Παπαδιαμάντη. Είναι γραμμένο πριν 120 χρόνια αλλά αν το διαβάσετε θα δείτε ότι η χώρα παραμένει ίδια. Πολιτικοί που υπόσχονται τα πάντα και μετά δεν υλοποιούν τίποτα. Νοιάζονται μόνο για την καρέκλα για το αξίωμα. Και προσπαθούν να εξαγοράσουν τους ψηφοφόρους. Και ο φτωχός κόσμος ανήμπορος παίζει ή δεν παίζει το παιχνίδι τους.
-Εύχομαι να υπάρξει αλληλεγγύη και αδελφοσύνη. Και να σταματήσει η άνοδος του φασισμού και του ρατσισμού.
 

Ευδόκιμος Τσολακίδης
Ηθοποιός – Σκηνοθέτης


Το 2012 θα το παρομοίαζα με το "Ταπεινοί και Καταφρονεμένοι" του Ντοστογιέφσκι για ευνόητους λόγους ενώ για το 2013 θα ευχόμουν την "Ανάσταση" του Τολστόι. (Φαίνεται ότι ξεκίνησα Ρώσικα φέτος;)
 
 

  Remi
Singer - Songwriter

-Με το έργο: Into the wild. Νιώθω έντονα ότι ο κόσμος έχει τάσεις φυγής από τη κοινωνία, αναζητά την απλότητα και τη επιστροφή στα απλά αγαθά της ζωής, κατά τη γνώμη μου, βγάζει απόλυτα νόημα και έπρεπε να γίνει νωρίτερα.
-Να θυμηθούμε όλοι ότι η ευτυχία δεν είναι προϊόν συγκυριών αλλά ικανότητα και ευθύνη του καθένα.
 

JOEY
Τραγουδοποιός


-People have the power - Patti Smith
-Να ξαναγυρίσουν τα χαμογέλα στις φάτσες των ανθρώπων!

 

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη