Αλλάζει φιλοσοφία προσέγγισης του κοινού η Εθνική Λυρική Σκηνή

Επικαιρότητα
11/09/2013

Το φιλόδοξο και απολύτως πρωτότυπο για την Εθνική Λυρική Σκηνή πρόγραμμα, που φέρει τη σφραγίδα του νέου της καλλιτεχνικού διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη, βαφτίστηκε «Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα» και ξεκινάει αμέσως...

Από αυτή την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου και έως τις 2 Οκτωβρίου, με προοπτική να συνεχίσει και τους επόμενους μήνες. Έχει άλλωστε η Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλευρό της το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό της (μονωδούς, χορωδούς, χορευτές) και τη συνεργασία και συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Εντελώς δωρεάν οι κάτοικοι της Αθήνας, από το κέντρο μέχρι τον Κεραμεικό και τη Λαμπρινή, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μίνι γκαλά όπερας, αλλά και να παρακολουθήσουν χορό. Πότε στο ξαφνικό και στο απρόοπτο, πότε στο απολύτως οργανωμένο με ώρα έναρξης και συγκεκριμένο τόπο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος που έχουν ο Σταμάτης Μπερής και η Λυδία Αγγελοπούλου, έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι εποχούμενο. Το άλλο εν στάσει.

Λυρικό Λεωφορείο:ένα κανονικό λεωφορείο με ανοιχτή οροφή, σαν αυτό που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι η Εθνική Λυρική Σκηνή για τη διαφήμιση της «Αΐντα» στο Ηρώδειο επί επτά μέρες (1, 2, 7, 8, 14, 20 και 22 Σεπτεμβρίου), θα ξεκινά από το Θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας στις 18:30 και μέχρι τις 20:30 θα διασχίζει, με διαφορετική κάθε φορά διαδρομή, την πόλη και οπωσδήποτε με αρκετές στάσεις (για παράδειγμα Σύνταγμα, Πλατεία Κοτζιά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πινακοθήκη, Ζάππειο, Στύλοι Ολυμπίου Διός, Πλατεία Ασωμάτων, Μοναστηράκι, Πλατεία Βικτωρίας κ.ά.).

Οι μονωδοί και χορωδοί της Λυρικής, ανάμεσά τους και δημοφιλείς πρωταγωνιστές, όπως οι Γιάννης Χριστόπουλος, Έλενα Κελεσίδη, Μαρία Μητσοπούλου, Λυδία Αγγελοπούλου, Σταμάτης Μπερής και Δημήτρης Σιγαλός σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής και, φυσικά, στις στάσεις θα ερμηνεύουν αποσπάσματα από δημοφιλείς όπερες: το «Libiamo» από την «Τραβιάτα» του Βέρντι, το «Quanto e bella» από το «Ελιξίριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι και το «Quando men vo» από την «Μποέμ» του Πουτσίνι.

Λυρικές βραδιές: τρεις μέρες το καλλιτεχνικό δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα καταλάβει συγκεκριμένες πλατείες (ώρα έναρξης 21:00) και θα παρουσιάσει ένα μίνι πρόγραμμα με χορωδιακά μέρη και άριες («Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι, «Τζιάνι Σκίκι» του Πουτσίνι, «Ριγκολέτο» του Βέρντι, «Κάρμεν» του Μπιζέ, «Λα Τραβιάτα» του Βέρντι, αλλά και ιταλικά καντσονέτα). Οι λυρικές βραδιές έχουν προγραμματιστεί για Αέρηδες (23/9), πλατεία Κυψέλης (30/9) και Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι (2/10).

Χορός στις πλατείες: το Μπαλέτο της Λυρικής επέλεξε δύο χορογραφίες με ελληνική υπογραφή, το «Female» του Αγάπιου Αγαπιάδη και το «Σε γκρίζο φόντο» του Φώτη Διαμαντόπουλου και θα ερμηνεύσει αποσπάσματά τους στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, Κολωνός (24/9), στο σταθμό μετρό του Κεραμεικού (28/9) και στην Πλατεία Αγίου Ανδρέα, Λαμπρινή (1/10) με ώρα έναρξης τις 21:00.

Ακόμα, στις 16 Σεπτεμβρίου από τις 18.30 έως τις 20:30 θα ζωντανεύει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στον αύλειο χώρο του θα οργανωθεί βραδιά αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας, η οποία έφυγε από τη ζωή αυτή τη μέρα το 1977. Επίσης, η εναρκτήρια συναυλία της σεζόν 2011-12 με την ορχήστρα και τη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 17 Σεπτεμβρίου θα μεταδοθεί απʼ ευθείας από την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής μέσα από γιγαντοοθόνες.

www.artistbook.gr
30/8/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη