«Αμάν Αμήν»: Το ArtistBook βρέθηκε στην τελική πρόβα της παράστασης στο Θέατρο Ακροπόλ!

Επικαιρότητα
11/09/2013


Το ArtistBook βρέθηκε στην τελική πρόβα της παράστασης του Σταύρου Ξαρχάκου «Αμάν Αμήν» στο Θέατρο Ακροπόλ!


Γράφει η Μαρία Κατσοπούλου

Πέμπτη, μέρα βροχερή, βρεθήκαμε στο θέατρο Ακροπόλ, όπου παρακολουθήσαμε την γενική πρόβα της παράστασης «Αμάν Αμήν...» του Σταύρου Ξαρχάκου, η οποία έχει πρεμιέρα σήμερα 17/02 και θα συνεχιστεί για είκοσι ακόμα παραστάσεις.

Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς μόλις μπει, είναι ο τόσο όμορφος κλασικός θεατρικός χώρος, ο οποίος αισθητικά δένει υπέροχα με τη μουσική αυτής της παράστασης.

Η προσοχή στις λεπτομέρειες της σκηνοθεσίας είναι εμφανείς, η δωδεκαμελής ορχήστρα άψογη και τα ραφινάτα κουστούμια κάνουν το κοινό να χαθεί όμορφα μέσα στους ήχους και τις εικόνες του ρεμπέτικου.

Τα θέματα της οικονομικής δυσχέρειας, της μοναξιάς, του έρωτα και της δίψας για ελευθερία, είναι διαχρονικά και επίκαιρα όσο ποτέ, κάτι που κάνει τον θεατή να ταυτίζεται ψυχικά με τα όσα ακούει και βλέπει, φωνάζοντας ταυτόχρονα «Αμάν» από αγανάκτηση και «Αμήν» από ικανοποίηση.

Δελτίο τύπου
To Θέατρο Ακροπόλ και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το «Αμάν Αμήν», το αγαπημένο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου, μια μουσική παράσταση βασισμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συνθέτη. Η πρεμιέρα δόθηκε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στο Βασιλικό θέατρο της συμπρωτεύουσας, ενώ στην Αθήνα θα κάνει πρεμιέρα στο ανακαινισμένο θέατρο Ακροπόλ την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και για 20 παραστάσεις έως και τις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι τραγούδια του οράματος για μια καλύτερη ζωή, είναι τα τραγούδια της διάψευσης των ονείρων, είναι τα ρεμπέτικα της αιώνιας νοσταλγίας της ομορφιάς, τα ρεμπέτικα της ιερότητας του πόθου, τα ρεμπέτικα της περιφρόνησης του τρόμου, τα ρεμπέτικα τραγούδια της πρόκλησης της μοίρας και της ατάραχης αντιμαχίας με το θάνατο...

Το «αμάν» που βγαίνει μέσα από την ψυχή συναντά το «αμήν» μιας προσευχής. Στην ευθεία γραμμή που ενώνει το βυζαντινό μέλος με το ρεμπέτικο και με το μικρασιάτικο τραγούδι ταξιδεύουν ο έρωτας, το πάθος, ο πόθος, η νοσταλγία, η μοίρα, ο θάνατος, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, η στέρηση της ελευθερίας και η προσφυγιά. Έτσι αφουγκράστηκε τους ήχους αυτούς του παρελθόντος ο Σταύρος Ξαρχάκος και έστησε μια μουσική παράσταση με τίτλο «Αμάν Αμήν». Ένα θέαμα-ακρόαμα με συνθέσεις παλιές και νεότερες, ένα λαϊκό πάλκο κατανυκτικό σαν λειτουργία.

Καθένα από τα δύο μέρη χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Υπάρχουν τραγούδια του χάρου, του τεκέ και της Ανατολής.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σταύρος Ξαρχάκος
Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Ζωγραφιές: Γιώργος Σταθόπουλος
Φωτισμοί: Γρηγόρης Καραντινάκης
Διεύθυνση Ήχου: Νικόλαος Ρούντος
Επιμέλεια Παραγωγής-Βοηθός Σκηνοθέτη: Πανδώρα Ξαρχάκου

Ερμηνεύουν: Ζαχαρίας Καρούνης, Ελίτα Κουνάδη, Κώστας Μαντζόπουλος, Καίτη Ντάλη, Ηρώ Σαϊα, Μαρία Σουλτάτου, Κώστας Τσίγκος

Παίζουν οι μουσικοί:
Βαμβακούσης Αρίστος (Μπουζούκι), Γουάστωρ Αχιλλέας (Πιάνο), Δρογκάρης Βασίλης (Ακορντεόν), Ζάκκας Ηρακλής (Μπουζούκι, Μπαγλαμάς, Ντόμπρα), Καβαλιεράτος Σταύρος (Κοντραμπάσο), Μαργώνης Σωτήρης (Βιολί), Πεχλιβάνογλου Γιώργος (Κλασσική Κιθάρα), Νυδριώτης Γιώργος (Μπουζούκι, Τζουρά, Μπαγλαμά), Πάππος Μανώλης (Μπουζούκι), Σαμπαζιώτης Νίκος (Ακουστική Κιθάρα), Σιδερίδης Διαμαντής, (Μπουζούκι, Τζουρά, Μπαγλαμά, Τσουμπούς), Χαλίλ Ευγένιος (Μπουζούκι, Τζουρά, Μπαγλαμά)

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, Ώρα 21:30-23:30

Τιμές Εισιτηρίων: 25, 22, 18, 15 (φοιτητικό) και 10 Ευρώ


ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ
Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα
Τηλ.: 210 3643700

www.artistbook.gr
17/2/2012

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη