Βιβλίο vs Κρίση

Επικαιρότητα
17/05/2012

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι απόψεις ανθρώπων του χώρου του βιβλίου για την κρίση και για το πόσο επηρεάζει την εν λόγω αγορά, απόψεις τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα του ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΘΗΝΑ 9.84» για το μήνα Μάιο. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες οι επαρκείς οικονομικοί πόροι αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτιστική παραγωγή, αλλά δεν είναι και ικανή προϋπόθεση για την ποιότητα του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος. Όμως, οι δημιουργοί καλούνται και εν μέσω κρίσης να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε η μικρότερη «κατανάλωση» πολιτιστικών προϊόντων, να μην οδηγήσει και σε χαμηλής ποιότητας πολιτιστικά προϊόντα. Έτσι, άνθρωποι του βιβλίου και του κόσμου των εκδόσεων, καταθέτουν την άποψή τους για τους κρίσιμους καιρούς που ζούμε.
ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

 
Μελίνα Λιάπη, αναγνώστρια:
«Η οικονομική κρίση δεν με έχει επηρεάσει ως προς την ανάγνωση βιβλίων, απλά επιζητώ φθηνότερες λύσεις. Δηλαδή, απευθύνομαι σε μικρότερα βιβλιοπωλεία με προσφορές ή φθηνότερες εκδόσεις ή μεταχειρισμένα βιβλία. Μου αρέσει να διαβάζω ποίηση, αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, φιλοσοφία».

Πόπη Γκανά, εκδότρια του οίκου «Μελάνι»:
«Η κρίση δημιουργεί πάντα ανασφάλεια σε όλους, αλλά πιστεύω ότι οι συστηματικοί αναγνώστες δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν βιβλία. Μπορεί να αγοράζουν λιγότερα, οι ευκαιριακοί αναγνώστες μπορεί να σταματήσουν και τελείως. Πάντως, για το 2010 δεν είχαμε πτώση των πωλήσεών μας. Έχουμε μειώσει τον αριθμό των τίτλων, αλλά δεν έχουμε καταργήσει σειρές. Το μόνο που κάνουμε είναι, ότι μειώνουμε λίγο τις εκδόσεις, γινόμαστε περισσότερο επιλεκτικοί από όσο ήμασταν... Τα βιβλιοπωλεία κινούνται προς γνωστούς συγγραφείς, περισσότερο κινούνται προς ασφαλείς παραγγελίες και είναι λιγότερο πρόθυμοι να ρισκάρουν, σίγουρα... Δεν συμφωνώ, ότι το βιβλίο δεν είναι φθηνό. Πιστεύω ότι είναι από τα φθηνότερα προϊόντα και αν σκεφτεί κανείς και από πόσες φάσεις πρέπει να περάσει ένα βιβλίο, για να φτάσει στην τελική του μορφή. Και εμείς κοστολογούμε πάντα τα βιβλία στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, από την αρχή που ξεκινήσαμε».

Σπύρος Τσιτσές, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου «Λεμόνι»:
«Η κρίση έχει επηρεάσει και το χώρο του βιβλίου. Το σημαντικό είναι, ότι το κοινό έχει παραμείνει το ίδιο. Έχει αλλάξει, ίσως, ο αριθμός των βιβλίων που αγοράζει πλέον ο αναγνώστης και εδώ βέβαια φαίνεται η διαφορά που έχει έρθει με την κρίση. Οι μικροί χώροι του βιβλίου, φαίνεται μέχρι σήμερα ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο... Αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι άνθρωποι έχουν στραφεί σε αξίες -όπως το βιβλίο- και γενικά στον πολιτισμό. Αναζητούν έτσι πιο ουσιαστικά πράγματα και αυτό είναι το μεγάλο όφελος. Έτσι έχει προκύψει μια νέα γενιά αναγνωστών, όπως επίσης έχει γεννηθεί και μια νέα κατηγορία βιβλίων, βιβλία οικονομικού και πολιτικού στοχασμού, τα οποία σχετίζονται με την κρίση. Από ό,τι φαίνεται, το βιβλίο και ο πολιτισμός είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε την κρίση».

Λένα Διβάνη, συγγραφέας:
«Στις αρχές της κρίσης και διαισθανόμενη το βάθος που θα ακολουθούσε, έγραψα "Το πεινασμένο στόμα". Νομίζω, τον οβολό μου τον έδωσα. Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξαναδώσω, γιατί αν αυτό το πράγμα συνεχιστεί, προφανώς θα ξανανταποκριθώ σε αυτό, είτε το θέλω είτε δεν το θέλω... Πιστεύω, ότι η κρίση θέλει δύο πράγματα: το ένα, ψύχραιμο μάτι και ανάλυση, και το άλλο, γέλιο, αλλιώς θα τρελαθούμε... Φοβάμαι, πως αγοράζω και εγώ λιγότερα βιβλία. Δηλαδή, κάποτε αγόραζα με τη σέσουλα και βιβλία, έτσι, για να τα ξεφυλλίσω, χωρίς να είμαι σίγουρη 100% αν θα τα διαβάσω. Αυτή τη στιγμή, αγοράζω τα βιβλία που σίγουρα θα διαβάσω... Πιστεύω, ότι είναι κάπως ακριβό. Ναι, είναι, γιατί πρώτα από όλα είμαι αναγνώστρια - δεν είμαι συγγραφέας, πρώτα από όλα. Οπότε, ως αναγνώστρια, το έχω εισπράξει αυτό το πράγμα. Γι' αυτό και επιμένω, στα βιβλία μου να είναι φτηνές οι τιμές. Δηλαδή, να μην είναι αυτό το πράγμα που βλέπω. Βλέπω βιβλία που είναι δύο σελίδες και έχουν είκοσι ευρώ. Δεν γίνεται. Δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Και ειδικά ο κόσμος που διαβάζει, δεν είναι και οι πιο πλούσιοι. Οι πιο πλούσιοι κάνουν δεξιώσεις, δεν διαβάζουν».

Βασίλης Χατζηιακώβου, διευθυντής του βιβλιοπωλείου και πολιτιστικού χώρου εκδηλώσεων «Ιανός»:
«Δεν βλέπουμε να υπάρχει κρίση. Από την άλλη, όμως, και ο «Ιανός» -όπως και όσα βιβλιοπωλεία προσπαθούν να αντιγράψουν αυτό το μοντέλο-, βλέπει ότι ο κόσμος, λόγω της κρίσης, πάει κοντά στα πολιτιστικά αγαθά με μεγαλύτερη ζέση από ό,τι τον προηγούμενο καιρό, γιατί κάποιοι ανακαλύπτουν το βιβλίο. Κάποιοι ανακαλύπτουν την καλή και ποιοτική μουσική, ξαναθυμούνται πράγματα ή κάποιοι επιστρέφουν σε αυτά. Οπότε, βλέπουμε ότι τελικά η κρίση ίσως αποβεί σε καλό για όλο το χώρο του πολιτισμού... Οι διαφορετικές τέχνες συνεργάζονται μεταξύ τους. Είναι κάτι που το βιώνουμε και εδώ, αλλά το παρακολουθώ και σε άλλους χώρους, οι άνθρωποι από διαφορετικά αντικείμενα και διαφορετικούς τομείς τέχνης, έρχονται κοντά και συνδημιουργούν... Το βιβλίο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, δείχνει να έχει κρατηθεί. Ενώ έχουμε πολύ μεγάλες πτώσεις στο λιανεμπόριο, το βιβλίο σχεδόν έχει κρατηθεί».

Νίκος Αντωνίου, μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου:
«Υπάρχει μια "βουτιά" στις πωλήσεις του βιβλίου, της τάξης του 30%, ίσως και 40%. Είναι λογικό ότι πολύς κόσμος πλέον, μην αντέχοντας αυτή την οικονομική κατάσταση, προσπαθεί να κόψει διάφορα πράγματα. Αυτό έχει επίπτωση και στο βιβλίο, βέβαια... Το μεγάλο πρόβλημα ήταν, ότι πάντα, και από τη μεριά του κράτους, των υπουργείων κλπ., αλλά και από την πλειοψηφία των εκδοτών, το βιβλίο αντιμετωπιζόταν σαν ένα εμπόρευμα. Όπως αντιμετωπίζεται ένα ζευγάρι παπούτσια, όπως ένα τραπέζι, μια καρέκλα κλπ. Άρα, με αυτή την έννοια, η έννοια του πολιτισμού είχε υποχωρήσει ήδη αρκετά. Η κρίση που υπάρχει γενικά στην αγορά, έχει άμεση επίπτωση και στο χώρο του βιβλίου. Αυτό το "τσουνάμι", ουσιαστικά, αντεργατικών μέτρων που ισοπεδώνει τα πάντα, σε όλους τους εργασιακούς χώρους, δεν θα μπορούσε να αφήσει και το δικό μας χώρο από έξω... Είναι τρία ζητήματα: είναι οι απολύσεις, οι οποίες είναι πλέον μαζικές, είναι η μείωση του μισθού, που γίνεται είτε με την ελαστικοποίηση της εργασίας, δηλαδή με τη μετατροπή των εργαζομένων σε ημιαπασχόληση, εξάωρους, πεντάωρους κλπ., είτε με την εκ περιτροπής εργασία. Είναι ένας τρόπος, όπου το εργατικό εισόδημα πέφτει. Από κάποιους εκδότες, πλέον, αμφισβητείται η ίδια η έννοια της συλλογικής σύμβασης που έχουμε καταφέρει και έχουμε στο χώρο του βιβλίου, ενώ το τελευταίο και ουσιαστικό, είναι, ότι σε πολλούς εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων».

Εσείς έχετε την τελευταία λέξη!

www.artistbook.gr

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη