Δηλώσεις πολιτικών για τον θάνατο του Μιχάλη Κακογιάννη

Επικαιρότητα
11/09/2013Σε δηλώσεις για τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη προέβηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας:
«Στην περίπτωση του Μιχάλη Κακογιάννη ζωή και τέχνη δεν ξεχώριζαν. Ο δημιουργός ενέπνεε, ο άνθρωπος συγκινούσε. Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν βαθύτατα πολιτικοποιημένος και όλη του η διαδρομή είχε έντονη κοινωνική αναφορά. Παθιασμένος και επίμονος, ανεξάντλητος, δεν δίσταζε να συγκρουστεί με κατεστημένα για να προωθήσει τις ιδέες του και το όραμά του. Αφήνει πίσω του σημαντικότατο έργο και ένα κοινωφελές ίδρυμα που θα λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της πνευματικής του κληρονομιάς και ως κοιτίδα ανάπτυξης πολιτισμού, όπως τον έβλεπε ο Κακογιάννης: Αταξικό, χωρίς διαμεσολαβητές και ερμηνευτές, οικουμενικό και πανανθρώπινο. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος:
«Με λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ενός μεγάλου Έλληνα, πολίτη του κόσμου, που με το κινηματογραφικό του έργο προέβαλε την Ελλάδα και τον ελληνισμό στα πέρατα του κόσμου. Γεννημένος στην Κύπρο, πολιτογραφημένος Έλληνας, ο διάσημος σκηνοθέτης ήταν ένας από τους πολύ λίγους καλλιτέχνες, που βοήθησαν τη μετεμφυλιακή Ελλάδα να ανοιχτεί στον κόσμο. Το έργο του θα μείνει ζωντανό μέσα από τις ταινίες - ορόσημο της σύγχρονης μεταπολεμικής Ελλάδας και θα αποτελεί παρακαταθήκη για τη νέα γενιά. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου:
«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη. Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες, σε παγκόσμιο επίπεδο, προσωπικότητες στον χώρο του κινηματογράφου αλλά και του θεάτρου συνεργαζόμενος με σπουδαίους και καταξιωμένους ηθοποιούς. Ο Μιχάλης Κακογιάννης τίμησε την Ελλάδα και την ιδιαίτερη του πατρίδα την Κύπρο και υπήρξε μόνιμος πρέσβης πολιτισμού σε διεθνές πεδίο υπηρετώντας τα συμφέροντα του ελληνισμού. Οι ταινίες του για την κυπριακή τραγωδία του 1974 αποτελούν αυθεντική καταγραφή της προδοσίας του πραξικοπήματος και της βαρβαρότητας της τουρκικής εισβολής. Η Βουλή των Αντιπροσώπων απευθύνει προς τους οικείους του θερμά συλλυπητήρια».

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος:
«Ο Μιχάλης Κακογιάννης, τον οποίο σήμερα αποχαιρετούμε, αντιπροσωπεύει την πιο δημιουργική και εξωστρεφή εκδοχή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Ήταν μια προσωπικότητα πολυσχιδής, πλούτισε με το ταλέντο και την ιδιαίτερα ευαίσθητη ματιά του, την εγχώρια και παγκόσμια κινηματογραφική και θεατρική τέχνη. Τέχνες τις οποίες υπηρέτησε με πρωτογενές πάθος, αφοσίωση και ήθος, για μια ολόκληρη ζωή. Οι ταινίες του βραβεύθηκαν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, ενώ οι θεατρικές του παραστάσεις αποτελούν, δεκαετίες μετά, ορόσημο για κάθε θεατρόφιλο. Το έργο του έγινε το όχημα για να φτάσει ο ελληνικός πολιτισμός σε κάθε γωνιά της γης, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης για Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Το επιστέγασμα της τεράστιας προσφοράς του υπήρξε η δημιουργία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το 2004, με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας προσέφερε και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Τομεάρχης Πολιτισμού Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Δαβάκης:
«Ένας από τους μοναδικούς δημιουργούς της νεότερης Ελλάδας, που τίμησε και πρόβαλλε τη χώρα μας στο εξωτερικό, χωρίς καμία πολιτική ή κρατική στήριξη, ακολούθησε την ανθρώπινη μοίρα. Ο Μιχάλης Κακογιάννης δεν είναι πια κοντά μας. Στους δύσκολους, όμως, καιρούς που ζούμε, θα μας συντροφεύει, Το “Κυριακάτικο Ξύπνημα”, η θρυλική “Στέλλα”, το “Κορίτσι με τα Μαύρα”, το “Τελευταίο Ψέμα”, η “Eroica”, η “Ηλέκτρα” και η “Ιφιγένεια”. Θα είναι κοντά μας και ο μεγάλος “Αλέξης Ζορμπάς”, που η χαρισματική σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, μετουσίωσε τη γραφή του Νίκου Καζαντζάκη, σε ένα έργο που κέρδισε τρία Όσκαρ, κάνοντας την Ελλάδα κέντρο του παγκόσμιου τουρισμού, αλλά και πρόταση τρόπου ζωής. Θα τον θυμόμαστε μέσα από τα έργα του, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του και τη μοναδική αίσθηση της ελληνικότητας που τον διέκρινε».

Πρόεδρος Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας:
«Ο πολυτάλαντος εργάτης του πολιτισμού, ο άνθρωπος που με το έργο του καταξίωσε την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, έφυγε από τη ζωή. Ο έξοχος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, του θεάτρου και της όπερας, ο δημιουργικός συγγραφέας, ο άνθρωπος που φώτισε όχι μόνο το πιο λαμπρό μνημείο της αρχαιότητας, την Ακρόπολη, αλλά και την ίδια μας τη ζωή, αποχώρησε αφήνοντας ένα μεγάλο αποτύπωμα στην τέχνη αλλά και ένα μεγάλο κενό».

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης:
«Η Ελλάδα, η Κύπρος, το θέατρο, ο κινηματογράφος, τα γράμματα… όλοι πενθούν σήμερα. Ο Μιχάλης Κακογιάννης έφυγε από κοντά μας, αφού διέτρεξε ως δημιουργός μια πορεία γεμάτη από πολιτιστική προσφορά. Σπουδαίος πολίτης, βαθιά προοδευτικός και δημοκρατικός άνθρωπος, μας αφήνει το τεράστιο έργο του ως συνεχή πνευματική περιουσία για να τροφοδοτεί με αξίες τις άνυδρες εποχές που περνάμε».

www.artistbook.gr
25/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη