ΕΙΔΑΜΕ – Εκκλησιάζουσες: πιο επίκαιρες από ποτέ

Επικαιρότητα
11/09/2013

Σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη και σε μορφή παραμυθιού, το έργο «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη ξεκινά την καλοκαιρινή του περιοδεία σε όλη τη χώρα. Εμείς βρεθήκαμε στο Κηποθέατρο Παπάγου, όπου παρακολουθήσαμε την τελευταία παράσταση σε αττική γη πριν αναχωρήσει για ένα μεγάλο ταξίδι ανά την Ελλάδα.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη ξέρει πολύ καλά να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές των μικρών, αλλά και των μεγάλων. Με μια πλούσια δράση λοιπόν στο χώρο του παιδικού θεάτρου η κυρία Ρουγγέρη «πιάστηκε» αυτή τη φορά με τον αρχαίο συγγραφέα Αριστοφάνη και το επίκαιρο προαναφερόμενο έργο.

Η ίδια δήλωσε για το έργο και για τον ιδιαίτερο τρόπο ανεβάσματός του ότι: «… είναι μια κωμωδία δοσμένη όμως με παραμυθένιο τρόπο. Με πολύχρωμα ονειρεμένα σκηνικά και κοστούμια. Με μουσική, τραγούδια και χορούς από την ελληνική παράδοση. Με θαυμάσιους ηθοποιούς. Με συμμετοχή των θεατών μια που όλοι παίρνουν μέρος στην παράσταση όταν η αίθουσα μετατρέπεται σε Εκκλησία του Δήμου». Η ίδια δηλώνει πως η εν λόγω παράσταση είναι μια γνωριμία των παιδιών με τον Αριστοφάνη μέσα από μια διασκευή που σέβεται απόλυτα τον ποιητή και τα παιδιά, όπως άλλωστε όλες οι παραστάσεις της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Βρισκόμαστε στο 392 π.Χ. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου και οι Αθηναίοι ακόμα να συνέλθουν από τη μεγάλη καταστροφή. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όλοι επιθυμούν μια αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος: Ώσπου η Πραξαγόρα, μια πανέξυπνη και καπάτσα νοικοκυρά, αποφασίζει να δράσει… Έχει συμφωνήσει με τις φίλες της να συναντηθούν στο Φανάρι του Διογένη, λίγο πριν ξημερώσει, μόλις λαλήσει και ο τρίτος πετεινός. Η συμφωνία είναι να ντυθούν όλες με τα ρούχα των αντρών τους, να φορέσουν ψεύτικα γένια και μουστάκια και να πάνε στο... Δήμο.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η σκηνοθεσία τονίζει τις ομοιότητες της αρχαίας και της σημερινής εποχής (προβλήματα εξουσίας, διοίκησης, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα). Έτσι, η κακοδιαχείριση, η αλαζονεία, η σπατάλη και έλλειψη ίσης ευκαιρίας είναι το πλαίσιο στο οποίο οι γυναίκες του έργου κινούνται και καλούνται να αλλάξουν τα τεκταινόμενα. Οι ηρωίδες αγωνίζονται ώστε να έχουν ουσιαστική δράση και φωνή στα κοινά (ακριβώς όπως οι σημερινοί αγανακτισμένοι προσπαθούν να έχουν ουσιαστική φωνή στα πράγματα).

Τα πολύχρωμα κουστούμια και σκηνικά μας παραπέμπουν σε ένα μεγάλο τσίρκο, όπου οι συντελεστές παλεύουν με χαρούμενους και ποικίλους τρόπους, ώστε να ακουστούν και να ληφθούν υπʼ όψιν τα λεγόμενά τους. Ο ρυθμός της σκηνοθεσίας είναι γρήγορος και ευέλικτος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην παράσταση παίρνει μέρος και ο Αριστοφάνης, πρώτα ως μια μαγική και πρωτότυπη προτομή που μιλά και έπειτα ως ένας από τους χαρακτήρες.

Οι ερμηνείες κινούνται σε ύφος «clown» και «commedia dellʼarte», ενώ οι ηθοποιοί δίνουν όλη την ενέργειά τους, ώστε να γίνουν όλα κατανοητά και να μην πέσουν στις «παγίδες» και τα «κλισέ» του φθηνού παιδικού θεάτρου. Έτσι, οι ηθοποιοί παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν και ενθαρρύνουν το κοινό ώστε να συμμετάσχει στην παράσταση. Οι ερμηνείες όλων είναι καλές και δυναμικές παρόλο που ο ρυθμός της παράστασης, όπως προείπαμε είναι εξαντλητικός. Η μουσική της παράστασης βασίζεται σε κάποια δημοτικά τραγούδια, αλλά και σε πρωτότυπες συνθέσεις του Γιάννη Μακρίδη, οι οποίες ντύνουν τις σκηνές με χιούμορ, χαρά και χρώμα.

Τα μηνύματα της παράστασης είναι επίκαιρα και είναι ένας καλός τρόπος τα μικρά παιδιά να καταλάβουν ότι η κατάχρηση, η απομόνωση, η έλλειψη σεβασμού και η έλλειψη ίσων ευκαιριών δεν μπορούν να συνθέσουν και να δημιουργήσουν μια δίκια κοινωνία.

Μη τη χάσετε εάν η παράσταση φτάσει στην πόλη σας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο και σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά και κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Μουσική διασκευή και σύνθεση: Γιάννης  Μακρίδης
Κίνηση και χορογραφία: Πέτρος  Γάλλιας
Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Παίζουν: Βασιλική Ιατροπούλου, Βίκυ Καμπούρη, Στέφανος Κοσμίδης, Νατάσα Μανίσαλη, Εύη Μητσοπούλου, Φωτεινή Μπάνου, Ιωάννης Νικολάου, Ράνια Παπαδάκου, Σπύρος Περδίου, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Ελένη Ρουσσινού, Γρηγόρης Τουμασάτος και Κοραλία Τσόγκα.

Καλή διασκέδαση!

www.artistbook.gr
04/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη