ΕΙΔΑΜΕ: «Τα Καταλόγια»… μια ωδή στην παράδοσή μας

Επικαιρότητα
11/09/2013

Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση ξεκινά περιοδεία ανά την Ελλάδα και εμείς πριν αποχωρήσει από την πρωτεύουσα πήγαμε και την παρακολουθήσαμε στο Χώρο Τέχνης Βρυσάκι. «Τα Καταλόγια» (καταλόγια ή καταλογές είναι αυτό που παρατίθεται, από το καταλογιάζω που σημαίνει λέω, παραθέτω), είναι ένα δρώμενο με τη συμμετοχή ανθρώπων, κούκλων και μουσικών, βασισμένο σε μία ιδέα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Θοδωρή Οικονομίδη, ο οποίος παρουσιάζει μαζί με την ομάδα του Θέατρο Κύκλος τρία κλασικά δημοτικά τραγούδια, τα οποία αναπαριστώνται με βάση τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Αυτό που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παραγωγή, είναι η χρήση μασκών κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών, με στόχο την αναπαράσταση τριών ποιημάτων.

Τα τραγούδια, τα οποία παρουσιάζονται σε θεατρική μορφή έχουν ως κοινό θέμα τη θυσία: «Της μάνας φόνισσας»: Η ιστορία της μάνας που σκοτώνει το παιδί της επειδή την έπιασε με τον εραστή. «Του γιοφυριού της Άρτας»: Η θυσία της όμορφης γυναίκας του πρωτομάστορα για να σταθεί το γεφύρι. «Της κακιάς πεθεράς»: Η πεθερά που από ζήλια και φθόνο σκοτώνει τη νύφη της.

Επίσης, πριν, μετά και ανάμεσα στις βασικές ιστορίες παρουσιάζονται κωμικά μέρη σε μορφή διαλλείματος, όπως επίσης, κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο θεατής έχει τη δυνατότητα να ακούσει μοιρολόγια, πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς, συνυφασμένα όλα με την πλοκή της κάθε ιστορίας.

Η παράσταση είναι μια ωδή στην παράδοση, ερευνά σε βάθος το λαϊκό και δημοτικό παρελθόν της Ελλάδας με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από πλευράς σύλληψης, εκτέλεσης και ερμηνείας. Παρακολουθώντας την παράσταση διαπιστώσαμε πως ανάμεσα στους συντελεστές κυριαρχεί ομαδικό πνεύμα, κάτι που χρειάζεται σε τέτοιες παραστάσεις, όπου κανένας ηθοποιός δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά όπου πρωταγωνιστές είναι οι ίδιες οι ιστορίες.

Η σκηνοθεσία είναι άρτια, ευρηματική και τολμηρή. Χωρίς να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, τα μέλη της ομάδας, δουλεύουν με σοβαρότητα και επαγγελματισμό κι ας είναι παιδιά που αποφοίτησαν πριν από λίγους μήνες από αθηναϊκές δραματικές σχολές. Κάτι που αποτελεί παράδειγμα για τους μεγαλύτερους και για εκείνους που θέλουν να εργαστούν σοβαρά στο δύσκολο χώρο του θεάτρου.

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Τρία κλασικά δημοτικά τραγούδια αναπαριστώνται με εργαλείο τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Τα συγκεκριμένα, εκτός από τέλειες συμπυκνωμένες τραγωδίες, αποτελούν, επίσης, και τον μοναδικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη νεοελληνική λογοτεχνία και την κλασική εποχή. Ένα χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι ότι αποτελούν καταγραφές ακουσμάτων. «Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ιστορίες που δεν έχουν συγγραφέα, αλλά γεννήθηκαν μέσα από αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων, πήραν τη μορφή ποιήματος (αργότερα τραγουδήθηκαν κιόλας) και μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα. Το στοιχείο αυτό καθιστά τα κείμενα άρτια λογοτεχνικά και σίγουρα ικανά να στηρίξουν, επαρκώς, την αναπαράστασή τους μέσα από τους κώδικες του αρχαιοελληνικού θεάτρου», όπως δηλώνει ο εμπνευστής της παράστασης, Θοδωρής Οικονομίδης.Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με κείμενα συνδεδεμένα με την παράδοση, αλλά να τα στηρίξουμε παραστατικά με σύγχρονους τρόπους αποδόμησης και θεατρικής αναπαράστασης. Στη συγκεκριμένη παραγωγή χρησιμοποιούμε τη μάσκα, το κουκλοθέατρο και  το θέατρο σκιών για να ζωντανέψουμε τις βασικές ιστορίες, τα τρία ποιήματα. Οι τεχνικές αυτές μας προσφέρουν τη δυνατότητα να αναπαραστήσουμε εικόνες πολύπλοκες και απαιτητικές, όπως οι εμφανίσεις εξωπραγματικών πλασμάτων, οι σκηνές πλήθους, οι χωροχρονικές αλλαγές και πολλά άλλα. Με αυτό τον τρόπο, οι ερμηνευτές μάς μεταφέρουν σε έναν κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες στην παραγωγή εικόνων και δράσεων, συμβάλλοντας, παράλληλα, σε μια ξεχωριστή οπτική όσον αφορά την αισθητική της παράστασης».


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη, σκηνοθεσία και μουσική: Θοδωρής Οικονομίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίσα Κωτσάκη
Μαντολίνο: Θοδωρής Οικονομίδης
Κιθάρα: Μελίσα Κωτσάκη
Κατασκευή κούκλας: Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Καραμπόλα» (Φεβρωνία Ρεϊζίδου και Χριστίνα Στουραΐτη)
Παίζουν: Δήμητρα Μητροπούλου, Έφη Μπάρλα, Θοδωρής Οικονομίδης, Ιωάννα Μιχαλά, Ιωάννα Πιατά, Μελίσα Κωτσάκη, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Χάρης Χιώτης, Χριστίνα Στουραΐτη.
Παραγωγή: Θέατρο Κύκλος

Μερικές από τις παραστάσεις της ομάδας στην επαχία είναι οι εξής:
19 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
21-29 Ιουλίου στη Θάσο
4-5 Αυγούστου στη Χαλκιδική

www.artistbook.gr
14/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη