Ενώνουμε τη φωνή μας για τη διάσωση του ιστορικού Columbia

Επικαιρότητα
22/02/2018

Ads

Περισσός, λεωφόρος Ηρακλείου 127. Δίπλα στις γραμμές των τρένων, ανάμεσα στα συντρίμμια και στα αγριόχορτα, ορθώνεται αγέρωχη στο χρόνο και στις ανθρώπινες βουλές, η άλλοτε επιβλητική είσοδος του ιστορικού Columbia.

Η επιγραφή της, θύμιζε μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, στους ρομαντικούς λάτρεις της μουσικής, το κτήριο που στέγασε τη μοναδική κάθετη βιομηχανία ηχογράφησης, παραγωγής και διακίνησης δίσκων στα Βαλκάνια. Τώρα και αυτή κενή, με τα σίδερα να χάσκουν, μαρτυρά την αχαριστία των ανθρώπων που παίρνουν τις αποφάσεις, απέναντι σε ένα κτήριο που στέγασε για 60 περίπου χρόνια το «γενικό στρατηγείο» της ελληνικής δισκογραφίας.

Το studio III όπως φωτογραφήθηκε από τον Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη

Το εργοστάσιο Columbia υπήρξε ένας χώρος απόλυτα συνδεδεμένος με την πολιτιστική μας ταυτότητα, αφού στα στούντιο του ηχογραφήθηκαν τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Λοΐζος, Μπιθικώτσης, Καζαντζίδης, Ζαμπέτας, Χατζιδάκις, Νταλάρας, Σεφέρης, Ελύτης και Ρίτσος είναι ελάχιστοι από τους καλλιτέχνες που παρέλασαν από τα στούντιο του εργοστασίου, ποτίζοντας με μουσικές και στίχους τους τοίχους του Columbia, το οποίο αν και άντεξε την επίταξη των Γερμανών κατακτητών έμελλε να μετατραπεί σε ερείπια σε περίοδο ειρήνης, το 2006.

Η εξωτερική όψη της Columbia (πηγή: Αρχείο Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη)

Δώδεκα χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού Columbia, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, η Πρωτοβουλία Διάσωσης και Αξιοποίησης του Εργοστασίου της Κολούμπια οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από την πύλη του εργοστασίου, για να αναδειχτεί η συμβολή του ιστορικού αυτού χώρου στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Δώδεκα χρόνια μετά, άνθρωποι που θυμούνται και εκτιμούν, συνεχίζουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μετατραπούν τα ερείπια του Columbia σε Μουσείο Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας και όχι σε ακόμα ένα εμπορικό κέντρο.

Κι είναι η σειρά μας, να ενώσουμε και εμείς τη φωνή μας για τη διάσωση του ιστορικού Columbia!

Σ.Σ. Για όσους θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και στην ιστορία του εργοστασίου, προτείνεται η ανάγνωση του βιβλίου «Columbia, 60 χρόνια παραγωγή ελληνικής μουσικής». Πρόκειται για ένα χρονολόγιο σημειώσεων που περιλαμβάνει αναδρομή στην ιστορία του εργοστασίου, χρονικό της καταστροφής του καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Φωτογραφίες


Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη