ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ - 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου Ζάππειο: Ευχές για ένα καλύτερο αύριο

Επικαιρότητα
11/09/2013

Το 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου Ζάππειο, το οποίο ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ. Εκδότες και αναγνώστες έδωσαν ραντεβού σε μια επόμενη διοργάνωση, ευελπιστώντας ότι την επόμενη φορά οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα είναι λιγότερες, ώστε να επικρατήσει ένα γενικά καλύτερο κλίμα στην αγορά.

Ομολογουμένως, η επισκεψιμότητα φέτος πολλαπλασιάσθηκε, δυστυχώς όμως και κατά γενική ομολογία οι πωλήσεις δεν στάθηκαν στο περσινό επίπεδο. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίων, υπεύθυνος για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ήδη αναζητά καινούργιους τρόπους διοργάνωσης και προσέγγισης του κοινού, πάντα με τη συμβολή των εκδοτών που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ, αλλά και με τις ιδέες και προτάσεις που μπορούν να φέρουν νέες συμμετοχές.

Το artistbook.gr επισκέφθηκε το φεστιβάλ και συνομίλησε με κάποιους από τους εκδότες που έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση, καθώς και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΣΟΠΟΥΛΟΣ «ΜΑΜΟΥΘ COMIX»
«Η έκθεση ξεκίνησε ενθαρρυντικά, αλλά έκανε μια μικρή κοιλιά στο τέλος. Η επισκεψιμότητα πιστεύω ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες, απλά ο κόσμος ήταν πιο διστακτικός στο να αγοράσει. Προφανώς φταίει η κρίση, φταίνε τα μέτρα. Έτσι και αλλιώς στο φεστιβάλ δεν περιμένουμε να αγοράσει "μαζικά" ο κόσμος, αλλά πιο πολύ να ενημερωθεί για τους καινούργιους τίτλους που κυκλοφορούν, να γνωρίσει τους εκδοτικούς οίκους και τους εκδότες και να συγκρίνει τιμές».

Κάνατε προσφορές;
-Σαν εκδοτικός οίκος είμαστε ενάντια στις προσφορές. Είμαστε υπέρ στο να έχουμε χαμηλές τιμές όλη τη χρονιά. Δεν πιστεύω ότι βοηθά το βιβλίο το να έχουμε προσφορές, δεν μπορούμε να πούμε στους πελάτες «αγοράζοντας ένα παίρνετε ένα άλλο δώρο». Το καλύτερο για μένα είναι να έχεις πάντα καλές τιμές και έτσι θα έχεις πελάτες όλο το χρόνο και όχι μόνο στα φεστιβάλ.

Βιβλίο vs Διαδίκτυο. Μεγάλος ο ανταγωνισμός;
-Νομίζω όχι. Το διαδίκτυο δύσκολα θα νικήσει το βιβλιοπωλείο ή το βιβλίο στη μορφή του χαρτιού. Είναι δύσκολο να συμβεί, όπως συμβαίνει με τις ταινίες ή με τη μουσική. Κατ' αρχάς το κόστος είναι μεγαλύτερο αν θέλουμε να κατεβάσουμε από το διαδίκτυο και να εκτυπώσουμε ένα βιβλίο ολόκληρο. Τα χρώματα, η βιβλιοδεσία και η ποιότητα του κατεβασμένου βιβλίου δεν θα είναι ποτέ ίδια με την ποιότητα του κανονικού βιβλίου. Στο τέλος είναι πιο ακριβό από ένα συμβατικό βιβλίο. Ο κόσμος αγαπά το χαρτί, τη μυρωδιά του, είναι διαφορετική η σχέση που έχει με το κανονικό βιβλίο.   

ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ «LIBRERIA ESPAÑOLA ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ»
«Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα με βάση την οικονομική κρίση, που ήδη είναι αισθητή στην αγορά. Είναι πολύ πεσμένα τα πράγματα. Η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει φτάσει στο ναδίρ».

Ποιός είναι κατά τη γνώμη σας εχθρός του βιβλίου πέρα από την οικονομική κρίση;
-Για μένα η τηλεόραση.

Και σε οικονομικό επίπεδο;
-Πιστεύω ότι το βιβλίο θα έπρεπε να είναι σταθερή αξία είτε υπάρχει κρίση είτε δεν υπάρχει. Δυστυχώς ο Έλληνας έχει μειώσει τον αριθμό των βιβλίων που αγοράζει.

Εσείς που ασχολείστε με το ξενόγλωσσο βιβλίο αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα;
-Σε μας είναι καλύτερα τα πράγματα. Οι γλώσσες εδώ και πολλά χρόνια είναι το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων και για το λόγο αυτό η αγορά του ξενόγλωσσου βιβλίου δεν έχει επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κρίση.

Δεν είναι λίγο παράλογο που ο Έλληνας διαβάζει και αγοράζει ξενόγλωσσα βιβλία, ενώ τα ελληνόφωνα τα αφήνει σε δεύτερη μοίρα;
-Όχι δεν είναι καθόλου παράλογο. Δυστυχώς η ελληνική γλώσσα δεν είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, έτσι ο Έλληνας πρέπει να ξέρει τουλάχιστον μια δεύτερη, ώστε να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο.


Η σελίδα του βιβλιοπωλείου στο artistbook.gr: http://www.artistbook.gr/index.php?pid=28&subId=3&artistId=153

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ «ΠΕΛΑΣΓΟΣ»
«Οι επιπτώσεις που υπάρχουν στο φεστιβάλ, είναι οι επιπτώσεις που υπάρχουν σε όλη την ελληνική κοινωνία. Η οικονομική κρίση και ο φόβος επηρέασαν κατʼ εμέ και την επισκεψιμότητα και την κατανάλωση. Ο κόσμος κακά τα ψέματα δεν αγοράζει βιβλία λόγω ανασφάλειας για το αύριο. Δυστυχώς στην Ελλάδα η παιδεία δεν είναι τέτοια που σε μια οικονομική κρίση να αποτελέσει το βιβλίο συντροφιά και διέξοδο. Το βιβλίο δίνει, δεν παίρνει, είναι εξ άλλου μια πιο φθηνή ψυχαγωγία από το να πίνουμε έναν ή δυο καφέδες την ημέρα σε μια καφετέρια. Με δέκα ή δεκαπέντε ευρώ δηλαδή μπορεί κανείς να αγοράσει ένα καλό βιβλίο και να περάσει υπέροχα για μια εβδομάδα».

Είστε κατά ή υπέρ των προσφορών στα βιβλία;
-Είμαι σαφέστατα υπέρ των προσφορών σε εκθέσεις και σε φεστιβάλ. Το θεωρώ απαραίτητο, κυρίως όταν διανύουμε τέτοιες δύσκολες μέρες. Επίσης, δεν μπορώ να μην κάνω κάποια έκπτωση εδώ στο φεστιβάλ σε κάποιον πελάτη μου, όταν στο βιβλιοπωλείο ούτως ή άλλως κάνω πάντα κάποια μικρή έκπτωση.

Για τα βιβλία ως προσφορά σε περιοδικά και εφημερίδες θα θέλατε να μου πείτε κάτι;
-Είναι μια μεγάλη πληγή. Έπρεπε να είχε διατηρηθεί μια τάξη και να μην «εισβάλουν» στο χώρο του βιβλίου οι εκδότες εφημερίδων. Από την άλλη, οι μεγάλοι εκδότες έχουν και τη δυνατότητα να συντηρήσουν τη μαζική έκδοση βιβλίων, εμείς όμως οι μικρομεσαίοι εκδότες δεν έχουμε και μάλλον δεν θέλουμε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ «ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ» - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΚΔΟΤΟΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
«Η επισκεψιμότητα κινήθηκε σε υψηλότερους αριθμούς από πέρυσι. Η αγοραστική δύναμη όμως ήταν περιορισμένη».

Πόσοι επισκέπτες ήρθαν στο φεστιβάλ;
-Κατά προσέγγιση μπορώ να σας πω ότι οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 150.000. Μιλάμε για όλο το δεκαεπταήμερο και με δύναμη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Θα ήθελα να μου πείτε για σας ποιοι είναι οι σύγχρονοι εχθροί του βιβλίου. Το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό βιβλίο;
-Το διαδίκτυο δεν είναι εχθρός το βιβλίου. Στο εξωτερικό περίπου στο 15% με 17% κυμαίνεται το ποσοστό των ανθρώπων που διαβάζουν βιβλία στο διαδίκτυο. Αυτό το ποσό κυμαίνεται βέβαια μόνο σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Τώρα, για το ηλεκτρονικό βιβλίο μπορώ να σας πω ότι για παράδειγμα, στη Γαλλία, είχαν γίνει κάποιες σφυγμομετρήσεις σε πανεπιστήμια της χώρας και το 80% των φοιτητών που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι προτιμούν το φυσικό από το ηλεκτρονικό βιβλίο. Δεν νομίζω ότι το φυσικό βιβλίο απειλείται από το ηλεκτρονικό, δεν νομίζω ότι το φυσικό βιβλίο μπορεί αντικατασταθεί ή να έχει μεγάλες απώλειες.

Για τα βιβλία ως προσφορά σε περιοδικά και εφημερίδες;
-Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει χρόνια. Είναι κάποιοι τίτλοι είτε κλασικοί είτε καινούργιοι που παράγονται μαζικά για να μοιραστούν δωρεάν σε εφημερίδες. Αυτό προφανώς δημιουργεί πρόβλημα στον κλάδο του βιβλίου, διότι το κοινό το παίρνει ουσιαστικά δωρεάν.

Μπορεί να μπει μια τάξη και να ελαττωθούν οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου;
-Πολύ δύσκολα.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίων τί μπορεί να κάνει;
-Ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Στη Γαλλία, όπου πριν από χρόνια υπήρξε το ίδιο φαινόμενο, οι εκδότες βιβλίων είχαν κινηθεί και είχαν καταφέρει να βάλουν μια τάξη, εδώ δυστυχώς τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το αισθητικό κομμάτι σας απασχολεί με τις τόσο φθηνές εκδόσεις;
-Αυτό δεν είναι πρόβλημα για μας, από τη στιγμή που τα βιβλία τα πωλούν με 1 ευρώ μέσα στις εφημερίδες, το χαρτί πρέπει να είναι φθηνό και οι εκδόσεις φθηνές. Το περιεχόμενο όμως δεν είναι κακό, είναι το ίδιο, αφού ο ίδιος εκδότης που πουλά ένα βιβλίο 20 ευρώ στο βιβλιοπωλείο του το πουλά επίσης με 1 ευρώ στις εφημερίδες.

Άρα την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί την έχουν και οι εκδότες...
-Ναι, αλλά εξηγείται: ο εκδότης που δίνει βιβλία σε εφημερίδες θεωρεί ότι θα πουλήσει και τα υπόλοιπα βιβλία που διαθέτει στο βιβλιοπωλείο του. Στο τέλος όμως ο αναγνώστης που έχει αγοράσει δυο ή τρία βιβλία μαζί με τις εφημερίδες του, δεν θα πάει σε κάποιο βιβλιοπωλείο να αγοράσει άλλα.

Έχει ξεφύγει η κατάσταση ή μπορείτε να προλάβετε κάποια πράγματα;
-Ποτέ δεν είναι αργά να προλάβεις το οτιδήποτε, αλλά ποιός θα είναι αυτός που θα βάλει φρένο στην κατάσταση ή ποιός θα είναι αυτός που θα σταματήσει πρώτος να διαθέτει βιβλία σε εφημερίδες;

Ο ίδιος ο κλάδος ενωμένος δεν μπορεί να κάνει κάτι πιο ουσιαστικό;
-Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίων είναι ένας συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο δεν μπορεί να επιβάλει στα μέλη του το πώς, το πού και το πόσο θα πουλήσουν τα βιβλία τους. Ο ένας εκδότης δεν μπορεί να πει σε κάποιον άλλον να μην δίνει βιβλία σε εφημερίδες ή περιοδικά, με κανέναν τρόπο. Ως ΣΕΒ μπορούμε να δίνουμε συμβουλές, αλλά μέχρι εκεί. Αν κάποιος δεν συμφωνεί ή θίγεται από κάποιες από τις απόψεις μας έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από το ΣΕΒ, αλλά και πάλι δεν θα γίνει τίποτα από τη στιγμή που πολλοί εκδότες δεν είναι μέλη του συνδέσμου.

Για ποιό λόγο είναι εκτός ΣΕΒ;
-Είτε θεωρούν ότι δεν τους προσφέρει κάτι, είτε είναι γραμμένοι σε άλλο σύλλογο (υπάρχουν άλλο δυο), είτε από αμέλεια.

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο ΣΕΒ του εκδότες πιστεύετε είναι ο σωστότερος;
-Σωστός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τους εκδότες. Το ότι κάποιοι από αυτούς δεν είναι εγγεγραμμένοι δεν είναι θέμα προσέγγισης, αλλά προτεραιότητας για τον καθένα.

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες;
-Να έχουν πάντα συντροφιά ένα βιβλίο, διότι έτσι και στηρίζουν το βιβλίο και μορφώνονται διαρκώς.

Ευχαριστούμε πολύ.

www.artistbook.gr
19/11/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη