ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ – «Το καλοκαίρι του Ευκλείδη»: Ένα ταξίδι στη θάλασσα των λέξεων

Επικαιρότητα
11/09/2013


«Τα καλοκαίρια της δεκαετίας του '80 διαρκούσαν τρεις ολόκληρους μήνες. Είχαν παιδιά που παραθέριζαν με τον παππού και τη γιαγιά στο χωριό, γιατί οι γονείς εργάζονταν. Είχαν παγωτό ξυλάκι με επικάλυψη που δεν ήταν σοκολάτα. Είχαν μπάνια πρωί και απόγευμα. Είχαν γάιδαρο, κατσίκα και κότα. Είχαν ηλεκτρονικά στο καφενείο, που δούλευαν με πενηντάρικο και λεβιέ, όχι με οθόνη touch screen και ευρώ»
.

Στο βιβλίο «Το Καλοκαίρι του Ευκλείδη» της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, οι αναμνήσεις κάποιων παιδικών καλοκαιριών του μικρού Ευκλείδη ταξιδεύουν τους αναγνώστες στον κόσμο του. Ο μικρός Ευκλείδης είναι ένα ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα, που αναρωτιέται, αναλύει και ρωτά, ενώ μελετά με το δικό του τρόπο τα μαθηματικά θεωρήματα του συνονόματού του Ευκλείδη, του αρχαίου.


ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ «ΕΥΚΛΕΙΔΗ»
Βρεθήκαμε το Σάββατο στον Πολυχώρο Parapera στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ατμόσφαιρα ήταν άξια του χαρακτήρα και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται το σύμπαν η συγγραφέας. Χρωματιστά καραβάκια περίμεναν τους προσκεκλημένους να επιβιβαστούν και να αναχωρήσουν με προορισμό το μαγικό κόσμο του Ευκλείδη.
 
Έτσι λοιπόν, άνθρωποι μεγάλοι και μεγαλύτεροι, μικροί και μικρότεροι, με διάθεση για ένα ταξίδι στη χώρα των αναμνήσεων (για τους μεγάλους) και των ανακαλύψεων (για τους μικρούς), ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου και των Εκδόσεων Οσελότος. Η συγγραφέας, με το χαρακτηριστικό της τρόπο, με ζωντάνια, χιούμορ και καλή διάθεση καλωσόρισε τους επιβάτες και τους ευχαρίστησε για την καθοριστική τους συμβολή στο όμορφο ταξίδι που κάνει το βιβλίο. Άλλωστε, το κοινό είναι αυτό που ξαναδίνει ζωή στα βιβλία κάθε φορά που τα διαβάζει.

Αφού λοιπόν αναχώρησαν τα καραβάκια με όλους τους επιβάτες πάνω, κάποιοι καλοί φίλοι της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου πήραν το λόγο με σκοπό να μιλήσουν για το βιβλίο της δημιουργού της «Αριθμούπολης», των «Κοινοχρήστων», του «Σιγά τʼ αβγά», αλλά και της λογοτεχνικής στήλης «Μαγειρεύοντας μʼ ένα ψάρι», μεταξύ άλλων κειμένων.
 

Εν πλω, ο συγγραφέας Θανάσης Λιακόπουλος και ο φιλόλογος και ποιητής Μανώλης Μεϊμάρης έδωσαν τις συντεταγμένες για μια καλύτερη ανάγνωση του κειμένου. Ανέλυσαν τους συμβολισμούς που «κρύβονται» πίσω από τις λέξεις. Αποκωδικοποίησαν τη σημειολογία του παιχνιδιού εννοιών της συγγραφέα. Μοιράστηκαν τις αναμνήσεις και τις εικόνες που τους θύμισαν οι περιγραφές των διακοπών του μικρού ήρωα του βιβλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυθόρμητα, ο εκπρόσωπος του Προοδευτικού Συλλόγου «Τα Καστέλλια» Παναγιώτης Παπανικολάου, έλαβε το λόγο, κάνοντας μια εκτενή ανάλυση στο συνολικό έργο της νεαρής συγγραφέα.
 
Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές ανέφεραν για τη δουλειά της καλλιτέχνιδος: «Στο βιβλίο συναινούν αρκετοί συντελεστές. Στην αρχή η παρατηρητικότητά της. Στη συνέχεια η ικανότητά της να καταδύεται στα γεγονότα, στα ψυχικά δρώμενα, στην καθημερινότητα. Τέλος η μαεστρία της να ντύνει με λέξεις το συναίσθημά της. Το βιβλίο δεν ενδείκνυται για μια και μόνο ανάγνωση, αφού κάθε φορά ο αναγνώστης ανακαλύπτει περισσότερα στοιχεία, περισσότερες εικόνες».
 
Οι ηθοποιοί Λετίσια Μουστάκη και Πατρίκιος Κωστής έδωσαν ζωή σε κάποιους από τους χαρακτήρες του «Ευκλείδη», όταν διάβασαν από τη δεύτερη ενότητα του βιβλίου: Αξιώματα ή Κοινές Έννοιες, αποσπάσματα του δεύτερου κεφαλαίου και ολόκληρο το τρίτο κεφάλαιο αντίστοιχα.
 
Οι επιβάτες των χαρούμενων και πολύχρωμων καραβιών εξέφρασαν και αυτοί την αγάπη τους για τη συγγραφέα, αλλά και το θαυμασμό τους για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο δένεις λέξεις, εικόνες, έννοιες, συμβολισμούς και που μας υπενθυμίζει ότι η πατρίδα του κάθε ανθρώπου είναι η παιδική του ηλικία και πως πρέπει να την αγαπούμε και να μην τη λησμονούμε.
 
Το ταξίδι εκείνου του απογεύματος ολοκληρώθηκε, αλλά όχι το ταξίδι του Ευκλείδη, ο οποίος σας καλεί να ανακαλύψετε και εσείς τα μαγικά του καλοκαίρια και ποιος ξέρει… τα μαγικά σας καλοκαίρια μπορεί και να βρίσκονται μέσα στις λέξεις που μοιράζεται με τους αναγνώστες η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου.
 
«Το καλοκαίρι του Ευκλείδη»
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Εικονογράφηση: Θανάσης Παπαγιαννάκος
Εκδότης: Οσελότος
Έτος έκδοσης: 2011
 
Η σελίδα της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου στο artistbook.gr: http://www.artistbook.gr/tassopoulou
 
www.artistbook.gr
12/9/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Ο μικρός Πρίγκιπας

Ο μικρός Πρίγκιπας | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ "Με τη ματιά της Κάρμεν Ρουγγέρη" & «πρωτότυπη μουσική του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΛΗ» Σκηνοθεσία ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ - ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ Από Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 Η Κάρμεν Ρουγγέρη, η ...

Αρχη