ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ - Badminton: Παρουσίαση του εντυπωσιακού προγράμματος 2011-2012

Επικαιρότητα
11/09/2013

Παρουσιάστηκε το πλούσιο, ποικίλο και εντυπωσιακό πρόγραμμα 2011-2012 του Θεάτρου Badminton παρουσία κάποιων συντελεστών των παραστάσεων που θα πραγματοποιηθούν, δημοσιογράφων και φίλων του θεάτρου.

Στην αίθουσα Τύπου του Variete, έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων οι Μίμης Πλέσσας, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Μπέσυ Μάλφα, Άκης Σακελλαρίου, Νίνα Λοτσάρη, Φιντέ Κοκσάλ, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Φρόσω Λύτρα, Δέσποινα Παπαγιάννη, Φωτεινή Δάρρα, Δημήτρης Τάρλοου κ.ά., ενώ από την πλευρά τους, οι Μιχάλης Αδάμ και Τάκης Γεώργας έκαναν μια εκτενή παρουσίαση των παραστάσεων που θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε αυτή τη σαιζόν, η οποία ξεκινά σε λίγες μέρες.

Βρεθήκαμε στο χώρο της συνέντευξης Τύπου και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εντυπωσιαστήκαμε με την ποιότητα και την ποικιλία των παραστάσεων που θα λάβουν χώρα. Οι παραστάσεις είναι υψηλότατου επιπέδου με καλλιτέχνες και συντελεστές παγκόσμιας εμβέλειας, που έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα ή που ξαναέρχονται στην ελληνική πρωτεύουσα μετά από τη μεγάλη επιτυχία προηγούμενων σαιζόν.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΔΑΜ
Μιλώντας στους παραβρισκόμενους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Αδάμ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι ένα μεγάλο ρίσκο το να φέρνεις διεθνείς παραγωγές, «για το λόγο αυτό οι παραστάσεις θα διαρκέσουν λιγότερες μέρες, ενώ έχει γίνει συμπίεση στις τιμές των εισιτηρίων, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στο θέατρο. Επίσης, φέτος αξιοποιούμε κι άλλους χώρους του Badminton, όπως είναι η σκηνή Variete, το Προαύλιο και μια νέα σκηνή που θα λέγεται Back Stag».

ΕΝΑΣ «ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ» ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟ BADMINTON
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πολύκροτο θέμα της κατεδάφισης του θεάτρου, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο αναγράφεται ότι το Badminton είναι αυθαίρετο (;) και ότι μετά από τη λήξη της σύμβασης με την παρούσα διοίκηση του θεάτρου, το 2026, θα κατεδαφιστεί. «Κερδίσαμε μια πρώτη μάχη με την επιμήκυνση του χρόνου της σύμβασης, διότι θα μπορούσε τώρα να ήταν γκρεμισμένο το θέατρο. Φαίνεται πως το κράτος ξεχνά ότι για την “απόκτηση” του χώρου από εμάς συμμετείχαμε σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ έχουμε επενδύσει πάνω από 15.000.000 ευρώ μέχρι σήμερα. Δεν είμαστε ένα κρατικοδίαιτο θέατρο, στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας και στη συμπαράσταση του κόσμου, ο οποίος έρχεται εδώ και πληρώνει για να δει εκδηλώσεις ποιότητας και πολιτισμού».

Επίσης, ο Μιχάλης Αδάμ μίλησε και για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, κάτι που έχει μείνει στα χαρτιά: «Αυτή είναι ένα άλλο επιχείρημα κατεδάφισης του θεάτρου, ότι εδώ πρέπει να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο. Εμείς οφείλω να πω ότι είμαστε σαφέστατα υπέρ της δημιουργίας του πάρκου, δεν το εμποδίζουμε και ίσα ίσα που αυτό θα δώσει άλλον αέρα στο θέατρο». Τόνισε ότι η διοίκηση του θεάτρου θα συμβάλει στη δημιουργία του πάρκου και ότι ο «ανεγκέφαλος» που σύνταξε το κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος περί Κατεδαφίσεως του Badminton, πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα. Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη δέκα χιλιάδες υπογραφές υπέρ της διατήρησης του θεάτρου και ευελπιστούν ότι στο άμεσο μέλλον οι εν λόγω υπογραφές θα φτάσουν τις εκατό χιλιάδες. «Μια απάντηση λοιπόν σε όσους δεν θέλουν ζωντανό το θέατρο είναι το φετινό πρόγραμμα», κατέληξε ο Μιχάλης Αδάμ.

Στη συνέχεια ο Τάκης Γεώργας παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα, το οποίο εμπεριέχει θέατρο, μουσική, μπαλέτο, μιούζικαλ, φεστιβάλ ανεξάρτητων θεατρικών ομάδων και θεάματα μοναδικά στο είδος τους. Διαβάστε το πρόγραμμα στο σύνδεσμο: www.badmintontheater.gr 

ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Οκτωβρίου ο Μίμης Πλέσσας παρουσιάζει μαζί με αγαπημένους τραγουδιστές το πρόγραμμα «Τραγούδια που δεν έχουν εποχές» στο προαύλιο του θεάτρου. Στις δύο αυτές παραστάσεις θα ξεδιπλωθεί όλη η ευαισθησία, η τόλμη και η μελωδικότητα τραγουδιών που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο και όχι μόνο και ανέδειξαν κορυφαίους ερμηνευτές, καθώς και η σύγχρονη, σημερινή εκτέλεσή τους, από τραγουδιστές, σολίστες και συγκροτήματα που ταξιδεύουν το ρεπερτόριο του κορυφαίου μας συνθέτη διεθνώς. Συνοδοιπόροι του, αγαπημένοι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, τραγουδοποιοί, λαϊκοί ερμηνευτές, διεθνείς τραγουδιστές και σολίστες, ηθοποιοί, performers,  συγκροτήματα, φωνητικά σύνολα και χορωδίες και μια εξαίρετη λαϊκή ορχήστρα.

Ο Μίμης Πλέσσας, μιλώντας γιʼ αυτές τις συναυλίες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήταν ένα παλιό όνειρό μου, το οποίο τώρα γίνεται πραγματικότητα». Για την οικονομική κρίση και την επίπτωση που μπορεί να έχει στις εκδηλώσεις του Badminton, ο κύριος Πλέσσας δήλωσε πως «στην κρίση πάντα ανθεί η τέχνη και κυρίως η τέχνη της μουσικής. Στην κρίση πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πολεμούν της τέχνη, είπα στο Μιχάλη Αδάμ ότι δεν πάνε να γκρεμίσουν το Badminton, δεν θα βγάλουν από το DNA μας την τέχνη και τη μουσική. Εξ άλλου η μουσική είναι η μόνη από τις τέχνες που δεν χρειάζεται μεσολαβητή, απευθείας φτάνει στον κόσμο και μένει».

Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος των συναυλιών του, ο ίδιος είπε ότι «επειδή ο αριθμός των καλλιτεχνών καλεσμένων είναι μεγάλος, σκεφθήκαμε ότι για να πληρωθούμε όλοι πρέπει να είναι γεμάτο το θέατρο κάθε μέρα, έτσι όλοι οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να προσφέρουν την τέχνη και το ταλέντο τους δωρεάν, ενώ τα έσοδα των παραστάσεων θα δοθούν στο σύλλογο "Μαζί για το Παιδί"».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΡΛΟΟΥ
Μετά από δυο θεατρικές σαιζόν που στέφθηκαν με απόλυτη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, το «Κτήνος στο Φεγγάρι», η παράσταση-σταθμός του Θεάτρου Πορεία που σήμανε την αφετηρία του Θεατρικού Σχήματος «Δόλιχος» δώδεκα χρόνια πριν και ξαναπαρουσιάστηκε από τους ίδιους συνεργάτες, αλλά από μία νέα σκοπιά το 2009, φιλοξενείται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Badminton.

Για την παράσταση και για την πρόκληση να ανέβει ξανά μια παράσταση μετά από δώδεκα χρόνια, ο πρωταγωνιστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Πορεία, Δημήτρης Τάρλοου ανέφερε: «Μετά από τόσα χρόνια, ήταν δύσκολο να ξαναπιάσω το ίδιο κείμενο, να ξαναβρούμε καινούργια πράγματα στους χαρακτήρες, αλλά πίστεψέ με ότι ακόμα και σήμερα βρίσκουμε νέα πράγματα, νέες αποχρώσεις στους χαρακτήρες. Επίσης, οικονομικά ήταν δύσκολο το ανέβασμα λόγω της ιδιόμορφης σκηνής που απαιτεί το έργο. Πάντως, ο κόσμος αγκάλιασε την παράσταση και ο φετινός αριθμός των είκοσι χιλιάδων θεατών το αποδεικνύει».

ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ
Για τη χειμερινή περίοδο, σε μια εποχή κρίσης και συνεχών εκπτώσεων όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και γενικότερα στον πολιτισμό, ως μια μορφή πνευματικής αντίστασης, το Θέατρο Badminton αποτολμά μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή – αφιέρωμα σε μια από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού τραγουδιού: τον Αττίκ.

Ένας πολυμελής θίασος από ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές αναζητά μνήμες και αισθήσεις, μουσικές και κείμενα, σε μιαν αναδρομή χωρίς διάθεση «ρετρό», αλλά με πολύ χιούμορ, σαρκασμό, τρυφερότητα, συγκίνηση και γοητεία. Στο επίκεντρο μια χορταστική επιλογή από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Αττίκ και άλλων κορυφαίων συνθετών της εποχής. Μελωδίες και στίχοι που σφράγισαν τη νεοελληνική ευαισθησία, επηρέασαν πολλούς από τους κατοπινούς δημιουργούς και συνόδεψαν γενιές ολόκληρες στις χαρές και τις λύπες τους.

Για την παράσταση μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος έκανε εκτενή ιστορική και μουσικολογική έρευνα και κατάφερε να συγκεντρώσει κείμενα, μουσικές, θεατρικά και λογοτεχνικά αποσπάσματα, καθώς και σπάνια εικαστικά, φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα.

«Μια πρόσκληση στο σημερινό κοινό να αναβαπτιστεί στην ομορφιά τους και –παράλληλα- μια πρόκληση να ανακαλύψει τις αξίες ζωής και την καλλιτεχνική τόλμη μιας εποχής δυναμικής και μεταβατικής, εξίσου έντονης με τη σημερινή. Επίσης, απρόσμενα αποκαλυπτική είναι και μια σειρά από σατιρικά κείμενα εποχής που αναφέρονται στην πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα και στο Μεσοπόλεμο. Πραγματικά, ξαφνιάζουν με το πόσο τραγικά επίκαιρα παραμένουν, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η Ιστορία στις μέρες μας επαναλαμβάνεται ως φάρσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λάμπρος Λιάβας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ
«Ντενεκεδούπολη, ντενεκεδούπολη, σε αγαπάμε πολύ!» Έτσι άρχιζε το τραγούδι της πρώτης παράστασης της «Ντενεκεδούπολης» 35 χρόνια πριν, με τη γνωστή σε όλους μελωδία του Γιάννη Μαρκόπουλου. Φέτος, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση-σταθμό της Ευγενίας Φακίνου.

Για την παράσταση μίλησε η σκηνοθέτις της παράστασης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία ανέφερε τα εξής: «Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης δημιουργήθηκε το αντικειμενοθέατρο “Ντενεκεδούπολη” από την Ευγενία Φακίνου και εξακολουθεί να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών μέχρι και σήμερα. Έτσι, τα γνωστά ντενεκεδάκια ζωντανεύουν στην παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε έναν πρωτότυπο συνδυασμό αντικειμενοθεάτρου, μαύρου θεάτρου και κινούμενου σχεδίου. Μία παράσταση ατμοσφαιρική, χαρούμενη, με τη χρήση άχρηστων υλικών, αλλά και σημερινής τεχνολογίας και θεατρικών εφέ».

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η σκηνή του Θεάτρου Badminton θα γεμίσει με τη λάμψη και την αίγλη του West End του Λονδίνου. Οι τρεις κορυφαίοι πρωταγωνιστές των λονδρέζικων παραγωγών των έργων: «Οι άθλιοι», «Το φάντασμα της όπερας», «We will rock you» και της νέας επιτυχίας του Andrew Lloyd Webber, «Η αγάπη ποτέ δεν πεθαίνει», Ramin Karimloo, Simon Bailey και Stephen Rahman-Huges ενώνουν τις φωνές τους με τη Φωτεινή Δάρρα σε μια θεαματική γκαλά συναυλία που υπόσχεται να χαρίσει τέσσερις μουσικές βραδιές ανεπανάληπτης καλλιτεχνικής αξίας. Μαζί τους θα είναι και η Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Γιʼ αυτές τις μοναδικές παραστάσεις, η Φωτεινή Δάρρα δήλωσε ότι: «Το Badminton είναι το εισιτήριο στο όνειρο. Οι άνθρωποι του θεάτρου φέρνουν κοντά μας παραγωγές που παλιά έπρεπε να ταξιδεύσουμε σε άλλες χώρες για να τις παρακολουθήσουμε. Σήμερα έρχονται στην Αθήνα, είναι στα πόδια μας. Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχω σε μια τέτοια γκαλά με τρείς από τους πρωταγωνιστές κλασικών μιούζικαλ. Ήταν πάντα ένα όνειρό μου να κάνω κάτι τέτοιο και σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Θα είναι τα πιο ωραία Χριστούγεννα της ζωής μου».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΜΠΙΟΣ
Τη σειρά συναυλιών «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού» παρουσίασε ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής αυτών των μοναδικών συναυλιών, Μιχάλης Κουμπιός, ο οποίος δήλωσε: «Με τις συναυλίες αυτές συνεχίζουμε να θυμίζουμε προικισμένους μουσικούς δημιουργούς, στιχουργούς και μυθικούς τραγουδιστές από όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού τραγουδιού. Ανθρώπους που η ζωή τους ήταν μία διαρκής δημιουργία και τα τραγούδια τους ένωναν τους ακροατές σε έναν κοινό μύθο, όπου αναδιπλώνονταν η παράδοση, ο πολιτισμός και η ιστορία. Πρόσωπα που στάθηκαν μακριά από πολυφωνικές υστερίες και το χρηματιστήριο της κερδοσκοπίας».

ΖΩΖΩ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ
Τη φετινή χρονιά το Variete συνεχίζει το φετινό του πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις και γεγονότα. Μεταξύ άλλων τα Σαββατοκύριακα θα ξεδιπλώνεται το παραμύθι του ελληνικού θεάτρου με τη μοναδική Ζωζώ Σαμπουντζάκη, η οποία δήλωσε: «Η ζωή μου είναι ένα παραμύθι, από μωρό είμαι στο σανίδι, δεν μπορούσα να ξεφύγω τη μοίρα μου. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους από το Badminton για την ευκαιρία να παρουσιαστεί η παράστασή μου εδώ. Στον προηγούμενο χώρο όπου εμφανιζόμουν, ο κόσμος έκανε παράπονο διότι δεν χωρούσε, εδώ θα έχουμε αρκετό χώρο, ώστε να περάσουμε αξέχαστε βραδιές».

Το Θέατρο Badminton είναι μια «πολιτιστική όαση». Με τις καλλιτεχνικές της επιλογές, η διοίκηση του θεάτρου δίνει ελπίδα και κουράγιο αυτές τις δύσκολες μέρες προσφέροντας ποιότητα σε προσιτές τιμές.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Θεάτρου Badminton στον ακόλουθο σύνδεσμο:  www.badmintontheater.gr

Διαβάστε τα σχετικά άρθρα για το πρόγραμμα στους συνδέσμους:
Πλούσιο το φθινοπωρινό – χειμερινό πρόγραμμα του Badminton Theater (μέρος 1)
Πλούσιο το φθινοπωρινό – χειμερινό πρόγραμμα του Badminton Theater (μέρος 2)

www.artistbook.gr
20/9/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη