Ήμασταν εκεί: Πρεμιέρα παράστασης ''Ο Πατέρας'' στο Θέατρο Βαφείο

Επικαιρότητα
11/09/2013

Άρχισαν οι παραστάσεις του κορυφαίου κλασικού έργου του «Ο Πατέρας»Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής».
Εμείς βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα.

Οφείλουμε να πούμε ότι αρχικά εντυπωσιαστήκαμε από τον υπέροχο χώρο του θεάτρου ξεκινώντας από το ατμοσφαιρικό φουαγιέ και μετά περνώντας στο ζεστό χώρο του θεάτρου. Εκεί μάλιστα μάθαμε πως το θέατρο ήταν ένα εργοστάσιο, το «Βαφείο ΜΑΞ-ΣΙΚ», το οποίο χτίστηκε γύρω στο 1878 και αργότερα λειτούργησε ως ταπητοκαθαριστήριο και βαφείο–καθαριστήριο.  Η εταιρεία Προσωδία μίσθωσε τον χώρο στα τέλη του 1998 όπου μαζί με τον αείμνηστο Λάκης Καραλής το μεταμορφώσανε και του ξαναέδωσαν ζωή και όπως οι ίδιοι δηλώνουν θέλησαν να γίνει τούτη τη φορά «Βαφείο Ψυχής».

Σε αυτό το «Βαφείο Ψυχής» παρακολουθήσουμε το κλασικό έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ  «Ο Πατέρας» και σίγουρα «πιτσίλισε» με χρώματα την… ψυχή μας.

Μια παράσταση με θέμα την αιώνια πάλη ανάμεσα στον άνδρα και στη γυναίκα.
Η ιστορία ξετυλίγεται στο σπίτι του  Ίλαρχου, ο οποίος ζει περιτριγυρισμένος από γυναίκες (σύζυγο, κόρη, πεθερά και παραμάνα). Η αναμέτρηση γεννιέται ανάμεσα στον ίδιο και τη σύζυγό του Λάουρα για το θέμα της ανατροφής της κόρης τους Βέθρας. Η Λάουρα σπέρνει την αμφιβολία της πατρότητας στο μυαλό του Ίλαρχου, γεγονός που θα τον οδηγήσει σε δραματικές εξελίξεις…

Μία παράσταση με δυνατούς διαλόγους, κοφτερή γλώσσα και πολύ καλές ερμηνείες.

Στο ρόλο του Ίλαρχου (και σκηνοθέτης της παράστασης) ο Γιώργος Βούρος κατάφερε να μας κάνει να νιώσουμε "οίκτο" για το...δυνατό φύλο.
Η Μαρία Σκούπα στο ρόλο της Λάουρας προβληματίζει για το ποιο τελικά είναι το ασθενές φύλο…
Ξεχωριστή ερμηνεία στο ρόλο της παραμάνας η Λαμπρινή Λίβα.
Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία της πρωτοεμφανιζόμενης στο Αθηναϊκό κοινό Ελένης Σταυράκη-Κοντοσταύλου στο ρόλο της κόρης Βέθρας.
Η απόδοση του Νίκου Γκάτσου και η σκηνοθεσία του Γιώργου Βούρου από τα δυνατά σημεία της παράστασης.

Μια παράσταση που σίγουρα αφήνει ερωτηματικά και δίνει τροφή για σκέψη. Μια παράσταση με πολύ δυνατά σημεία που σε παίρνει μαζί της και σε ταξιδευει.

«… ζήσαμε τη ζωή μας χωρίς να την καταλάβουμε, τη ζήσαμε σα μικρά παιδιά γεμάτα φαντασίες και όνειρα, γεμάτα ιδανικά και ψευδαισθήσεις.  Ώσπου επιτέλους ξυπνήσαμε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά – κι αυτός που μας ξύπνησε ήταν κι αυτός υπνοβάτης…» (από τον «Πατέρα»)

Θα ήταν βέβαια μεγάλη παράληψη να μην αναφέρουμε το εξαιρετικό και προσεγμένο πρόγραμμα. Με όλες τις πληροφορίες για τον συγγραφέα αλλά και λεπτομέρειες για το πώς έγραψε το έργο. Λεπτομέρειες για τους συντελεστές της παράστασης και την ιστορία του θεάτρου Βαφείο-Λάκης Καραλής.  Δείχνει πως φτιάχτηκε από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη όπως και όλη η παράσταση.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης! Εμείς σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα… καλή αγωγή ψυχής!

Δείτε στοιχεία της παράστασης εδώ

www.artistbook.gr
4/11/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη