Και οι καλλιτέχνες στον αγώνα

Επικαιρότητα
11/09/2013

Ο αγώνας των Ελλήνων για μια πιο δίκαιη κοινωνία και ίσες ευκαιρίες για εργασία, αλλά και για όνειρα συνεχίζεται. Σήμερα, που φαίνεται πως καταρρέουν όλα στη χώρα, άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων αγωνίζονται για ένα καλύτερο σήμερα και όχι αύριο. Από τις δυσάρεστες εξελίξεις στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο δεν εξαιρούνται βέβαια και οι καλλιτέχνες.

Το artistbook.gr βρέθηκε στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την κυβέρνηση, όπου ακολουθήσαμε τα καλλιτεχνικά σωματεία που έλαβαν μέρος τόσο στη γενική απεργία όσο και στην πορεία διαμαρτυρίας.

Τα εν λόγω σωματεία έκαναν αισθητή την παρουσία τους όχι μόνο φωνάζοντας συνθήματα, αλλά και παίζοντας μουσική ή θέατρο, δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό χρώμα στο γκρίζο τοπίο που έχει δημιουργηθεί από την αβεβαιότητα και τη μιζέρια.

Ανάμεσα στα σωματεία που έδωσαν δυναμικό παρών ήταν το Σωματεία Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Λυρικών Τραγουδιστών, το Σωματείο Χορωδών, τα διάφορα σωματεία επαγγελματιών της μουσικής, αλλά και ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί τόσο από την Εθνική Λυρική Σκηνή όσο και από το Εθνικό Θέατρο.

Μιλώντας στο artistbook.gr η Κατερίνα από την Αθήνα, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Πρόβα δήλωσε ότι «σήμερα οι αγώνες μας είναι για την επιβίωσή μας, αλλά και για την επιβίωση της τέχνης. Μας έχουν κάθε ελπίδα να ονειρευόμαστε και να εξελιχθούμε τόσο ως άνθρωποι όσο ως επαγγελματίες».

Ο Γιώργος, ηθοποιός από τη Λαμία και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Δήλος δήλωσε: «Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε άνεργοι, ενώ και οι συνθήκες εργασίας πολλές φορές είναι απάνθρωπες. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε δουλειές του ποδαριού για να τα βγάλουμε πέρα και όταν σου δοθεί η ευκαιρία να παίξεις σε κάποια παράσταση σου λένε εκ των προτέρων ότι δεν θα πληρωθείς… άρα εμείς διεκδικούμε όχι μόνο την κατάρρευση του ελληνικού θεάτρου, αλλά και ριζικές αλλαγές των συνθηκών εργασίας μας».

Ο Θάνος, μουσικός από την Πάρο δήλωσε: «εγώ είμαι ωρομίσθιος σε μουσικοί σχολείο, περιττό να σας πω ότι τα λεφτά που μας δίνουν δεν είναι λεφτά, είναι ελεημοσύνη, 6 ευρώ την ώρα (δουλεύω μόνο δυο ώρες την ημέρα) και εννοείται ότι πληρωνόμαστε μια φορά κατά το τέλος της σχολικής χρονιάς. Εν τω μεταξύ, κανένας δεν μας ρωτάει πως επιβιώνουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Η παρουσία μας εδώ λοιπόν είναι για απαιτήσουμε να μην κατάρρευση η τέχνη και ο πολιτισμός της χώρας και για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και βεβαίως καλύτερους μισθούς».

Ο Γιάννης, λυρικός τραγουδιστής ανέφερε πως η κάθαρση πρέπει να γίνεται και στους κόλπους της τέχνης, όπου τα οικονομικά σκάνδαλα δεν είναι λιγότερα από εκείνα των πολιτικών, απλώς οι πολιτικοί μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Είπε τέλος, ότι τα αίσχη που παρατηρούνται στην Εθνική Λυρική Σκηνή πρέπει να σταματήσουν, ενώ κάλεσε τους αρμόδιους να δείξουν περισσότερο σεβασμό στους καλλιτέχνες και στη δουλειά τους.

Η παρουσία πολλών επί το πλείστον νέων καλλιτεχνών γέννησε μέσα μας την εξής απορία: οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες (ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί) που βρισκόταν εκείνη την ώρα;
 
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ
Δυστυχώς όμως η διαδήλωση δεν είχε αίσιο τέλος, όπως εξάλλου συμβαίνει τις περισσότερες φορές, αφού για μια ακόμη φορά το Σύνταγμα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Οι γνωστοί άγνωστοι κατάφεραν να σπάσουν την ειρηνική διαδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε κτίρια, πεζοδρόμια, πινακίδες, μοτοσικλέτες κλπ. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην οδό Φιλελλήνων και προχώρησαν στη ρίψη χημικών αλλά και βομβών κρότου-λάμψης, προκειμένου να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. 

Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού για αύριο, ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, όπου η διαμαρτυρία τους θα είναι ακόμα δυναμικότερη.

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλη λαϊκή συναυλία είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.


www.artistbook.gr
 28/6/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη