Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση του Βασίλη Νίκα «Τα παιδιά της Ριτσώνας»

Επικαιρότητα
22/03/2018

Ads

Βρεθήκαμε την Παρασκευή 16 Μαρτίου μαζί με πλήθος κόσμου στον πολυχώρο Αθηναϊς και στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Βασίλη Νίκα με θέμα «Τα παιδιά της Ριτσώνας». Μια έκθεση γροθιά στο στομάχι που αποδίδει το έντονο προσφυγικό πρόβλημα μέσα από τα παιδιά και το παιχνίδι τους στο κάμπ της Ριτσώνας.
Ο φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας Βασίλης Νίκας βρέθηκε εκεί μέσα από την ανάγκη του να βοηθήσει τους πρόσφυγες που βρέθηκαν εκεί.
Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά δεν αποτελεί μια απλή καταγραφή (φωτορεπορτάζ) της κατάστασης αλλά μια άρτια καλλιτεχνική αποτύπωση που μέσα από αυτήν ο θεατής μπορεί να γίνει μάρτυρας όλων όσων συνέβησαν εκεί χωρίς να βλέπει βάρβαρες, ας μου επιτραπεί ή έκφραση, εικόνες.
Παιδιά που παίζουν με αυτοσχέδια παιχνίδια, που κοιτούν τις μητέρες τους με βλέμμα ευγνωμοσύνης, αλλά και παιδιά που ποζάρουν και στα μάτια τους διαβάζεις ιστορίες προσφυγιάς και ξεριζωμού.
Από τα εγκαίνια δεν έλλειψαν και οι πρωταγωνιστές των εικόνων, οι πρόσφυγες, όσοι δηλαδή είναι ακόμα εδώ μιας και ευτυχώς αρκετοί έχουν καταφέρει να φύγει προς Ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας μια ασφαλή ζωή. Εκεί έδωσαν το παρόν υπεύθυνοι του καμπ, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο δήμαρχος του Περιστερίου Κος Παχατουρίδης, o φωτογράφος Βασίλης Αρτίκος, ο ζωγράφος Άντης Ιωαννίδης και πολλά παιδιά που στο βλέμμα τους έβλεπες τη χαρά για τις εικόνες.

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στον ίδιο χώρο και με αφορμή την έκθεση οργανώθηκε από το ηλεκτρονικό περιοδικό φωτογραφίας photologio.gr μια εξαιρετική κουβέντα με θέμα «Το κοινωνικό πρόσωπο του Έλληνα φωτογράφου» με τη συμμετοχή πολλών φωτογράφων.
Οι Πέτρος Γιαννακούρης, Γεώργιος Δεπόλλας, Μάρω Κουρή, Βασίλης Μαθιουδάκης, Στέλιος Παπαρδέλλας (ο οποίος δεν κατάφερε τελικά να παραστεί), Μιχάλης Παππάς και Ορέστης Σεφέρογλου μοιράστηκαν, με το αμίλητο επί ώρες, κοινό τις εμπειρίες τους από την κοινωνική φωτογραφία και κυρίως από το προσφυγικό ζήτημα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. 

Αξίζει να γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά στον χειμαρρώδη, με πολύ χιούμορ αλλά και ταυτόχρονα πολύ συγκροτημένο λόγο, Γ. Δεπόλα ο οποίος μάλιστα εκτός από τις φωτογραφίες του γνωστού και εξαιρετικού Ασύλου μοιράστηκε νέες φωτογραφίες που δεν είχαν ξαναπαρουσιαστεί, ως ένδειξη εκτίμησης στον Βασίλη Νίκα. Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και εκφράστηκαν πολλοί προβληματισμοί δείγμα ότι λείπουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε σίγουρα όμως θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδας το επόμενο διάστημα, αν βρεθεί στο… δρόμο σας μην τη χάσετε!

Περισσότερες πληροφορίες για τον Βασίλη Νίκα στο www.photoenatos.gr

Οι φωτογραφίες είναι του Ιγνάτιου Κουρουβασίλη © ignatioskourouvasilis.com 

Φωτογραφίες


Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη