«Μια φορά κι έναν καιρό…» έγινε ένα φεστιβάλ αφήγησης και θεάτρου σκιών

Επικαιρότητα
11/09/2013

O συνδυασμός αφήγησης, μουσικής και θεάτρου σκιών αναμιγνύεται με κόσμους μακρινούς και μαγικούς και φέρνει ως αποτέλεσμα το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών και Αφήγησης, που θα πραγματοποιηθεί από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου σε διάφορες σκηνές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βέροιας. Το φεστιβάλ υλοποιείται σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕΒέροιας, ενώ διοργανωτές είναι οι καλλιτέχνες Ανθή Θάνου και Παναγιώτης Κούλελης και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Κάκαρης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Οδυσσέα Γωνιάδη.

Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
Η γοητεία της αφήγησης πολλά χρόνια τώρα μένει άφθαρτη. Δεινοί χειριστές του λόγου οι παραμυθάδες, αναλάμβαναν την ευθύνη να μπουν στο κέντρο και να ψυχαγωγήσουν, να διασκεδάσουν, να παρηγορήσουν το κοινό τους. Τις σκοτεινές νύχτες που τις έφεγγαν με ένα κερί ή ένα λαδοφάναρο, ο προικισμένος παραμυθάς έδινε μια ολόκληρη παράσταση με χειρονομίες γκριμάτσες, αλλάζοντας τόνο στη φωνή, επιστρατεύοντας μια ολόκληρη μιμική προκειμένου να πείσει για όλα τα μαγικά που συνέβαιναν μέσα στο παραμύθι.

Στα παραμύθια που ξεκινούσαν με το «μια φορά κι έναν καιρό» κάνοντας έτσι τη συμφωνία από  την αρχή πως ότι θα πει ο παραμυθάς συνέβη σε μια ατμόσφαιρα θολή, θαμπή, χωρίς συγκεκριμένο χώρο ή χρόνο θα σας πω δηλαδή ένα ψέμα που το κοινό θα το ακούσει και ίσως και να το πιστέψει. Λένε πως τα παραμύθια πραγματεύονται αλήθειες, όπως οι δυσκολίες της ζωής, του έρωτα, ο φόβος του θανάτου, μ έναν τρόπο μη πραγματικό.

Το φανταστικό ταξίδι των παραμυθιών τελείωνε με το «και ζήσανε αυτοί καλά και μείς καλύτερα», επιστρέφοντας έτσι στην πραγματικότητα και νιώθοντας πιο δυνατός και πιο ώριμος ύστερα από τις δοκιμασίες που νοερά έχεις περάσει στο πλάι του ήρωα ή της ηρωίδας. Η περιπέτεια τελειώνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας κατακλύζει τον ακροατή.

Τα παλιά παραμύθια σταμάτησαν να ταξιδεύουν από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα και κλείστηκαν σε βιβλία. Κάποιοι όμως θέλησαν ακολουθώντας τα χνάρια εκείνων των παλιών παραμυθάδων να βγάλουν τα παραμύθια απʼ όπου ήταν κλειδωμένα και να τα ζωντανέψουν να τα μιλήσουν. Έτσι κατεργάρηδες γέροι και παμπόνηρες γριές, όμορφες βασιλοπούλες και χρυσόλειρα κοκόρια παίρνουν σάρκα και οστά εκεί μπροστά στα μάτια μας και τους παρακολουθούμε να σκαρώνουν πειράγματα και πονηριές.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας:
Μητροπόλεως 40, 591 00, Βέροια
Τηλέφωνα: 23310 78140 και 23310 78143

www.artistbook.gr
14/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη