Νέα στέγη για το πολύπαθο Θεατρικό Μουσείο

Επικαιρότητα
26/02/2018

Ads

Το Θεατρικό Μουσείο μετακομίζει, μετά από ακόμα μια κλοπή, σε νεοκλασικό της Σταδίου

Μόνιμη στέγη στην καρδιά της Αθήνας θα βρει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το πολύπαθο Θεατρικό Μουσείο, η ιστορία του οποίου είναι γεμάτη από απογοητεύσεις, δικαστικές περιπέτειες και επιτήδειους που έβαλαν χέρι στο ιστορικό του αρχείο.

Το ΥΠΠΟΑ φιλοδοξώντας να δώσει συνολική και οριστική -ας ελπίζουμε- λύση στην υπόθεση του Θεατρικού Μουσείου, ανακοίνωσε τη μεταφορά του σε διατηρητέο, νεοκλασικό κτήριο στη Σταδίου 47. Το κτήριο που θα στεγάσει το μουσείο που αγαπά το θέατρο, αποτελεί περιουσία του κληροδοτήματος Αλεξάνδρου Σούτζου και περιήλθε με διαθήκη και κωδίκελλο του 1894 στην Εθνική Πινακοθήκη η οποία και θα το παραχωρήσει στο ΥΠΠΟ με στόχο τη δημιουργία του νέου Θεατρικού Μουσείου.

Το νεοκλασικό χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία της οικογένειας του φιλότεχνου νομικού Αλεξάνδρου Σούτζου. Διαθέτει ισόγειο και δύο ορόφους ενώ εκτός από την είσοδο της Σταδίου διέθετε και έξοδο αλόγων στην οδό Γεωργίου Σταύρου. Η πρόσοψη της νέας στέγης του Μουσείου κρίθηκε διατηρητέα από τον Δήμο Αθηναίων το 2003 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 το κτίριο εκμισθώνονταν σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Το κτήριο της Σταδίου που θα στεγάσει το νέο Μουσείο Θεάτρου

Η αποκατάσταση του κτιρίου και η μετατροπή του σε Θεατρικό Μουσείο προβλέπεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ παράλληλα έχει κινηθεί η διαδικασία για να περάσει στο Δημόσιο, αφού πρώτα διευκρινιστεί με ακρίβεια το ύψος των χρεών του.

Το κτίριο της οδού Σταδίου ετοιμάζεται να στεγάσει, μετά τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης και επισκευής, το πολύτιμο αρχείο και τη μοναδική βιβλιοθήκη του μουσείου, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία χώρων έρευνας και εκπαίδευσης σχετικά με το ελληνικό θέατρο. 

Ανάμεσα στους πολύτιμους θησαυρούς του Θεατρικού Μουσείου-Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου υπάρχουν μακέτες σκηνικών και κουστουμιών σπουδαίων δημιουργών, καμαρίνια και προσωπικά αντικείμενα ηθοποιών, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που αναπαριστούν τους σημαντικότερους ανθρώπους του νεοελληνικού θεάτρου. Η συλλογή περιλαμβάνει συνολικά πάνω από 150.000 φωτογραφίες, ισάριθμες αφίσες, 200.000 προγράμματα, 50.000 τόμους και βιντεοσκοπημένες παραστάσεις ή ηχογραφημένες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

Όλα τα παραπάνω συγκροτούν τον πλούτο του ελληνικού θεάτρου ο οποίος θα φιλοξενηθεί στο νέο Μουσείο Θεάτρου με πολλούς θεατρόφιλους να επισημαίνουν πως αν δοθεί η δέουσα προσοχή μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά μουσεία θεάτρου της Ευρώπης.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται και καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών (πηγή φωτό: The TOC)

Στη συλλογή περιλαμβάνονται και καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών (πηγή φωτό: The TOC)

Και ενώ το άκουσμα της δημιουργίας του νέου αυτού μουσείου γέμισε με ανακούφιση και ικανοποίηση το ελληνικό θεατρόφιλο κοινό, την είδηση επισκιάζει μια ακόμη κλοπή πολύτιμου αρχειακού υλικού του.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την προγραμματισμένη μεταφορά αρχειακού υλικού σε ασφαλή χώρο της ΕΡΤ προκειμένου να συντηρηθεί και να διαφυλαχθεί μέχρι την οριστική μετεγκατάσταση του μουσείου, υπάλληλος διαπίστωσε διάρρηξη του χώρου της βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν μεταφερθούν στη νέα τους στέγη, αφαιρέθηκαν συνολικά 200 πολύτιμα αντικείμενα πολλά εκ των οποίων αφορούσαν τη μεγάλη ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη.

Πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα στον πολύπαθο οργανισμό. Όπως είναι αναμενόμενο, οι νέες αυτές εξελίξεις ανέβαλαν προσωρινά τη μεταφορά του αρχείου έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες αστυνομικές έρευνες.

Ας ελπίζουμε πως αυτή είναι η τελευταία περιπέτεια του Μουσείου Θεάτρου…

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη