«Ο Πατέρας» του Α. Στρίντμπεργκ από το Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής

Επικαιρότητα
11/09/2013

Αυγούστου  Στρίντμπεργκ
«Ο  Πατέρας»
Έτος  Στρίντμπεργκ 2010
Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής
Από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

«Ο έρωτας ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα
είναι άγριος αγώνας, εξοντωτικός πόλεμος...»

«… ζήσαμε τη ζωή μας χωρίς να την καταλάβουμε, τη ζήσαμε σα μικρά παιδιά γεμάτα φαντασίες και όνειρα, γεμάτα ιδανικά και ψευδαισθήσεις.  Ώσπου επιτέλους ξυπνήσαμε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά – κι αυτός που μας ξύπνησε ήταν κι αυτός υπνοβάτης…» (από τον «Πατέρα»)


Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει το κλασσικό κορυφαίο έργο «Ο Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε συμπαραγωγή από την Εταιρεία Θεάτρου «Προσωδία» και το «Θέατρο Χρωμάτων», σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιώργου Βούρου, στα πλαίσια του Έτους Στρίντμπεργκ 2012 (συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Σουηδού συγγραφέα πρωτοπόρου του θεάτρου). Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, (τηλ: 2103425637, Αγ. Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικός).

* Η αστική μη κερδοσκοπική ομάδα «Προσωδία» επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Ο ΠΑΤΕΡΑΣ»
Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, χαρισματικός προφήτης του θεάτρου του 20ου αι. που άνοιξε ορίζοντες καλλιτεχνικής έκφρασης και ανθρώπινης ειλικρίνειας γεφυρώνοντας τον 19ο με τον 20ο αιώνα με ένα ακροβατικό, θανάσιμο άλμα, έγραψε τον «Πατέρα» στη Βαυαρία το 1887. «Ο Πατέρας» είναι μια θανάσιμη αναμέτρηση ανάμεσα στον Ίλαρχο (Άντολφ), στρατιωτικό και σεβαστό επιστήμονα, και τη σύζυγό του Λάουρα σχετικά με την ανατροφή και μόρφωση της κόρης τους Βέρθας.  Η υπόθεση παίρνει πολύ σοβαρή τροπή όταν η Λάουρα «υποβάλλει» στον άντρα της πώς μπορεί να μην είναι αυτός ο φυσικός πατέρας. Μέσα στη δίνη της αμφιβολίας και του πάθους, ο «πατέρας», νικημένος, οδηγείται στην παραφροσύνη...

Όλο το δράμα ξετυλίγεται στο σπίτι του Ίλαρχου, στο οποίο βασιλεύει γυναικοκρατία και κρυφή διακυβέρνηση από τη γυναίκα. Στον «Πατέρα», ο συγγραφέας σκιαγραφεί με ψυχογραφική μαεστρία τη σύγκρουση των φύλων βλέποντας στην πάλη άντρα-γυναίκας μια στοιχειακή αναμέτρηση που παίρνει διαστάσεις φυσικού νόμου.

Η γυναίκα άσκησε πάνω στη ζωή του Στρίντμπεργκ μια αντιφατικά μαγνητική έλξη… Θεωρήθηκε μισογύνης... Για τον μισογυνισμό του, την πιο διάσημη ʽασθένειάʼ του, ο συγγραφέας έχει πει πως είναι «η άλλη όψη της έντρομης έλξης που νιώθω για το αντίθετο φύλο».  Ο Στρίντμπεργκ -που παντρεύτηκε τρεις φορές- έχει συνειδητοποιήσει όσο κανείς άλλος το μοιραίο βάρος της γυναίκας μέσα στη ζωή.  Η γυναίκα, κάποτε στο προσκήνιο της ιστορίας, έχει αποσυρθεί ηττημένη στα παρασκήνια.  Μια πανάρχαιη ήττα που δεν ξεχάστηκε ποτέ...
 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΤΗΣ
«Ο Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ
Απόδοση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούρος
Σκηνικά: Ανδρέας Σκούρτης
Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός
Μακιγιάζ: Χριστόφορος Τρούσας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Σκούπα
Φωτογραφίες: Λουκάς Βασιλικός

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Ίλαρχος: Γιώργος Βούρος
Σβεντ: Σπύρος Δημακόπουλος – Λάμπρος Κόκκορης
Πάστορας: Δημήτρης Ανδριανός
Νιεντ: Λάμπρος Κόκκορης – Σπύρος Δημακόπουλος
Λάουρα: Μαρία Σκούπα
Γιατρός: Θοδωρής Ανθόπουλος
Μάργκαρετ: Λαμπρινή Λίβα
Βέρθα: Ελένη Σταυράκη-Κοντοσταύλου

Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής
Τηλέφωνο ταμείου: 2103425637
Διεύθυνση: Αγ. Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός
Μετρό: Κεραμεικός
Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30
Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό και άνω των 65 ετών, ατέλειες και άνεργοι δωρεάν
Διάρκεια: 115 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


Εταιρεία Θεάτρου ΠΡΟΣΩΔΙΑ
Η Εταιρεία θεάτρου ΠΡΟΣΩΔΙΑ ξεκίνησε τη δράση της το 1998 με τον ιδρυτή της σκηνοθέτη Λάκη Καραλή και μετά το 2009 συνεχίζει τη δράση της υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ηθοποιού-θεατρολόγου Μαρίας Σκούπα.
|  ΟΡΕΣΤΕΙΑ (Αγαμέμνων-Χοηφόροι-Ευμενίδες) του Αισχύλου, η πρώτη της παράσταση στα αρχαία ελληνικά (Φεστιβάλ Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου Κρήτης, Μακρόνησος).  Το 1999, μέσω της Δ/νσης Μορφωτικών Σχέσεων του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, στα πλαίσια του προγράμματος των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως συμπαραγωγή με την Association Les Theatrales des Jeune en Europe, η Ορέστεια παίχτηκε στο κάστρο του Λίχτενμπεργκ στο Στρασβούργο για 10 ημέρες και στο Theatre du Peuple της Γαλλίας.  Πήραν μέρος 25 Έλληνες και 12 Γάλλοι ηθοποιοί σε μια δίγλωσση παράσταση Αρχαίων Ελληνικών και Γαλλικών.
|  ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου, συνεργάστηκε με την Escola da Noite (Coimbra Πορτογαλλίας) σε σκηνοθεσία Pierre Voltz και μουσική Λάκη Καραλή (δίγλωσση παράσταση στα Πορτογαλλικά και στα αρχαία ελληνικά). 
|  ΟΔΥΣΕΙΑ του Ομήρου (Ραψ. Νέκυια), συμπαραγωγή σε συνεργασία με το Town Youth Theater of Split του Goran Golovko στην Κροατία (δίγλωσση παράσταση που παίχτηκε στην Ελλάδα (θέατρο Βαφείο) και την Κροατία). 
|  ΘΕΟΜΑΧΟΙ (Βασίλης Αρβανίτης του Στρατή Μυριβήλη και ΑΙΑΝΤΑΣ του Σοφοκλή), σε μια προσπάθεια διαλόγου του αρχαιοελληνικού και νεοελληνικού δράματος. 
|  Συνεργάστηκε με το Head of Department of Contemporary Arts, Manchester Metropolitan University του Robin Nelson (πειραματική εργασία πάνω στην αρχαία τραγωδία και τη μεταφορά της στη σύγχρονη σκηνή).
Άλλα έργα που έχει ανεβάσει η ΠΡΟΣΩΔΙΑ στο Θέατρο Βαφείο είναι:
|  Η ΑΥΞΗΣΗ του Ζωρζ Περέκ, έργο ιδιαίτερης γραφής που δεν είχε παιχθεί στην Ελλάδα. 
|  ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΕΛΟΣ! ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Σύνθεση κειμένων από τα έργα του Σάμιουελ Μπέκετ «Τέλος παιχνιδιού» και «Περιμένοντας τον Γκοντό». 
|  Γ.Υ.ΠΕ.ΘΕ. ή Γενική Υποχρέωση Προσέλευσης στο Θέατρο, κείμενα του Καρλ Βάλεντιν που για πρώτη φορά μεταφράστηκαν και παίχτηκαν στην Ελλάδα. 
|  Αισχύλου ΧΟΗΦΟΡΕΣ, στα αρχαία ελληνικά με εμβόλιμη ποίηση εμπνευσμένη από το θέμα του έργου (Τ.Σ.Έλιοτ, Σεφέρης, Ελύτης κ.λπ.). 
|  ΣΤΑΧΤΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ του Λοράν Γκοντέ, για πρώτη φορά μεταφρασμένο και παιγμένο στην Ελλάδα. 
|  Ευριπίδη ΜΗΔΕΙΑ, σε πρωτότυπη μετάφραση Λ. Καραλή και Μ. Σκούπα.  Παίχτηκε για 3 χρόνια ως παραγωγή της ΠΡΟΣΩΔΙΑΣ & ως συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου.  Περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Ελλάδος & ακριτικά νησιά. 
|  A KINGDOM FOR A STAGE και ΟΝΕ ΜΑΝ IN HIS TIME, με τον σπουδαίο Σαιξπηρικό ηθοποιό Τόνυ Τσερτς, που αφηγήθηκε τις εμπειρίες του από το Royal Shakespeare Company σε ένα one-man-show. 
|  ΑΠʼ ΕΞΩ του Ανδρέα Θωμόπουλου, σύγχρονο νεοελληνικό έργο. 
| ΜΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΚΕΙΝΟΝ, βιωματική παράσταση αφιερωμένη στην καλλιτεχνική δράση του εκλιπόντος σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της ΠΡΟΣΩΔΙΑΣ Λάκη Καραλή. 
| CREVE COEUR του Τένεσσυ Ουίλιαμς, έργο που σπάνια έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας.
Όλα τα χρόνια της πορείας της, η ΠΡΟΣΩΔΙΑ κάνει θέατρο με τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών της γειτονιάς και παρουσιάζει τη δουλειά τους στο θέατρο Βαφείο.  Επίσης παραχωρεί τη σκηνή του θεάτρου Βαφείο σε νέες θεατρικές ομάδες και τους δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους (έχουν φιλοξενηθεί περίπου 60 παραστάσεις νέων ομάδων).

Θέατρο Χρωμάτων
Κύριες δραστηριότητες του Θεάτρου Χρωμάτων μέχρι σήμερα:
|  2008, παραγωγή της θεατρικής παράστασης “Art” της Γιασμίν Ρεζά, θέατρο Σοφούλη, Καλαμαριά, Θεσ/νίκη 
|  2010, παραγωγή της παράστασης “Art” της Γ.Ρεζά, θέατρο Βαφείο-Λ.Καραλής, Αθήνα 
| 2010, συμπαραγωγή με την «Προσωδία» της παράστασης “Creve Coeur” του Τένεσσυ Ουίλιαμς, θέατρο Βαφείο-Λ.Καραλής, Αθήνα 
|  2010, μετάφραση του έργου του Τ.Ουίλιαμς "Creve Coeur" και του έργου της Γ.Ρεζά «Ο Θεός στης Σφαγής»  
| 2010-11, παραγωγή της παράστασης “Art” της Γιασμίν Ρεζά, Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, Αθήνα
|  2011, συμπαραγωγή με την ομάδα θεάτρου «Προσωδία» της θεατρικής παράστασης "Ο Πατέρας" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, Αθήνα.

Με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΤ.

Το artistbook είναι περήφανος χορηγός επικοινωνίας.  
Κερδίστε προσκλήσεις εδώ http://www.facebook.com/artistbook.gr   

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη