Ολοκλήρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων 2013-2014 του ιδρύματος της βουλής των Ελλήνων

Επικαιρότητα
05/09/2014

Ads

Καλοκαιρινό Εργαστήρι Δημοκρατίας
 Οι αρχές και οι αξίες της δημοκρατίας μέσα από παιδαγωγικά εργαστήρια στην Αρχαία Αγορά, στην Πνύκα, στην Παλαιά Βουλή και στο κτίριο του Κοινοβουλίου, υπαίθρια μαθήματα, παιχνίδια και θεατρικές δραστηριότητες στον Εθνικό Κήπο, επισκέψεις, βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με το τρενάκι, ξεναγήσεις και αθλοπαιδιές. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριήμερης διάρκειας, που οργανώθηκε για πρώτη φορά εφέτος. Πραγματοποιήθηκαν 4 τριήμερα προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν 99 μαθητές της Β΄ Γυμνασίου από 8 σχολεία της Διεύθυνσης ΔΕ Πειραιά.

Βουλή των Εφήβων
Η ΙΘ΄ σύνοδος της Βουλής των Εφήβων σηματοδότησε μια αλλαγή σελίδας στην ιστορία αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος προσομοίωσης της λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων. Σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, ουσιαστικοποιήθηκε η προσομοίωση του νομοθετικού έργου με την υπερψήφιση νέας πρότασης για τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων. Για πρώτη φορά, δόθηκε στους έφηβους βουλευτές η δυνατότητα να προσομοιώσουν τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, απευθύνοντας επίκαιρες ερωτήσεις στον υπουργό Παιδείας. Στις ριζικά ανανεωμένες διαδικασίες ανάδειξης των εφήβων βουλευτών πήραν μέρος 13.087 μαθητές της Β΄ Λυκείου.

Πρόγραμμα σχολικών επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων
Περίπου 59.000 μαθητές και 5.200 συνοδοί εκπαιδευτικοί, από περίπου 1.500 σχολικά τμήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, επισκέφθηκαν το σχολικό έτος που έληξε τη Βουλή και ξεναγήθηκαν στο κτίριο και στην έκθεση για τον Χ. Τρικούπη.

Η αρχή της δεδηλωμένης: Από τον Χ. Τρικούπη στο σήμερα
Πώς ψήφιζαν τον 19ο αιώνα; Οι μαθητές ρίχνουν την ψήφο τους με σφαιρίδια σε αντίγραφα καλπών της εποχής. Η υιοθέτηση της αρχής της δεδηλωμένης, το 1875: το άρθρο του Τρικούπη «Τις πταίει;» και ο λόγος του θρόνου από τον Γεώργιο Α΄. Τι προβλέπει το σημερινό Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση; Το πρόγραμμα αυτό, για μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, το οποίο παρουσιαζόταν στο πλαίσιο της έκθεσης για τον Χ. Τρικούπη στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» του κτιρίου της Βουλής, παρακολούθησαν 865 μαθητές από 37 σχολικά τμήματα της Αττικής.

Εργαστήρι Δημοκρατίας
Ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες της δημοκρατίας; Πώς λειτουργεί η Βουλή; Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές; Ποια είναι η Δικτατοριάννα και τι απάντηση πρέπει να πάρει από τους μαθητές; Στο βιωματικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, πήραν μέρος περίπου 3.100 μαθητές από 153 σχολικά τμήματα της Αττικής.

Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία Λαμπράκη – Συζητάμε για τη βία
Ο Λαμπράκης και η εποχή του, η δράση, η δολοφονία του και ο αντίκτυπός της. Το πρόβλημα της βίας στο δημόσιο χώρο και λόγο και η δέουσα στάση του δημοκρατικού πολίτη. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της σχετικής έκθεσης, σε 2.263 μαθητές  95 σχολικών τμημάτων από Λύκεια και Γυμνάσια της Αττικής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μιλήσουν ελεύθερα, με αξιοσημείωτη υπευθυνότητα και ωριμότητα, για τη δημόσια βία σε όλες τις μορφές της.

Πρόγραμμα φιλοξενίας απομακρυσμένων Γυμνασίων
Στο πλαίσιο του εφετινού προγράμματος φιλοξενίας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την ένωση των Επτανήσων, φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα 328 μαθητές και 25 συνοδοί καθηγητές από 10 απομακρυσμένα Γυμνάσια των Επτανήσων. Οι μαθητές επισκέπτονταν τη Βουλή και συμμετείχαν σε ποικίλες μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες: επίσκεψη στην Ακρόπολη, στην Παλαιά Βουλή, στο Πλανητάριο, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης κ. ά. Επίσης τους δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας με συμμαθητές τους στην Αττική, τους οποίους και συνάντησαν κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Κυριακάτικες ξεναγήσεις στη Βουλή των Ελλήνων
Περίπου 1.500 πολίτες επισκέφθηκαν το κτίριο της Βουλής και ξεναγήθηκαν στους χώρους του και στην έκθεση για τον Χ. Τρικούπη.

Δημοκρατία και Εκπαίδευση
Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές τους πρωτότυπο και ελκυστικό εκπαιδευτικό υλικό, σχετικό με τη διδασκαλία θεμάτων δημοκρατικών αρχών και αξιών, πολιτικής αγωγής, κοινοβουλευτικής και πολιτικής ιστορίας, συνδέοντας το προσφερόμενο υλικό με τα διδασκόμενα στο σχολείο μαθήματα. Οι νέες ενότητες που προστέθηκαν εφέτος ήταν οι εξής:
Εχθροί της Δημοκρατίας: Ο Ναζισμός
Όψεις του Ρατσισμού
Αθηναϊκή Δημοκρατία: Πολιτειακοί θεσμοί
Η Διαφορετικότητα: Δικαίωμα και Κατάκτηση

Φωτογραφίες


Σχετικά άρθρα

Φεστιβάλ Έκφραση Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων δίνει βήμα σε νέες δημιουργίες

από 5 έως 11 Σεπτεμβρίου, θεατράκι πλατείας Κουμουνδούρου καθημερινά στις 21.00Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ) πραγματοποιούν για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ «Έκφραση Αθήνα, ο Δήμος Αθηναίων δίνει βήμα σε νέες δημιουργίες» από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2014 στο θεατράκι της πλατείας Κουμουνδούρου, με παραστάσεις θεάτρου και χορού.Η δράση αναδεικνύει την ήδη σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, εντάσσοντας στο πρόγραμμά του πολιτιστικές δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους. Παράλληλα, μέσω του Φεστιβάλ ενισχύεται η ελεύθερη επικοινωνία του πολιτιστικού αγαθού προς τους δημότες αλλά και επισκέπτες της Αθήνας ...

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη