Ομάδα Bilbao: Μια πρωτοβουλία για να αλλάξει το γκρίζο χρώμα της πόλης

Επικαιρότητα
11/09/2013

Σε μια πόλη σαν την Αθήνα, όπου το γκρίζο χρώμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά επικρατεί, όπου το αντιαισθητικό τσιμέντο έχει γίνει σήμα κατατεθέν της και όπου η έλλειψη χρωμάτων κάνει τους ανθρώπους πιο μίζερους, μια ομάδα προσπαθεί να αλλάξει το τοπίο της πρωτεύουσας με εικαστικές παρεμβάσεις κυρίως στο Ιστορικό Κέντρο.

Το όνομα της ομάδας είναι Bilbao και φιλοξενείται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων από το Stigma Lab (βλέπε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.facebook.com/StigmaSquad), το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί στην αντίληψη του κοινού σαν μια εστία πολύμορφης καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Έτσι λοιπόν, το Stigma Lab διευρύνει τον κύκλο του και φιλοξενεί, όπως προείπαμε, την ομάδα Bilbao.

Η ομάδα με το όνομα της βασκικής πόλης, προσπαθεί να καθορίσει μια δράση που να έχει σκηνικό τους δρόμους της Αθήνας. Μια δράση, η οποία «βαφτίζεται» παράνομη και μόνιμα ταλαντεύεται μεταξύ του βανδαλισμού και της αισθητικής παρέμβασης. Η ταυτότητα της δράσης παραμένει αόριστη, κάτι που τη διευκολύνει να προσαρμόζεται και να διατηρεί τη δυναμική της.

Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ
Η ζωγραφική στο δημόσιο χώρο είναι ένα οπτικό μέσο επικοινωνίας, αν και «βαφτίζεται» παράνομο και παρεμβατικό στο αστικό τοπίο. Η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των εικόνων μας και του περιβάλλοντος, αποδίδεται με μια δυναμική ταυτότητα αλλά ταυτόχρονα μας κρατάει απόμακρους από τον οπτικό δεκτή που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε.

«Η ομάδα  Bilbao θα βοηθήσει να συμπληρωθούν τα κενά, οι εικόνες θα παρουσιαστούν ως γέφυρες επικοινωνίας και θα δώσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα στη δράση που ταλαντεύεται μεταξύ του βανδαλισμού και της αισθητικής παρέμβασης. Μέσα στον κυκλώνα της αστικής αισθητικής, γεννιούνται τάσεις που παρεμβαίνουν ανατρεπτικά ψάχνοντας διέξοδο στο περιβάλλον που φιλοξενεί την ύπαρξη τους», δηλώνουν οι εκπρόσωποι και των δυο καλλιτεχνικών ομάδων.

Το Stigma Lab και η Bilbao σας προσκαλούν σε μία διαφορετική έκθεση που θα ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό την 1η Αυγούστου στις 20:00. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 12:00 έως τις 21:00 μέχρι τις 31 Αυγούστου στην οδό Ανδρέα Μεταξά 4 στα Εξάρχεια.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.stigmalab.gr

www.artistbook.gr
19/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη