Παρουσίαση άλμπουμ του Νίκου Πλατύραχου ''Ονειρογραφία''

Επικαιρότητα
11/09/2013

Παρουσίαση της Ονειρογραφίας στον Ιανό
Οι φίλοι του Νίκου Πλατύραχου ήταν εκεί, για να του ευχηθούν και να τραγουδήσουν

Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στον Ιανό, η παρουσίαση του νέου άλμπουμ του Νίκου Πλατύραχου με τίτλο Ονειρογραφία που κυκλοφορεί από τη Legend και περιλαμβάνει ορχηστρικά θέματα και τραγούδια που ερμηνεύουν οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Βασιλιάγκος, Βίκυ Καρατζόγλου, Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού, Μαρία Φαραντούρη και Ψαραντώνης.

Πολλοί φίλοι και συνεργάτες του Νίκου Πλατύραχου μίλησαν με θερμότατα λόγια για τον ίδιο και τη νέα του δουλειά. Ο Γιώργος Μονεμβασίτης για την «θαλπωρή, τρυφερότητα, ευγένεια και ευαισθησία της μουσικής του, που σε ταξιδεύει σε κόσμους ονειρικούς», για τα υλικά με τα οποία «χτίστηκε» η Ονειρογραφία «που είναι σίγουρα τα όνειρα, γνήσια, ανεπιτήδευτα, μεταφρασμένα σε τραγούδια που απλόχερα και γενναιόδωρα μας χαρίζει ο Νίκος για να τα απολαύσουμε. Και με τους τραγουδιστές που τα ερμηνεύουν, η απόλαυση είναι διπλά εξασφαλισμένη».

Ο Μίλτος Λογιάδης αστειεύτηκε λέγοντας πως είναι λίγο σικέ να μιλήσει για τον Νίκο Πλατύραχο, αφού «δεν είναι απλά φίλος και συνάδελφος αλλά αδελφός». Και εξήγησε πως «η γνωριμία μας ξεκίνησε στα 15 και είχαμε κοινή πορεία- μαζί φτιάξαμε το πρώτο μας συγκρότημα, μαζί σπουδάσαμε μουσική, μαζί σπουδές στη Γερμανία, μαζί στρατό, στο τέλος παντρεύτηκα την αδελφή του κι έκλεισε ο κύκλος». Παρʼ όλα αυτά προσπαθώντας να είναι αντικειμενικός, είπε για την Ονειρογραφία πως «είναι ένα cd γεμάτο χρώμα, τόσο από τις εξαίρετες και πολύ διαφορετικές ερμηνείες των τραγουδιστών όσο και από το περιεχόμενο των τραγουδιών που κινούνται από το ragtime μέχρι το κρητικό μοιρολόι», τονίζοντας «τη φοβερή ικανότητα του Νίκου να χειρίζεται διαφορετικά στυλ και να τα χειρίζεται ενοποιώντας τα και δίνοντάς τους τον προσωπικό του χαρακτήρα» και του ευχήθηκε «να συνεχίσει να παίζει με τη μουσική».

Ο Νίκος Ξυδάκης μίλησε για τη γνωριμία και τη συνεργασία του με τον Νίκο Πλατύραχο μέσω του Μίλτου Λογιάδη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που εξελίχθηκε σε φιλία, για την ιδιοσυγκρασία του που είναι «ρομαντικά αλέγκρα», για τη μουσική του που «υιοθετεί την ηχητική καλαισθησία του Χατζιδάκι αλλά την χαρακτηρίζει και μία έντονη αίσθηση ελευθερίας γιʼ αυτό και κινείται με ευκινησία σε μία ποικιλία μουσικών στυλ» και τέλος πρόσθεσε πως «ο Νίκος προσθέτει στην ποσότητα του καλού, σε ό,τι παράγεται στη μουσική και στα τραγούδια».

Ο Νότης Μαυρουδής έκανε μία εκτενή αναφορά στη βαθιά κρίση της δισκογραφίας, λέγοντας πως «αντίδοτο σε αυτή, είναι δισκογραφικές παραγωγές όπως η Ονειρογραφία του Νίκου Πλατύραχου, μιας σκανδαλωδώς μη γνωστής και δημοφιλούς προσωπικότητας της μουσικής και του τραγουδιού. Ένας συνθέτης με το Σ κεφαλαίο, που σε κάθε του δουλειά φανερώνει πόσο χωνεμένες έχει τις μουσικές φόρμες, πόσο ανοιχτή και πηγαία είναι η δεξαμενή του μελωδισμού που διαθέτει. Μελωδίες απτές, απέριττες, οικίες, στρογγυλές, πηγαίες, που σε παρασέρνουν, ντυμένες με όργανα κατάλληλα κάθε φορά, ανάλογα με ό,τι απαιτεί το κάθε τραγούδι» και τέλος ότι «η ελληνική δισκογραφία πλουτίζεται με το υλικό του Πλατύραχου γιατί είναι υλικό ψυχής που αφορά όλους μας, μας ξαναθυμίζει τις καλές στιγμές της ελληνικής τραγουδοποιίας όταν η αγορά του δίσκου ήταν σημείο κατάθεσης εμπνευσμένων ιδεών». 

Τέλος ο Κώστας Θωμαΐδης-που όπως είπε έκανε σε αυτό το άλμπουμ το πρώτο του σφυριχτικό σόλο-είπε πως δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός ο τίτλος του άλμπουμ αφού «από την πρώτη κιόλας δισκογραφική του δουλειά, ο Νίκος έκανε ταξίδι στο όνειρο» και ότι θεωρεί πάρα πολύ φυσιολογικό «να έρθουν αυτά τα τραγούδια τώρα, ώριμα, υπέροχα ερμηνευμένα, παιγμένα, ενορχηστρωμένα. Ο Νίκος έχει ένα ταλέντο να σκαρώνει υπέροχες απλές -όχι απλοϊκές- μελωδίες που σε παρασέρνουν, σε ταξιδεύουν πραγματικά, κάτι που το έχουμε μεγάλη ανάγκη». Και τέλος μοιράστηκε μια σκηνή από την ηχογράφηση στο στούντιο, λέγοντας πως ήταν σαν δύο παιδιά του Γυμνασίου που έπαιζαν με αυτό που λέγεται μουσική.

Ο συνθέτης ευχαρίστησε όλους για την αγάπη και την υποστήριξή τους και χωρίς πολλά λόγια -αφού όπως είπε οι δίσκοι γίνονται, για να μεταφέρουν τα συναισθήματα που δεν μπορεί να μεταφέρει ο λόγος- έδωσε το έναυσμα για τη ζωντανή παρουσίαση της Ονειρογραφίας. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ασπασία Στρατηγού και ο Κώστας Βασιλιάγκος μαζί με τους  μουσικούς και τον Νίκο Πλατύραχο στο πιάνο, χάρισαν στους παρευβρισκόμενους στιγμές συγκίνησης.

Η εκδήλωση έκλεισε με ρακές και μαντινάδα-πρόποση από τον πατέρα του Νίκου, Γιάννη Πλατύραχο που υπογράφει στιχουργικά δύο από τα κομμάτια του άλμπουμ. 

Ανάμεσα σε άλλους παραβρέθηκαν ο Μιχάλης Γκανάς, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Ρένος Χαραλαμπίδης ο Δημήτρης Αποστόλου και η Μάγδα Πένσου, κ.α.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 
Ά. Αντωνόπουλος-Ε. Αρβανιτάκη
                Ε. Αρβανιτάκη-Ν. Ξυδάκης 


                Κ. Βασιλιάγκος                                Ν. Μαυρουδής-Α. Στρατηγού   

 
www.artistbook.gr
30/11/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη