ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - Ένα εναλλακτικό και αντιεμπορικό φεστιβάλ σε ένα… Μικρό Διάκοσμο

Επικαιρότητα
11/09/2013

Για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Μικρός Διάκοσμος στην παραλία του Ιμέρου στη Ροδόπη. Και πάλι αυτό το εναλλακτικό και αντιεμπορικό φεστιβάλ φιλοξενεί νέους και «άγνωστους» καλλιτέχνες και πολιτιστικούς συλλόγους, κυρίως της περιφέρειας που δυστυχώς δεν έχουν ιδιαίτερη προβολή και ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους. Σε ένα τριώροφο κτίριο που παραπέμπει σε καράβι… οι επιβάτες προσκαλούνται από αύριο να μετέχουν σε ένα ταξίδι με προορισμό τον πολιτισμό και την ποιοτική καλλιτεχνική δημιουργία.

Το όνομα «μικρός διάκοσμος» δανείστηκε από ένα έργο του Δημόκριτου από τα Άβδηρα. Ένα βιβλίο του τιτλοφορείται «Μικρός Διάκοσμος» και το έγραψε, αφού είχε κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στον τότε γνωστό κόσμο. Το ονόμασε έτσι διότι θεώρησε ότι το βιβλίο το κοσμούν όλα τα πνευματικά «μαργαριτάρια» που περισυνέλλεξε κατά το ταξίδι του.

ΜΙΚΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ
Ο Μικρός Διάκοσμος είναι μια Πολιτιστική Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία ιδρύθηκε το 2006 και έχει την έδρα της στην περιοχή της παραλίας του Ιμέρου στο Δήμο Μαρώνειας στην ακριτική Ροδόπη. Ιδρυτές της εταιρείας είναι ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης, μουσικός, σκηνοθέτης και δραματουργός Γιάννης Βουλτσίδης και η ζωγράφος και μουσικός Γεωργία Γιαννοπούλου.

Και οι δυο είναι ιδρυτές και συντελεστές του Θρακικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο εδώ και 25 χρόνια δρα ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με παραστάσεις, εκδόσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, φεστιβάλ και γιορτές. Έτσι λοιπόν, αποφάσισαν να επενδύσουν τους κόπους χρόνων και να ιδρύσουν μια πολιτιστική εταιρεία, η οποία ειδικότερα, στους σκοπούς της εμπεριέχονται οι εξής δραστηριότητες:

- Η συγκρότηση θεατρικού θιάσου και η παρουσίαση παραστάσεων, τόσο στο νομό Ροδόπης, όσο και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια καθώς και το εξωτερικό, με επιδίωξη την ανάπτυξη της πολιτιστικής και κυρίως της θεατρικής παιδείας.

- Η έκδοση καλλιτεχνικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και λογοτεχνικών βιβλίων, καθώς και εντύπων, με θέματα τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

- Η παραγωγή ταινιών και δίσκων, καθώς και η δημιουργία κινηματογραφικής λέσχης.

- Η δημιουργία, καταγραφή και διδαχή προϊόντων των καλών τεχνών αλλά και όλων των επιστημών, μέσω σεμιναρίων και εργαστηρίων.

- Η παράδοση μαθημάτων σε όλες τις τέχνες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και με άλλους φορείς.

- Η ανάδειξη λαϊκών δρωμένων, (π.χ. Τζαμάλα, Πιπερούγκα, κ.ά.), καθώς και η συμμετοχή σε λαϊκά εγχώρια και ξένα πανηγύρια.

- Η συμμετοχή σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις.

- Η δημιουργία χώρου κατασκήνωσης με στόχο τη φιλοξενία καλλιτεχνικών ομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνεργασία με φορείς, οργανισμούς, συλλόγους κλπ.

- Η βιντεοσκόπηση παραστάσεων και εκδηλώσεων με σκοπό τη δημιουργία αρχείου για ανοικτή, προς το ευρύ κοινό, μελέτη και έρευνα του πολιτισμού εντόπιου και ξένου.

- Η συγκέντρωση βιβλίων, (από δωρεές και αγορές), με σκοπό τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης για ανοικτή, προς το κοινό, μελέτη και έρευνα.

- Η οργάνωση μουσικών συναυλιών, μορφωτικών διαλέξεων, εικαστικών εκθέσεων και παρουσίαση βιβλίων διαφόρων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

- Η διοργάνωση σεμιναρίων, με κύριο σκοπό την ενημέρωση και προαγωγή της θεατρικής παιδείας, καθώς και τη μελέτη γύρω από κάθε είδους τέχνη.

- Η οργάνωση καλλιτεχνικών φεστιβάλ, παγκόσμιας εμβέλειας, στην έδρα της εταιρίας, με στόχο την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων με πολλές πληθυσμιακές ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η με κάθε μέσο στήριξη διαφόρων φορέων, (πρεσβειών, προξενείων, υπουργείων, νομαρχιών, δημαρχιών, πολιτιστικών θεσμών, εταιριών, οργανισμών, συλλόγων και ιδιωτών).

ΕΝΑ «ΠΛΟΙΟ» ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Μιλώντας στο artistbook.gr, ο ιδρυτής του Μικρού Διάκοσμου Γιάννης Βουλτσίδης ανέφερε ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτιρίου παραπέμπει σε καράβι… διότι «θέλουμε οι επιβάτες του να έχουν πάντα τη διάθεση του ταξιδιού, της ανακάλυψης, της ανταλλαγής. Να είναι ανοικτή σαν τη θάλασσα… κι ας ζαλιστούν λίγο στην αρχή από την αλλαγή… θα το συνηθίσουν».

Η Γεωργία Γιαννοπούλου μας ανέφερε για το κτίριο ότι «τα θέατρα που έχτιζαν οι αρχαίοι Έλληνες γινόταν δίπλα σχεδόν πάντα σε παραθαλάσσιες περιοχές, ώστε ο κόσμος που παρακολουθεί την παράσταση να βλέπει παράλληλα και τη θάλασσα, διότι η θάλασσα συμβολίζει το άνοιγμα… το ταξίδι».

Η τοποθεσία του Μικρού Διακόσμου είναι εξαιρετική, το κτήριο βλέπει το Θρακικό Πέλαγος, πίσω φυλάσσεται από την οροσειρά Ροδόπη, αριστερά του δεσπόζει η Σαμοθράκη, στα δεξιά του βρίσκεται η Θάσος και μπροστά το Άγιον Όρος.

«Βρισκόμαστε δίπλα στη ξηρολίμνη του Ιμέρου. Σε ένα χώρο έξι στρεμμάτων, το κτίριο περιλαμβάνει ένα κτίσμα με ισόγειο 230 τετραγωνικών μέτρων, που προσφέρεται για ποικίλα εργαστήρια. Στον κυρίως χώρο, υπάρχει η κεντρική σκηνή χωρητικότητας 200 ατόμων, η οποία είναι ψηλοτάβανη. Στην κεντρική σκηνή παρουσιάζονται παραστάσεις θεάτρου, θεάτρου σκιών, κουκλοθέατρου, χορού, ενώ προβάλλονται ταινίες και ντοκιμαντέρ. Επίσης διεξάγονται συνέδρια, σεμινάρια, συναυλίες και παρουσιάσεις πάσης φύσεως. Μπορεί να λειτουργήσει και ως εκθεσιακός χώρος, ενώ διαθέτει και καφέ μπαρ. Στην ταράτσα λειτουργεί ένα "καφενείο" ιδεών και εκδηλώσεων, ενώ διαθέτει ερασιτεχνικό παρατηρητήριο πουλιών, αφού η λίμνη του Ιμέρου βρίσκεται λίγα μέτρα από εδώ. Τέλος, στον πάνω όροφο υπάρχει βιβλιοθήκη σε μια έκταση εξήντα τετραγωνικών μέτρων, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμβουλευτεί κάποιο βιβλίο», δηλώνουν οι ιδρυτές του χώρου.

Στον υπαίθριο χώρο, στο μπροστινό μέρος του κτιρίου υπάρχει ένα ανοιχτό θέατρο το οποίο ονομάζεται «Αλωνάκι της Δημητρούλας». Κατασκευάστηκε με τη λογική των πλατωμάτων, έτσι όπως περίσωναν τη γη οι παλιοί χωριάτες (με πεζούλες στις απότομες πλαγιές). «Δεν επιθυμούσαμε να δώσουμε ένα κλασικιστικό χρώμα… εξʼ άλλου το θέατρο του Διονύσου έχει μακρινό πρόγονο το αλώνι του γεωργού, εκεί που αλώνιζε στη δούλεψη και έστηνε το διθύραμβο κατά την ξεκούραση». Αυτός ο χώρος προσφέρεται για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Πιο δίπλα υπάρχει μια αλάνα, η οποία ονομάζεται «Πλατεία του χωριού», εκεί μπορεί να στηθεί ένα λαϊκό παζάρι ή κάποια γιορτή ή κάποιο δρώμενο. «Δεν θέλουμε όμως οι πολυεθνικές εταιρείες να μας “φορτώνουν” τα προϊόντα τους. Θέλουμε να παράγουμε, να συνεργαζόμαστε και να προτείνουμε. Τοπικά προϊόντα υπάρχουν πολλά και οφείλουμε να τα προβάλουμε και να τα αξιοποιήσουμε», δηλώνει με το χαρακτηριστικό χιούμορ του ο Γιάννης Βουλτσίδης.

Ο χώρος είναι δεντροφυτεμένος, έχουν δημιουργηθεί σκιές με κληματόβεργες, ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα κατασκήνωσης με δικές τους σκηνές. «Επιθυμία μας είναι να καθιερώσουμε κάθε χρόνο ένα καλλιτεχνικό κάμπινγκ». Όπως μας αναφέρουν οι ιδρυτές του κέντρου υπάρχει χώρος για παιχνίδι και ξεκούραση για τα παιδιά.

Το πολιτιστικό κέντρο Μικρός Διάκοσμος λειτουργεί άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, ενώ το χειμώνα κλείνει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ώστε να προετοιμαστεί η καινούργια σαιζόν. Τέλος, ο χώρος είναι περιφραγμένος, διαθέτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας ενώ λειτουργεί κυλικείο με διατροφική συνείδηση.

ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Αυγούστου
Γιορτές Καρπών
Ντόπιοι παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους και ντόπιοι καλλιτέχνες τις δημιουργίες τους. Μια ξεχωριστή γιορτή με μουσικές, εργαστήρια κεραμικής, μεζέδες κ.ά. με τη συμμετοχή της Ορχήστρας του Μαργαρίτη Σγουρή και της μουσικού Ραχήλ, ενώ εργαστήριο κεραμικής διοργανώνει κεραμίστρια Νατάσα Μανωηλίδου

Σάββατο 6 Αυγούστου
Βραδιά Ποίησης
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γιώργος Χρονάς, Επικούρειος μαθητής εκ Περάματος». Σκηνοθεσία Γιάννη Βουλτσίδη, φωτογραφία Γιάννη Κάσση και μοντάζ Νίκου Δούρτση
(Ν)ίμβρος: Χιόνι και πέτρα. Ραψωδία Γιάννη Βουλτσίδη.
Ποιητές από όλη την Θράκη διαβάζουν τα ποιήματά τους.

Τρίτη 9 Αυγούστου
Βραδιά Κλασσικής Μουσικής
Βραδιά κλασσικής μουσικής με τους Τάσο Λύρατζη (κλασική κιθάρα), Δημήτρη Λεοντζάκου (βιολοντσέλο), Χρήστο Ναλμπάντη (ξυλόφωνα). Οι καλλιτέχνες παίζουν έργα των Granados, Albeniz και Λύρατζη.

Τετάρτη 10 Αυγούστου
Μουσικές της Καππαδοκίας
Άγνωστες μουσικές της Καππαδοκίας με τους θρυλικούς Λαλητάδες και τις γυναίκες του χωριού Ασκητές. Συμμετέχει η μουσικός Ραχήλ.

Πέμπτη 11 Αυγούστου
Ερωτόκριτος και μπαϊντούσκα
Ο Θεοδόσης Αμπατζάνης με το ούτι του και τη φωνή του σε τραγούδια του Ψηλορείτη και της Ροδόπης. Τον καλλιτέχνη το συνοδεύει ο Γιώργος Λυμπερίδης (κιθάρα).

Παρασκευή 12 Αυγούστου
Θέατρο Σκιών
Βραδιά θεάτρου σκιών με το Γιάννη Βουλτσίδη και τη Γεωργία Γιαννοπούλου και με ζωντανή μουσική (τζουράς και σαντούρι).

Τετάρτη 17 Αυγούστου
Αρχαίο Δράμα
Δρώμενο-Διάλογος-Συζήτηση με θέμα «Αρχαία τραγωδία» με τους Γιώργο Χρονά και Γιάννη Βουλτσίδη.
Συναυλία του Simos Paga με μουσικά θέματα εμπνευσμένα από τον αρχαίο ελληνικό δράμα.

Παρασκευή 19 Αυγούστου
Μουσικές των Ελλήνων
«Από τον Ορφέα και το Ρωμανό το Μελωδό στο Μάρκο Βαμβακάρη». Ο Θανάσης Σαλαμάνης με τους πολυπληθείς φίλους του σε μια συναυλία οδοιπορικό στην ελληνική μουσική. Συμμετέχουν οι Λαλητάδες, ο Μαργαρίτης Σγουρής με την Ορχήστρα του, η Δέσποινα Αργυριάδου στο κανονάκι, η Νεκταρία Μανανά στο ούτι και η μουσικός Ραχήλ.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το φεστιβάλ και το χώρο και τις δραστηριότητές του επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.mikrosdiakosmos.gr

www.artistbook.gr
2/8/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη