Πότε θα παραδοθεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά;

Επικαιρότητα
17/06/2011

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει περάσει «δια πυρός και σιδήρου» τον τελευταίο καιρό αφότου αποφασίστηκε η ανακαίνιση και επαναλειτουργία του μετά από χρόνια εγκατάλειψης. Το έργο της ανακαίνισης δεν εξαιρέθηκε από κόντρες, κριτικές και παρατράγουδα μεταξύ των εμπλεκομένων (υπουργείο Πολιτισμού, Δημοτικής Αρχής, Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών κλπ.) για το κόστος, το χρονοδιάγραμμα, το επιτελείο, το σχέδιο κλπ.

ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ;
Νωρίτερα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα θα παραδοθεί στο κοινό το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Μιχαλολιάκο, ο οποίος επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο το ιστορικό θέατρο, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών ανακαίνισης. Όπως εκτίμησε ο κύριος Μιχαλολιάκος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα επαναλειτουργήσει σε ένα χρόνο, συντομότερα δηλαδή απʼ όσο υπολόγιζε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος σε συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι: «Θα υποδεχθούμε την επόμενη χρονιά από αυτό το απείρου κάλους θέατρο. Η επαναλειτουργία του θα αποτελέσει κολοσσιαίο πολιτιστικό γεγονός». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το έργο δημοπρατήθηκε στο τέλος του 2006, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 36.000.000 ευρώ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτίριο, αρχιτεκτονικό κόσμημα, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης του Πειραιά. Αποτελεί το αξιολογότερο επίτευγμα της δημοτικής δραστηριότητας από της εποχής της σύστασης του δήμου το 1835 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα για την εποχή της δημιουργίας του θεωρείται ασύλληπτου οραματισμού η ιδέα και μόνο της ανέγερσής του αν ληφθεί υπόψη ότι οι κάτοικοι του Πειραιά το 1883 έφθαναν τους 27.000 εκ των οποίων ζήτημα ήταν αν μόλις 200 εξ αυτών θεωρούνταν μορφωμένοι και ίσως ακόμη άλλοι τόσοι να γνώριζαν στοιχειώδη γραφή και ανάγνωση.

Η απόφαση για την ανέγερση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά πάρθηκε επί δημάρχου Τρύφωνα Μουτζόπουλου. Στις επόμενες εκλογές του 1883, δήμαρχος αναδείχθηκε ο Αριστείδης Σκυλίτσης – Ομηρίδης, ο οποίος υιοθέτησε το ζήτημα και επίσπευσε τον ίδιο χρόνο τις σχετικές εργασίες επιψηφίζοντας δάνειο 200.000 δραχμών για την ανέγερση, προκηρύσσοντας σχετικές δημοπρασίες.

Έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του μεγάλου και υπέροχου έργου στο οικόπεδο που χωροθετήθηκε στην Πλατεία Κοραή σε σχέδια που εκπόνησε ο Πειραιώτης αρχιτέκτονας Ι. Λαζαρίμος, καθηγητής του Πολυτεχνείου, με προϋπολογισθείσα δαπάνη 450.000 δραχμές που τελικά ανήλθε, παρά τις χαρακτηριστικές περικοπές της αρχιτεκτονικής πρόσοψης στο διπλάσιο, από τις οποίες οι 200.000 δραχμές είχαν διατεθεί μόνο για την εντυπωσιακή διακόσμηση. Το όλο όμως οικοδόμημα δεν ολοκληρώθηκε στην ίδια δημαρχιακή περίοδο, αλλά μετά από δώδεκα χρόνια, επί δημαρχίας Θεοδώρου Ρετσίνα, το 1895.

Τελικά οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώθηκαν το 1895 και τα εγκαίνια αν και είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα του Πάσχα της ίδιας χρονιάς, έγιναν την Κυριακή του Θωμά. Μετά την τελετή του αγιασμού που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Ιερ. Βλαχάκης, έβγαλε πανηγυρικό λόγο ο δήμαρχος Θ. Ρετσίνας και ακολούθησε απαγγελία από τον ποιητή Γ. Στρατήγη. Στο τέλος και μέχρι το απόγευμα η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πειραιά έπαιζε μουσική συνεχόμενα.

Μορφολογικά, το Δημοτικό Θέατρο εκπροσωπεί πιστά την αμιγή κλασικιστική παράδοση και είναι επηρεασμένο από τη γερμανική σχολή που εκπροσωπούσε ο Ερνέστος Τσίλερ. Το κτίριο του θεάτρου είναι ορθογώνιου σχήματος, με διαστάσεις 34 Χ 45 μέτρων. Η ήρεμη και σχετικά συντηρητική αισθητική της όψης του τονίζεται από το πρόπυλο της κύριας εισόδου του, το οποίο αποτελείται από τέσσερεις κορινθιακούς κίονες και αέτωμα. Στη στέγη του κτιρίου υπάρχει δώμα με στέγη, η οποία έχει κι αυτή αέτωμα στην πρόσοψη.

Στο εσωτερικό, η πεταλόσχημη αίθουσα κοινού, με πλατεία, θεωρεία και εξώστες σε τέσσερα επίπεδα, έχει χωρητικότητα περίπου 1.300 θέσεων. Την αίθουσα φώτιζε τεράστιος πολυέλαιος (σώζεται και σήμερα) που λειτουργούσε με γκάζι. Για τους ηθοποιούς είχαν προβλεφθεί άνετα καμαρίνια και ένα πολυτελές καθιστικό. Η σκηνή του θεάτρου διασώζεται σχεδόν αλώβητη: θεωρείται ένα από τα ελάχιστα ανάλογα σωζόμενα δείγματα της εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη. Έχει διαστάσεις 20 Χ 14 μέτρων και διαθέτει προσκήνιο και χώρο ορχήστρας. Γύρω από το πέταλο της αίθουσας βρίσκεται το διώροφο φουαγιέ, στο οποίο αρχικά δίνονταν χοροεσπερίδες φιλανθρωπικών συλλόγων και διάφορες εκθέσεις σπουδαίων ζωγράφων. Επίσης, το θέατρο φιλοξένησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά.

Το 1927 επί δημαρχίας Τ. Παναγιωτόπουλου έγιναν οι πρώτες επισκευές μετά από μεγάλες φθορές που είχε υποστεί όταν σʼ αυτό είχε επιτραπεί με κυβερνητική τότε εντολή η εγκατάσταση οικογενειών προσφύγων από την Τουρκία. Τότε έγινε και η διαρρύθμιση της εξωτερικής πλατείας του θεάτρου. Το 1946-1947 επί δημαρχίας Γ. Χαραλαμπόπουλου έγινε η δεύτερη μεγάλη επισκευή του θεάτρου. Το 1952 επί δημαρχίας Γ. Ανδριανόπουλου το Δημοτικό Θέατρο απέκτησε σύγχρονες φωτιστικές και μηχανικές εγκαταστάσεις. Το 1962 επί δημαρχίας Π. Ντεντιδάκη αντικαταστάθηκαν τα θορυβώδη ξύλινα καθίσματα της πλατείας του θεάτρου με βελούδινα. Το 1968 επί δημαρχίας Αρ. Σκυλίτση έγινε ο ολοκληρωτικός εξωραϊσμός του θεάτρου (εξωτερικός και εσωτερικός) ως και του φουαγιέ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, περνάει περίοδο αναστήλωσης. Το 1980, ανακηρύχθηκε με Υπουργική Απόφαση, προστατευόμενο μνημείο ως «έργο τέχνης». Υπέστη ζημιές από τους σεισμούς του 1981 και του 1999. Τον Ιανουάριο του 2006, το έργο αποκατάστασης εντάχθηκε στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Αττικής (Γʼ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) και αναμένεται την επαναλειτουργία τους επόμενους μήνες.

www.artistbook.gr

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη