Τα Εξάρχεια παράγουν πολιτισμό

Επικαιρότητα
11/09/2013

Εξάρχεια: Κύτταρο πολιτισμού; Γκέτο; Παρεξηγημένη περιοχή; Εναλλακτική καλλιτεχνική πλατφόρμα; Φωλιά χρηστών και εμπόρων ναρκωτικών; Κόκκινη ζώνη; Εμπόλεμη ζώνη για την Αστυνομία, για την εκάστοτε κυβέρνηση, για την εκάστοτε δημοτική αρχή; Τί είναι τελικά αυτή η περιοχή της Αθήνας; Τα Εξάρχεια είναι τα πάντα…

Τα Εξάρχεια έχουν έναν ιδιαίτερο, εναλλακτικό και περιθωριακό χαρακτήρα. Στους δρόμους τους πραγματοποιείται μια διαφορετική «παράσταση» κάθε μέρα, ανάμεσα σε αναρχικούς και αστυνομικούς, ανάμεσα σε χούλιγκαν και ματατζήδες, ανάμεσα σε ακραία στοιχεία είτε εξ δεξιών είτε εξ αριστερών, ανάμεσα σε χρήστες και κατοίκους, ανάμεσα σε πλανόδιους πωλητές και σε καταστηματάρχες.

Τα Εξάρχεια είναι ένα τεράστιο σκηνικό, όπου ο Πινιέρα ή ο Ιονέσκο θα μπορούσαν να γράψουν κάποιο έργο του θεάτρου του παραλόγου. Αυτό, διότι οι ομάδες που θεωρητικά είναι αντίθετες πολλές φορές συνάπτουν ειρήνη, αναλόγως με τα συμφέροντά τους και τα γεγονότα που συμβαίνουν. Λόγου χάρη, πολλές φορές καταστηματάρχες κρύβουν κυνηγημένους αναρχικούς, οι οποίοι κατηγορούνται πολλές φορές για βανδαλισμούς, γιαγιάδες δίνουν νερό σε πλανόδιους, οι οποίοι λίγα λεπτά πριν έκλειναν την είσοδο των σπιτιών τους, κάτοικοι προστατεύουν αλλοδαπούς, οι οποίοι λίγα λεπτά πριν μάλωναν είτε μεταξύ τους είτε με άλλους ντόπιους κατοίκους, αστυνομικοί συνομιλούν με καλλιτέχνες, οι οποίοι λίγα λεπτά πριν τους έβριζαν κλπ.

Ναι, τα Εξάρχεια είναι ένα μεγάλο «τσίρκο», όπου άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων, όλων των πολιτικών παρατάξεων, όλων των πολιτικών και πολιτιστικών φιλοσοφιών συνυπάρχουν, εναλλακτικά βιβλιοπωλεία δίπλα σε πολιτικά γραφεία ή αντιεξουσιαστικά στέκια δίπλα από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Στα Εξάρχεια μπορεί ένας υπουργός να παρουσιάζει ένα βιβλίο, ενώ δίπλα μπορεί ένας αναρχικός να εγκαινιάσει μια έκθεση. Ναι, τα Εξάρχεια είναι πολιτισμός, άποψη, πολιτική, ιδεολογία, ελευθερία, έκφραση, κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία και διασκέδαση. Είναι θέμα κοινωνικών μελετών, πανεπιστημιακών διατριβών, καλλιτεχνικών δημιουργιών, πολιτικών αντιπαραθέσεων, σπαραγμών και κραυγών στα τηλεοπτικά παράθυρα κ.ά. Τα Εξάρχεια είναι ο άνθρωπος σε όλες του τις εκφάνσεις.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ως περιθωριακή καλλιτεχνική και πνευματική περιοχή, τα Εξάρχεια διαθέτουν εναλλακτικές προτάσεις για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Από θεατρικές παραστάσεις ή μουσικές συναυλίες με δωρεάν είσοδο ή με συμβολικό εισιτήριο των πέντε ή δέκα ευρώ, με επώνυμους και μη καλλιτέχνες, μέχρι και εκδηλώσεις σε μπαρ, σε πλατείες, σε δρόμους, σε υπόγεια, σε ισόγεια, σε ταράτσες κλπ.

Το artistbook.gr επισκέφθηκε την περιοχή και κάποιες από τις εναλλακτικές της σκηνές και διαπίστωσε ότι παρόλο την κρίση ο κόσμος δεν την εγκαταλείπει. Τα Εξάρχεια σφύζουν ακόμα και αυτή την εποχή από ζωή και από ενέργεια. Το κοινό επιλέγει τι θέλει να δει ή να ακούσει είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία για να πειραματιστεί… «Εμείς δεχόμαστε τους πάντες, το κοινό είναι αυτό που πρέπει να είναι ανοικτό σε άλλες προτάσεις…», δηλώνει ιδιοκτήτρια θεατρικής σκηνής. «Εδώ έρχονται από μαθητές μέχρι και παππούδες, από αναρχικούς μέχρι και καθωσπρέπει κυρίες, από απένταρους φιλοσόφους μέχρι και κυρίους με πούρα…», δηλώνει υπάλληλος σε μουσική σκηνή. Κατά τη διάρκεια της βόλτας μας, επισκεφθήκαμε δυο μουσικές και δυο θεατρικές σκηνές τις οποίες σας παρουσιάζουμε σήμερα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ NOSOTROS (Θεμιστοκλέους 66)
Ανηφορίζοντας την οδό Θεμιστοκλέους μπήκαμε στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Nosotros (εμείς στα ισπανικά), ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος που λειτουργεί από το 2005 ως τόπος συνάντησης και συναναστροφής. Η ομάδα που διαχειρίζεται το χώρο και που δημοκρατικά (με ψήφο) αποφασίζει τα όποια σχέδια θα πραγματοποιηθούν, δηλώνει πως ο πολυχώρος «ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς προβληματισμών και αναζητήσεων, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός μόνιμου χώρου συνάντησης, όπου ο καθένας απαλλαγμένος από ιδεολογικά θέσφατα και αυθεντίες, να μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερα τις δικές του ρωγμές». Ο χώρος λειτουργεί καθημερινά με συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, ποικίλες εκδηλώσεις λόγου και με λειτουργία βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου. Το καλοκαίρι ο χώρος συνάντησης, οι εκδηλώσεις και οι προβολές ταινιών πραγματοποιούνται στην ταράτσα του κτιρίου. Επιπλέον, παρέχονται ελεύθερα μαθήματα γλωσσών, σεμινάρια παγκόσμιας λογοτεχνίας, σεμινάρια θεάτρου, ζωγραφικής, φωτογραφίας, πολεμικών τεχνών, μουσικής, χορού-κίνησης, φωνητικής, Η/Υ, ακόμα και πρόβες στο μουσικό στούντιο που διαθέτει το κτίριο.

ΜΑΥΡΗ ΣΦΑΙΡΑ (Ζωοδόχου Πηγής 48)
Το κτίριο απʼ έξω δεν μοιάζει καθόλου με θεατρική σκηνή, την πόρτα που οδηγεί το κοινό στο υπόγειο, όπου βρίσκεται το Θέατρο-Εργαστήρι Μαύρη Σφαίρα δύσκολα θα τη βρει κανείς εάν δεν γνωρίζει το χώρο εκ των προτέρων. Ο χώρος υπήρξε καταφύγιο πολέμου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ διατηρεί όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του. Εκεί η ιδιοκτήτρια του χώρου, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Τότα Σακελλαρίου υποδέχεται τους «ψαγμένους» θεατές και τους καλωσορίζει σε μια υπόγεια θεατρική εμπειρία. Η σκηνή είναι μικρών διαστάσεων, αλλά οι ομάδες που εμφανίζονται εκεί εκμεταλλεύονται έξυπνα το χώρο, ενώ το κοινό παρακολουθεί τους ηθοποιούς σε απόσταση αναπνοής (κυριολεκτικά). Η Τότα Σακελλαρίου δηλώνει πως ο χώρος δεν είναι επιχορηγούμενος, «ιδρύθηκε μετά κόπων και βασάνων. Ευτυχώς που αρκετοί άνθρωποι και καλοί φίλοι έχουν πιστέψει στο εγχείρημα και έτσι σήμερα πλαισιώνομαι από μια ομάδα συνεργατών θεατρολόγων και ηθοποιών. Λειτουργούμε από το 1993 σαν εργαστήριο υποκριτικής και από το 2000 και σαν θεατρικός χώρος». Το εργαστήρι έχει φιλοξενήσει μια πλειάδα ηθοποιών, ενώ στη σκηνή έχουν παρελάσει δεκάδες ομάδες, παρουσιάζοντας έργα όλων των ειδών ξένων και Ελλήνων συγγραφέων. Στα εργαστήρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα τεχνικής αφαίρεσης, συγκέντρωσης, ψυχοκίνησης, δραματικής κλίμακας, αφής, ακοής, όρασης, θεατρικής πράξης, ψυχολογικού αυτοσχεδιασμού, κινησιολογικού αυτοσχεδιασμού, ρυθμού, ταχύτητας, καθώς και να κάνει ασκήσεις σκηνικού προσανατολισμού, αναπνοής, άρθρωσης, ανάγνωσης κειμένου, δραματικής έκφρασης, συλλογικότητας κ.ά. Επίσης, υπάρχουν εργαστήρια για την προετοιμασία για τις εξετάσεις σε δραματικές σχολές. Η Μαύρη Σφαίρα διοργανώνει ακόμα και σεμινάρια εκπαίδευσης ηθοποιών, ανάλυσης ρόλου, καθώς και θεατρικού παιχνιδιού, ψυχοκινητικής, εμψύχωσης, δραματοποίησης κειμένων (τα οποία απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών σχολών).

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ KALASHNIKOV (Εμμανουήλ Μπενάκη 87)
Ιστορικό ροκ μπαρ που ενώθηκε με το Decadance και που μαζί έφτιαξαν έναν πολιτιστικό πολυχώρο. Αυτό το ιδιαίτερο μέρος λειτουργεί σε ένα παλιό κτίριο του προπερασμένου αιώνα. Διαθέτει κήπο (λογικό), δυο ορόφους, δυο σκηνές και σοφίτα. Στο χώρο φιλοξενούντα μουσικά συγκροτήματα rock, jazz, blues, reggae, classic rock, pop, funk, synth pop, electro pop, space rock, progressive house κ.ά. Επίσης, αποτελεί «μια νέα πατρίδα των νέων djs. Σεβόμαστε με σεβασμό την ιστορία του κτιρίου και γιʼ αυτό διοργανώνουμε συναυλίες ποιότητας. Στον κήπο μας θα ακούσετε ό,τι πιο καινούργιο κυκλοφορεί στο χώρο της ελληνικής και ξένης avant garde μουσικής, ενώ φροντίζουμε να υπάρχουν εκδηλώσεις που να τιμούν την ιστορία της μουσικής», δηλώνουν οι υπεύθυνοι του μαγαζιού. Στο χώρο διοργανώνονται και αφιερώματα στη μουσική των ʼ60, ʼ70 και ʽ80. «Έχουμε διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο τις σκηνές που οι ακροατές μπορούν να απολαύσουν τα πάντα χωρίς εμπόδια. Επί πλέον, με τη συνεργασία πολλών δισκογραφικών θα μπούμε σε νέα μονοπάτια σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα νέου τύπου, όπου το βινύλιο θα συναντήσει το φορητό υπολογιστή», μας ανέφεραν οι υπεύθυνοι.

ΒΑΤΡΑΧΟΙ (Σόλωνος 103)
Μας κίνησε την περιέργεια το όνομα αυτής της μουσικής σκηνής. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν είναι μπουάτ ή μουσική σκηνή, το μόνο σίγουρο είναι ότι το εν λόγω μαγαζί είναι ένας ανεξάρτητος χώρος έκφρασης. Ο χώρος λειτουργεί από το 1983. Το όνομα τους προέρχεται από ένα τραγούδι του Γιώργου Αραπάκη «Καλημέρα βάτραχοι» που είναι ο εμπνευστής του χώρου και μέχρι πέρσι ήταν στο τιμόνι του πλοίου. «Εκ τότε ανέλαβε ο Μιχάλης Κλεάνθης, ο χώρος ανανεώθηκε, μπήκαν καινούργια φώτα, αναβαθμίστηκε ο ήχος, μπήκαν καινούργια τραπεζάκια και καρέκλες… η ουσία όμως είναι ότι παραμένει η ίδια φιλοσοφία λειτουργίας», δηλώνουν οι υπεύθυνοι του μαγαζιού. Ο χώρος προσφέρεται για καλή μουσική, καλή παρέα, ενώ μας έκανε εντύπωση ότι οι τιμές είναι πραγματικά προσιτές. Αξίζει να σημειωθεί πως σε τούτη τη σκηνή έχουν παίξει κατά καιρούς ο Γκαϊφίλιας, ο Καζούλης, ο Παναγόπουλος, ο Μεσημέρης, ο Γιοκαρίνης, ο Σκορδίλης κ.ά., ενώ έστω και περαστικοί ο Νικόλας Άσιμος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. «Ο χώρος πάντα όμως κρατήθηκε από καλλιτέχνες που είχαν τη δική τους μουσική πρόταση. Έτσι και τώρα είμαστε μια ομάδα νέων τροβαδούρων που απέναντι στο κοινό νιώθουμε οικοδεσπότες έτοιμοι για φιλοξενία», ανέφεραν με αισιοδοξία οι υπεύθυνοι.

Εξάρχεια: σημείο κατατεθέν της πόλης, όσο θα υπάρχουν με τη σημερινή τους μορφή, ο πολιτισμός και η τέχνη θα έχουν ένα σίγουρο ανεξάρτητο καταφύγιο στην πόλη.

Καλή βόλτα και καλή διασκέδαση!

www.artistbook.gr
27/6/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη