Τείχη... Νερά Waters (γράφει ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης)

Επικαιρότητα
11/09/2013

Τείχη... Νερά Waters
 
Γράφει ο Νίκος Σούλης

Κ.Π. Καβάφης - Τείχη

"Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κι υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: το νουν μου τρώγει αυτή η τύχη, διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
Ά όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Ανεπαισθήτως μ' έκλεισαν από τον κόσμο έξω".

The wall... περίμενα συγκινημένος  κάναν αιώνα μετά, τη δύση να ανακαλύπτει τον Καβάφη, μα εκείνη μόνο τείχη Βερολίνου αναγνώρισε... και γκρέμισε... και την Άγκελα. Μέρκελ γέννησε.

Σαν  Έλληνας  κατανόησα την έννοια του μέτρου "μέτρον άριστον"... κάτι που καμιά Ευρώπη δεν υποστήριξε ποτέ... ούτε ως Ρώμη... ως Μεγάλη Βρετανία... ως Γαλλική Δημοκρατία... ο Νίτσε... οι πόλεμοι. Σταυροφορίες... και "τάδε έφη Ζαρατούστρα."

Παρακολούθησα χτες... άφωνος την παράσταση του Roger Waters. Δεν έχω δει ξανά μια  τέτοια αριστοτεχνική κατασκευή... ένα θαύμα αισθητικής και συγχρονισμού. Όλες οι αισθήσεις στο μάξιμουμ... σε όλη τη διάρκεια της παράστασης... και ένα πλήθος κόσμου ενταγμένο στη σκηνοθεσία...  Εγώ όχι... δεν έγινα σκηνικό... παρέμεινα θεατής.

Δύσκολα απέφυγα να σκεφτώ... πως σε περίοδο κρίσης... οι θεατές μπορούν να πληρώσουν  εκατό ευρώ πάνω-κατω... συμμετέχοντας συγχρόνως σε μια ταινία στην οποία πληρώνουν για να είναι κομπάρσοι. Σίγουρα οι νομικοί σύμβουλοι έχουν βρει τη πλατφόρμα... αλλά αναρωτιέμαι εγώ...

Γράφει ο τοίχος έξυπνα "big brother is watching you" έχοντας αντικαταστήσει το br... με το M.. mother.. big mother.. εκείνη τη στιγμή κάμερες.. ρομποτικές εμφανίζονται από παντού... πίσω μου... μπρος μου... από το ταβάνι... Κάμερες που με κατέγραφαν... φώτα που με φώτιζαν... μαζί με ήχους απίθανους... φωνές από τα περιφερειακά ηχεία... ακόμη και χειροκρότημα... ακούγαμε από τα πίσω μας ηχεία... σαν εντολή... του ανιματέρ... χειροκροτήστε... και ξαφνικά σε άπταιστα ελληνικά ο τοίχος γράφει "ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ".

Σεισμός... νόμιζα πως ήμουνα Σύνταγμα... αλλά εκεί τα πάνω μου λόγο παντελούς έλλειψης αισθητικής... ονομάζονται τσαντίρια. Άσε που είναι τσάμπα.  Δεν θέλω καθόλου να μειώσω την καλλιτεχνική αξία της παράστασης... αλλά... αγαπητοί μου είναι σαν να πολεμάς το φασισμό με σταλινισμό.

Όλα τα πρόσωπα που πρόβαλε ο τοίχος... στρατιώτες χαμένοι σε πολέμους... πολίτες δολοφονημένοι... Ιρακινοί... Έλληνες... Άγγλοι... όλες οι φυλές... παιδιά που πεινάνε... μάτια που δακρύζουν χέρια... απελπισμένα... σίγουρα το κόστος μιας τέτοιας παράστασης  θα μπορούσε να αποκαταστήσει την φτώχεια σε χιλιάδες τέτοια παιδιά... και δεν είναι σχήμα λόγου και σκέψης... μιλάμε για εκατομμύρια... (πάντως λιγότερα από το αίσχος των Special Olympics).

Σίγουρα βλέποντας αυτό το εμπάϊαρ σκηνικό... που συνθλίβει κάθε ανθρώπινο κύτταρο... έκανα συνειρμούς... πως η πραγματική ανατριχίλα... βρίσκεται σ' ένα παιδί με μια κιθάρα... ένα βράδυ σε μια πλατεία... και γύρω σφύριζαν δακρυγόνα... "μα η ζωή λεχώνα, ελπίδες γέννησε..." .

Μας τάπε η Δύση αυτά... ας σκάσει κι ας ακούσει, μια φορά... διότι το τέλος της έρχεται... εμείς... οι Έλληνες πέφτουμε πρώτοι, αλλά στο ντόμινο πρώτος που πέφτει μένει από πάνω. Το ανθρώπινο μέτρο, τη θέα των τριών του ωραίου, του αγαθού και του αληθούς... αριστοτελικά θα απολαύσω στην ιερά Επίδαυρο... την άλλη βδομάδα... θα πληρώσω είκοσι ευρώ... για να συμμετάσχω στη λειτουργιά.

Για να μην παρεξηγηθώ... εγώ παρακολούθησα την παράσταση με πρόσκληση... εσείς;

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη