Τί παρουσιάζουν φέτος τα ΔΗΠΕΘΕ; (μέρος Β)

Επικαιρότητα
11/09/2013


Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα στην Ελλάδα ήταν ένα όραμα της Μελίνας Μερκούρη το οποίο έγινε πραγματικότητα το 1984, όταν ξεκίνησαν ως ούριο άνεμο στα πανιά τους το όραμα της πολιτιστικής αποκέντρωσης. Κάποια άφησαν εποχή και, με σκαμπανεβάσματα, άντεξαν τοπικούς και εθνικούς κραδασμούς. Όπως στη Λάρισα ή στην Πάτρα, κάποια άλλα προσέκρουσαν σε ύφαλο. Σας παρουσιάζουμε περιληπτικά τις παραστάσεις που παρουσιάζουν φέτος ανά την Ελλάδα κάποια από τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.


ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ
Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου παρουσιάζει φέτος το έργο «Διαμάντι από τον ουρανό». Πρόκειται για  μια άπαιχτη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου. Το έργο γράφτηκε το 1949 και παρέμεινε στο συρτάρι του συγγραφέα, προφανώς λόγω του ιδιόμορφου αντικειμένου με το οποίο καταπιάνεται, αλλά και της σκηνογραφικής του ιδιαιτερότητας. Δύο φύλακες, οικογενειακοί φίλοι, επιτηρούν το κτήμα του εφοπλιστή Ιωάννου και έχουν ως κύρια δουλειά τους την απαγόρευση της εισόδου σε κάθε ξένο και ειδικά σε δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι, αποτελούν βραχνά για τον κοσμικό εφοπλιστή, που θέλει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας να κάνει ελεύθερα τις καθημερινές ερωτικές του σκανδαλιές. Κάποια στιγμή, στο κτήμα εμφανίζεται ένα παράξενο και άγνωστο αντικείμενο, που τρομάζει τους πάντες και τους βάζει σε μεγάλους μπελάδες. Ο άνθρωπος που εμφανίζεται μέσα από αυτό το αντικείμενο, έρχεται από μακριά, πολύ μακριά. Όλα αλλάζουν, όλα ανατρέπονται και η διαφορετικότητα συνάμα με ένα σωρό παρεξηγήσεις, ζωντανεύουν τους χαρακτήρες, οδηγώντας τους πέρα από τα όρια ακόμη και των παραμυθιών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία και διασκευή: Γιάννης Ζαφείρης
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Καρελάς
Στίχοι: Γιάννης Ζαφείρης
Σκηνογραφία: Τάκης Μπελόκας και Γιάννης Ζαφείρης
Ενδυματολογία: Στεφανία Ζαφειράκη
Κατασκευές: Τάκης Μπελόκας
Παίζουν: Δημήτρης Αυγουστίδης, Γιώργος Παυλιδάκης, Γιώργος Κοντός, Γιώργος Περρίκος, Καρανικόλα Κωστάλα, Ντέπη Στουπάκη, Μαρκέλλα Φραγκομίχαλου, Μαρούσα Μάμμα, Μάριος Νιαμονιτάκης και Πέτρος Ασπιώτης.

ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ
Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει φέτος το έργο «Ανθρώπινη Φωνή», μια σύνθεση μονόπρακτων του Ζαν Κοκτώ. Η παράσταση θα αποτελείται από τα διάσημα μονόπρακτα του Γάλλου συγγραφέα «Η ανθρώπινη φωνή», «Η Ψεύτρα», «Στο πανηγύρι» κ.ά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Κοστούμια: Ελένη Δουνδουλάκη
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Παίζει: Κερασία Σαμαρά

ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας παρουσιάζει φέτος το έργο «Βαριέμαι» του Αργεντινού Ρικάρντο Ταλεσνίκ. Το εν λόγω έργο έχει αποσπάσει το βραβείο καλύτερης θεατρικής κωμωδίας «Argentores», έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και έχει μεταφραστεί και παρουσιαστεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Ένας νεαρός υπάλληλος ο Νέστορας Βινιάλε θα πέσει θύμα της εργασιακής βαρεμάρας και θα απουσιάσει από τη δουλειά του κατʼ εξακολούθησιν. Κι ενώ όλοι οι δικοί του άνθρωποι, η γυναίκα του, η μητέρα του θα νομίζουν πως κάτι έπαθε, εκείνος θα βρει την ευκαιρία να χαρεί τη ζωή του μακριά από το καθημερινό εργασιακό άγχος. Ο Νέστορας αυτές τις μέρες της ελευθερίας του θα αναθεωρήσει τη ζωή του και το μέλλον του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κατερίνα Χριστοδούλου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά: Άκης Χειρδάρης
Κοστούμια: Μαρί Ροδίτη
Φωτισμοί: Ανδρέας Τρύφωνας
Μουσική επιμέλεια: Σωτήρης Μπουχάγιαρ
Παίζουν: Γιάννης Κοτσαρίνης, Ερμίνα Γεράρδη, Νότα Δαρμανή, Κατερίνα Μηλιώτη και Ανδρέας Σκλαβουνάκος.

ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ
Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάζει φέτος το έργο «Δεύτερη γέννα» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη. Η «Δεύτερη γέννα» είναι ένας θεατρικός μονόλογος που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα. Πρόκειται για μια συγκινητική γυναικεία αφήγηση, που αναβλύζει βαθιά από την ψυχή μιας τραυματισμένης μάνας και μιας παραιτημένης γυναίκας. Είναι η εξομολόγηση της Ρένας, μια νέας γυναίκας από την Καβάλα, πηγαίνει για ένα τριήμερο στην Αθήνα, να γιορτάσει τα γενέθλια της φοιτήτριας κόρης της. Εγκλωβισμένη στο στοιχειωμένο διαμέρισμα και στα προσωπικά της αδιέξοδα, φτάνει η στιγμή να λυτρωθεί από τους φόβους της, να ανασυντάξει το παρελθόν της, να πάψει να ζει μέσα σε ένα ψέμα. Η Ρένα για τρεις μέρες θυμάται βασικά περιστατικά από τη ζωή της και της κόρης της και μέσα από όλα προσπαθεί τελικά να ξεπεράσει το πένθος της. Μια πυκνή ιστορία που εμπεριέχει τα βασικά συστατικά της ζωής και της λογοτεχνίας: τη γέννηση, τον έρωτα και τον θάνατο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά και κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Μέγγουλη και Σοφία Βέργου
Παίζει: Φιλαρέτη Κομνηνού
Στο βίντεο εμφανίζεται η Αναστασία Χατζάρ

ΔΗΠΕΘΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας παρουσιάζει φέτος το έργο «Το Μελτεμάκι» του Παντελή Χόρν. Το έργο που διαδραματίζεται σε κάποια ακρογιαλιά της Σύρου, αποπνέει μια Αιγιοπελαγίτικη αύρα και είναι νοτισμένο από την αρμύρα της θάλασσας. Το έργο είναι γραμμένο με πολύ μαστοριά, άριστη θεατρική δομή, σπαρταριστό λόγο, έξυπνα κωμικά ευρήματα και ωραίους θεατρικούς χαρακτήρες. Υπάρχει ένας διάχυτος ερωτισμός που για λίγο θα απειλήσει τις σχέσεις των ηρώων, αλλά τη «φουρτούνα» που θα προκαλέσει ένα «μελτεμάκι» θα τη διαδεχτεί η γαλήνη. Στο έργο η δράση εξελίσσεται στο εσωτερικό ενός παλιού νησιώτικου σπιτιού. Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας τη μετέφερε στην αμμουδιά, κοντά  στο κύμα, τους γλάρους και τα αστέρια. Ένα παλιό γραμμόφωνο θα συνοδεύει τις διαθέσεις των ηρώων και οι νησιώτικες τσαμπούνες των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου θα αναστατώσουν τα ερωτικά ένστικτα των ηρώων και θα προκαλέσουν ξεκαρδιστικές καταστάσεις.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά: Ελένη Ζελίνου
Κοστούμια: Ελπινίκη Λαμπρινού
Σκηνογραφία: Νίκος Λαμπρόπουλος
Μουσική: Γιώργος Γαβρόπουλος
Χορογραφίες: Ζωή Φωκά
Φωτισμοί: Γιώργος Ζελίνης
Παίζουν: Νικολέττα Βλαβιανού, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Χριστίνα Μαξούρη, Γεράσιμος Μιχελής, Ελένη Ουζουνίδου και Τζίνη Παπαδοπούλου

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις παραστάσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στα κατά τόπους ΔΗΠΕΘΕ.

Καλή ψυχαγωγία!

www.artistbook.gr

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη