Θέατρο, κρίση και επαρχία

Επικαιρότητα
20/04/2011

Η κρίση στην επαρχία πάει... θέατρο, περνάει καλά και φτηνά και προτιμάει ελληνικά, αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών σε αφίσα του που γράφει «Ο πνιγμένος απʼ τα ελληνικά πιάνεται», αλλά και το Κ.Θ.Β.Ε. με το σύνθημα «Ο κόσμος της πόλης στηρίζει το θέατρο του», ενώ το Θεσσαλικό Θέατρο υποστηρίζει πως «Όταν τιμάς τον κόσμο σου, σε τιμά κι αυτός».

Έτσι, μπορεί η οικονομική κρίση, η εφορεία και οι νέες μέθοδοι της, η απαγόρευση του καπνίσματος και άλλες σοβαρές παράμετροι, να έχουν κλείσει τα νυχτερινά κέντρα και να επιτρέπουν στα εναπομείναντα να λειτουργούν μόνο τα Σαββατοκύριακα, τα θέατρα όμως, ειδικά στην επαρχία, παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες εντυπωσιακή άνοδο και των δραστηριοτήτων και του «εκφρασμένου» ενδιαφέροντος του κοινού, καθώς και του αριθμού των εισιτηρίων τους.

«Η Θεσσαλονίκη στηρίζει το θέατρό της», δήλωσε ενθουσιασμένος στο ΑΠΕ ο διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., Σωτήρης Χατζάκης μετά από τη φετινή επιτυχία του έργου «Λωξάντρα», που σʼ ένα μήνα παραστάσεων συγκέντρωσε περισσότερους από 25.000 θεατές στο Βασιλικό Θέατρο, αλλά και το έργο «Πούντιλα» στο θέατρο της ΕΜΣ, που ακολουθεί με 13.000 θεατές, αριθμούς απροσέγγιστους τα τελευταία χρόνια.

Την εισπρακτική επιτυχία του Κ.Θ.Β.Ε., αλλά και ορισμένων ΔΗΠΕΘΕ, όπως της Λάρισας και των Σερρών, που παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνοδο των εισιτηρίων τους και υπερδραστηριότητα τους τελευταίους μήνες, «έριξαν» πολλούς αθηναϊκούς θιάσους, που εγκαταλείπουν άρον-άρον το υπερδιογκωμένο θεατρικό κέντρο και κατευθύνονται στην επαρχία, προκειμένου να «κλέψουν» μέρος του θεατρικού ενδιαφέροντος και των εισιτηρίων βέβαια από τους κατοίκους.

«Ο προγραμματισμός, η σωστή και έγκαιρη οργάνωση των παραστάσεων, είτε πρόκειται για παραγωγές του ίδιου του θεάτρου, για συμπαραγωγές ή για μετακλήσεις, η ηθελημένη στροφή στο ελληνικό έργο, καθώς ο κόσμος επιθυμεί να ακούσει θέατρο στη γλώσσα του, αποτελούν μέρος των αιτιών για τη στροφή των ανθρώπων της πάσχουσας ελληνικής επαρχίας στο θέατρο. Αν όμως το μοναδικό μας ενδιαφέρον είναι το ταμείο μας και το γέμισμά του, αν οι προσπάθειες δεν αποβλέπουν σε βάθος χρόνου, φοβάμαι πως όλος αυτός ο ενθουσιασμός θα αποδειχθεί ένα υπέροχο βεγγαλικό. Ο ενεστώς χρόνος πάντα ενθουσιάζει, ο μέλλων όμως είναι γοητευτικότερος», δήλωσε στο ΑΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Θοδωρής Γκόνης.

Τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρακολούθησαν ολόκληρη την περσινή θεατρική περίοδο (Οκτώβριος-Μάιος) περί τους 18.000, αριθμός που τείνει να συμπληρωθεί και στη μέση της φετινής θεατρικής περιόδου, αύξηση που θεωρείται εντυπωσιακή σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό εισιτηρίων, που «κόβονταν» στην πόλη προ πενταετίας (δεν ξεπερνούσαν τα 5.000 με 7.000 εισιτήρια).

Η κρίση τα πρόσφατα προηγούμενα χρόνια δεν είχε αφήσει ανεπηρέαστο ούτε το Θεσσαλικό Θέατρο, το «εορταστικό κλίμα», όμως, του γενέθλιου περασμένου καλοκαιριού (η 35ετια γιορτάστηκε με την επιθεώρηση «Οι αγαπητικοί της βοσκοπούλας»), παράλληλα με την επιστροφή του Κώστα Τσιάνου, έκανε τη νέα έκπληξη. Το Θέατρο του Μύλου, όπου στεγάζεται το Θεσσαλικό Θέατρο, είναι κατάμεστο καθημερινά. Χιλιάδες είναι οι Λαρισαίοι που προτιμούν ένα δείπνο στης Ιοκάστης (είναι το έργο του θεσσαλονικιού συγγραφέα, Άκη Δήμου, «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», που ανεβαίνει για τρίτη φορά, μετά την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή), από ένα δείπνο σε κάποιο εστιατόριο της πόλης.
«Η πόλη, τα χωριά της Λάρισας, στήριξαν αυτό το θέατρο. Τους στηρίζουμε κι εμείς. Προτεραιότητα είναι το ʽκαθαρόʼ ελληνικό έργο και οι παραστάσεις εδώ, στην πόλη, στο θέατρό μας, οι περιοδείες στα χωριά της Θεσσαλίας. Δε με ενδιαφέρει το αν θα κληθώ στην Επίδαυρο ή στο Ηρώδειο. Το θέατρο λέγεται Θεσσαλικό και προορισμός του είναι να δώσει θεατρική τροφή στον τόπο, όπου δημιουργεί και στους ανθρώπους που το στηρίζουν 35 χρόνια», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Κώστας Τσιάνος.

www.artistbook.gr

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη