Θέατρο Τόπος Αλλού: Πρόγραμμα 2011-2012

Επικαιρότητα
11/09/2013

Σας παρουσιάζουμε το  πρόγραμμα των παραστάσεων που εκτός απροόπτου θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε στο Θέατρο Τόπος Αλλού, το οποίο μπαίνει φέτος στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του και της πλούσιας πορείας του. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΜΗΧΑΝΗ ΜΠΕΚΕΤ ή ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠΠ
Κεντρική σκηνή
Από 18 Νοεμβρίου 2011

Η κεντρική παραγωγή του Τόπος Αλλού θα κινηθεί πάνω σε δύο θεατρικά κείμενα του Μπέκετ με το γενικό τίτλο «Μηχανή Μπέκετ ή στα βήματα του Κραππ». Είναι η γνωστή «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραππ» και «Τα βήματα» ένα πλήρες μονόπρακτο, που παίζεται για πρώτη φορά αυθύπαρκτο και όχι ανάμεσα σε άλλα πολλά έργα, στα πλαίσια κάποιου αφιερώματος η φεστιβάλ. Τα δύο απαιτητικά κείμενα έχουν σαν κοινό παρονομαστή την τραγωδία της μνήμης και ανέλαβαν να τα ερμηνεύσουν δύο πεπειραμένοι ηθοποιοί με έντονα δείγματα γραφής και μακρά πορεία στο θέατρο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας (Τελευταία μαγνητοταινία του Κραππ) και Νίκος Καμτσής (Τα βήματα)
Σκηνοθεσία και σκηνικό: Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Ειδικοί μηχανισμοί και κατασκευές: Νικόλαϊ Καμισέβ
Ομάδα έρευνας: Πολύκαρπος Πολυκάρπου (Phd Θεατρολογίας), Βίκυ Κυριακοπούλου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πάτρας) και Γεωργία Λόλη (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθήνας)
Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου και Κοραλία Καραντή

ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙ
Κεντρική σκηνή
Από 28 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2011

Το κλασσικό έργο του Στρίντμπεργκ σε μία ρηξικέλευθη διασκευή του πολύ γνωστού στο ελληνικό κοινό, Πάτρικ Μπάρμπερ («Closer», «Ο Δον Ζουάν στο Σόχο»). Ο ανελέητος και λυσσαλέος πόλεμος  αρσενικού και θηλυκού τοποθετημένος σε μια εποχή επίσης έντονων συγκρούσεων και ριζικών αλλαγών. Η επέμβαση και η αλλαγή του Μάρμπερ είναι ότι μεταφέρει τη δράση της τραγωδίας του Στρίντμπεργκ, «Δεσποινίς Τζούλι», από την κουζίνα ενός αρχοντικού στη Σουηδία του 1888, όπου διαδραματίζεται το πρωτότυπο, στην κουζίνα μιας αριστοκρατικής έπαυλης στα περίχωρα του Λονδίνου στις 26 Ιουλίου του 1945, τη βραδιά που το Αγγλικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις πρώτες μετά τον πόλεμο εκλογές με μια σαρωτική νίκη σ' ολόκληρη την Αγγλία, που έμεινε στην ιστορία. Το έργο στη διασκευή του Μπάρμπερ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την άνοιξη του 2012 σε παραγωγή του Τόπος Αλλού στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνικό και μουσική επιμέλεια: Μίνα Αδαμάκη
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Παίζουν: Μαρία Σολωμού, Μάξιμος Μουρμούρης και Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου

ΚΟΛΧΑΑΣ
Σκηνή Στάθης Σύρος
Από 3 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου 2011

Βασισμένο στο αφήγημα «Μίκαελ Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ, αναφέρεται σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη στη Γερμανία του 1500. Ο Κόλχαας, έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα μιας αδικίας εκ μέρους ενός κοινωνικά ισχυρού άρχοντα. Η αδυναμία του να δικαιωθεί μέσα από το δρόμο του νόμου πυροδοτεί ένα μηχανισμό βίας όλο και πιο αιματηρής και ανεξέλεγκτης, αλλά πάντα στο όνομα της διεκδίκησης του ιδεώδους ενός φυσικού δικαίου. Το τέλος του Κόλχαα, ο θάνατός του στην αγχόνη, το μετατρέπει από ένα νικημένο επαναστάτη σε έναν ήρωα. Κατάλαβε ότι τη δικαιοσύνη δεν τη γεννά το κόκκινο της φωτιάς και του αίματος, αλλά η εσωτερική γαλήνη που κατακτιέται όχι με τη δικαίωση από το νόμο του κράτους, από όπου οι πολλοί εξαιρούνται, αλλά από ένα πιστεύω για το οποίο κανείς είναι έτοιμος να θυσιαστεί με τιμή, αξιοπρέπεια και ανάληψη προσωπικής ευθύνης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία και ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΩΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Κεντρική σκηνή και σκηνή Στάθης Σύρος
Από 5 έως 12 Απρίλιου 2012
 
Το Τόπος Αλλού ήταν από τους πρώτους θεατρικούς οργανισμούς που διοργάνωσε ένα Φεστιβάλ. Ήταν το Φεστιβάλ Νέων Θεατρίνων. Διοργανώθηκε για πέντε συνεχή χρόνια και έδωσε ευκαιρίες και βήμα έκφρασης  σε πολλές νεανικές ομάδες να παίξουν και να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Η συμμετοχή τους δεν ήταν μόνο δωρεάν αλλά οι ομάδες έπαιρναν και ένα μεγάλο μέρος των εσόδων. Σήμερα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει  η συνέχιση ενός τέτοιου φεστιβάλ και συνηθισμένη πλέον είναι και δεν έχει τίποτα καινούργιο και δημιουργικό να δώσει στον θεατρικό, καλλιτεχνικό διάλογο. Το Τόπος Αλλού πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα καλεί θέατρα από τη Βαρσοβία, την Κρακοβία και το Λοτζ της Πολωνίας να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Επιδίωξη μας είναι το Ελληνικό κοινό να δει τις πιο ενδιαφέρουσες ερευνητικές ομάδες από μια χώρα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτοπορία το Ευρωπαϊκού θεάτρου. Η διοργάνωση γίνεται με την συνεργασία της Πολωνικής πρεσβείας, του πρέσβη Michal Klinger και της μορφωτικής ακολούθου Justyna Słowik. Η σύνθεση του προγράμματος είναι μια δουλεία αρκετά σύνθετη μια που περιλαμβάνει συνεννοήσεις, επικοινωνίες και την συνακόλουθη γραφειοκρατία για να γίνει εφικτή μια τέτοια συνάντηση θεάτρων στην Αθήνα. Έτσι το λεπτομερές πρόγραμμα με όλες τις συμμετοχές θα ανακοινωθεί αργότερα.

ΖΟΥΒΕ – ΕΛΒΙΡΑ
Σκηνή Στάθης Σύρος
Από 22 Απριλίου 2012

Πρόκειται για τη συρραφή επτά μαθημάτων του Λουί Ζουβέ πάνω στο έργο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου. Παρίσι 1940: Την ώρα που ο λαϊκισμός περισσεύει, τα ψέματα κυριαρχούν, ο ναζισμός πλησιάζει και οι Ευρωπαίοι κάνουν πως δεν τον βλέπουν να έρχεται, η καταλυτική φυσιογνωμία ενός μεγάλου δασκάλου του θεάτρου ονόματι Ζουβέ εμφανίζεται στη σκηνή και ψάχνει την αλήθεια βαθιά μέσα σε ό,τι έχει απομείνει έντιμο. Τους ρόλους. Το θέατρο. Τη σκηνή. Ψάχνοντας ψάχνεται, διδάσκοντας διδάσκεται, δείχνοντας εκτίθεται. Απαιτεί από τους μαθητές του, και κυρίως από την Κλαούντια την ηθοποιό που θα παίξει την Ελβίρα στο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου, να ξεγυμνωθούν ψυχικά, να φτάσουν σε μια όλο και πιο ειλικρινή σχέση με τον εαυτό τους. Η υποκριτική είναι το μόνο όπλο απέναντι στην υποκρισία. Ο Χίτλερ νικάει, η «Ελβίρα» αριστεύει αλλά οδηγείται στο Άουσβιτς και ο Ζουβέ αυτοεξορίζεται. Το έργο «Ζουβέ - Ελβίρα» προσαρμόστηκε από την Μπριζίτ Ζακ και ανέβηκε το 1988 από το Βασίλη Παπαβασιλείου με μετάφραση δική του και του Δημήτρη Δημητριάδη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Αρζόγλου
Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου και Aurore Marion

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη