Υποτονικό έως και ανύπαρκτο το φετινό Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

Επικαιρότητα
11/09/2013

Όταν λάβαμε το δελτίο Τύπου για τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, χαρήκαμε που ακόμα και σε τέτοιες δύσκολες μέρες, υπάρχουν προσπάθειες δημιουργικής «ανάκτησης» των πλατειών του Ιστορικού Κέντρου της πόλεως.

Δυστυχώς οι προσδοκίες μας, όπως πιθανόν και του κοινού, για πιο ανέμελες και δημιουργικές μέρες μετά από τόσες δυσκολίες, έμειναν στο δελτίο Τύπου. Οι λόγοι είναι πολλοί: τα επεισόδια στο Σύνταγμα επισκίασαν ό,τι καλλιτεχνικό ήταν προγραμματισμένο να γίνει, τα ίδια επεισόδια κράτησαν μακριά τον κόσμο από τις πλατείες, οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα δεν είχαν κουράγιο (δικαιολογημένα) να παρακολουθήσουν παραστάσεις και δρώμενα και τέλος, η διοργανωτική επιτροπή ήταν… αποδιοργανωμένη.

Το artistbook.gr κατέβηκε στις πλατείες με σκοπό να καλύψει το φεστιβάλ, τις αντιδράσεις του κοινού και των καλλιτεχνών και να συμβάλει στη γενική προσπάθεια γράφοντας τις εντυπώσεις του. Δυστυχώς αντικρίσαμε άδεις πλατείες, δρώμενα που ακυρώνονταν χωρίς προειδοποίηση, παραστάσεις που ξεκινούσαν με μια έως δυο ώρες καθυστέρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν μουσικοθεατρική παράσταση που παιζόταν στην Πλατεία Κοτζιά το Σάββατο στις 20:00. Η εν λόγω παράσταση ξεκίνησε σχεδόν στις 22:00, διότι ο έλεγχος του ήχου αντί να γίνει δυο ώρες νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε από τις 20:00 και μετά… με αποτέλεσμα ο ελάχιστος κόσμος που παραβρέθηκε να φύγει αρκετά ενοχλημένος.

Στην Πλατεία Μοναστηρακίου το ίδιο γινόταν, το βράδυ της Παρασκευής δεν πραγματοποιήθηκε όλο το πρόγραμμα, παρά μόνο μια μουσική συναυλία λατινοαμερικάνικου περιεχομένου, η οποία όμως δόθηκε για σαράντα με πενήντα άτομα. Έτσι, αρκετές ήταν οι παραστάσεις και τα δρώμενα που ματαιώθηκαν λόγω έλλειψης κοινού. Όπως δήλωσε στο artistbook.gr ηθοποιός που συμμετείχε στο φεστιβάλ: «οι παραστάσεις κυρίως στην Πλατεία Κοτζιά δεν πραγματοποιήθηκαν, αφού ο ελάχιστος κόσμος που ερχόταν έφευγε άρον άρον όταν “περικυκλωνόταν” από μετανάστες. Μάλλον φοβήθηκαν μην πέσουν θύματα ληστείας».

Το γεγονός είναι ότι δυστυχώς το φετινό φεστιβάλ ήταν κάθε άλλο παρά επιτυχές. Θεατές δήλωσαν στο artistbook.gr:

Κύριος Γιώργος: «Άλλες χρονιές δεν προλάβαινες να τα παρακολουθήσεις όλα, διότι γινόταν ταυτόχρονα τόσα πράγματα που έτρεχες από πλατεία σε πλατεία. Φέτος μόνο ένα να σας πω: έμαθα τυχαία ότι θα γίνει το φεστιβάλ».

Κυρία Τασία: «Φέτος δεν διαφημίστηκε, εγώ το έμαθα επειδή ένας γνωστός μου συμμετέχει. Πάντως δεν υπάρχει κοινό, το πρόγραμμα δεν υλοποιείται και τα δρώμενα που γίνονται ξεκινούν με μεγάλη καθυστέρηση».

Κύριος Άλκης: «Δεν υπάρχει οργάνωση, έχω πάει στην Πλατεία Μοναστηρακίου και στην Πλατεία Κοτζιά και διοργανωτή δεν βρίσκεις αν θελήσεις να λύσεις κάποια απορία. Το Σάββατο πήγα να παρακολουθήσω μια παράσταση που υποθετικά ξεκίναγε στις 21:00, τελικά ξεκίνησε 22:15… και εννοείται κανένας δεν μας είπε ούτε το λόγο ούτε συγνώμη».

Κυρία Δανάη: «Πέρασα από την Καπνικαρέα και από την Πλατεία Μοναστηρακίου και το μόνο που είδα ήταν κάποια ηχεία σαν εγκαταλελειμμένα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει φέτος, αλλά το φεστιβάλ κατέβασε πολύ τον πήχη».

Το ερώτημα που γεννιέται από το όλο θέμα είναι, γιατί οι διοργανωτές δεν ματαίωσαν τελικά το φεστιβάλ όπως έκαναν άλλοι; Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ και ο Σωκράτης Μάλαμας π.χ. ματαίωσαν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους δηλώνοντας ότι: «δεν μπορεί να γίνεται χαμός στην Αθήνα και εμείς να τραγουδάμε και να χοροπηδάμε…».

Πέρα όμως από τις δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες, η διοργανωτική επιτροπή θα πρέπει να δει με περισσότερη σοβαρότητα το φεστιβάλ και να σέβεται το κοινό, δεν μπορεί να μην υπάρχει κάποιος υπεύθυνος στην κάθε πλατεία, να ματαιώνονται εκδηλώσεις, άλλες να ξεκινούν με δυο ώρες καθυστέρηση και να μην υπάρχει κάποιος άνθρωπος να απολογηθεί…

Ο κόσμος είναι βαθιά απογοητευμένος από την καθημερινότητά του… οι κινήσεις από τους αρμόδιους φορείς πρέπει να είναι προσεκτικές, κυρίως όταν πρόκειται για τέχνη και πολιτισμό, τομείς που υποτίθεται αποτελούν καταφύγιο των ψυχών.

www.artistbook.gr
04/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη