11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Προτάσεις
11/09/2013

Το 11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Παρασκευή 2 έως την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Χώρο της Αποκάλυψης. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο μαέστρος Άλκης Μπαλτάς, ενώ η διοργάνωση είναι του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Πάτμου.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που ξεκίνησε το 2001, εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία της καλλιτεχνικής του προσφοράς, έχοντας πλέον καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο στον οποίο φιλοξενείται.

Στα δέκα χρόνια της ιστορίας του έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών προσφέροντας στο κοινό μια εμπειρία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη μουσική διοργάνωση. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών, που θέλουν να γευτούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων του, αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά που προσφέρει το νησί και οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι του.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτμου, αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς έχει κατά επανάληψη επισημάνει τη μοναδικότητα της καλοκαιρινής διοργάνωσης: «Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο, όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται και αυτό ακριβώς κάνουμε». Η μεγάλη προσέλευση κοινού, από Έλληνες και ξένους, που συρρέει να απολαύσει τις κατανυκτικές βραδιές του φεστιβάλ, είναι η αδιάψευστη απόδειξη της επιτυχίας του θεσμού.

Το 11ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, παρά τη δύσκολη συγκυρία, επιμένει και προσφέρει στο κοινό ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα που καλύπτει και τον πιο απαιτητικό ακροατή με την ποικιλία και το ευρύ φάσμα των μουσικών επιλογών και την παρουσία υψηλού επιπέδου καλλιτεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο φετινό πρόγραμμα, που είναι ένας αρμονικός συνδυασμός κλασσικής, θρησκευτικής και έντεχνης μουσικής, θα συναντήσουμε μεσαιωνικά λατρευτικά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία από το σύνολο παλιάς μουσικής Simfonia, τζαζ συνθέσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, αλλά και gospel, spirituals, blues από το Voyage Jazz Quartet, ενώ η Ελένη Πέτα, με τη συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου θα ερμηνεύσει ελληνικά και ξένα τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση στο πλαίσιο του αφιερώματος στην ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Πολύ σημαντικές και οι συναυλίες της αμερικάνικης χορωδίας CAPPELLA ROMANA, καθώς και η Συναυλία της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Πάτμου με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά, όπου, εκτός από τραγούδια με θέμα την Παναγία και συνθέσεις Scarlatti, Pergolezi κ.ά. θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Μπάμπη Μπλαζουδάκη «Άγιος Μηνάς: Αντιμέτωπος με τη Θάλασσα» γραμμένο κατά παραγγελία του Άλκη Μπαλτά για το εν λόγω φεστιβάλ. H είσοδος στις συναυλίες είναι ελεύθερη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου
Η αμερικάνικη χορωδία Capella Romana έχει χαρακτηρισθεί από κριτικούς «ως κόσμημα που πλημμυρίζει φως το χώρο, που με τα θαυμάσια φωνητικά της και το βαθύ πλούτο των φωνών της, τον έλεγχο και τη σαφήνεια του τραγουδιού της προσφέρει ένα βυζαντινό θυμίαμα και όλη τη δόξα των ασμάτων της παλιάς Μεσογείου». Ιδρύθηκε το 1991 από τον Αλέξανδρο Λίνγκα που είναι και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής και είναι αφιερωμένη στη μελέτη και αναζήτηση της ανατολικής και δυτικής χριστιανικής μουσικής παράδοσης, με έμφαση στην παλαιά και τη σύγχρονη μουσική. Είναι ένα ευέλικτο, σε μέγεθος και σύνθεση, σχήμα και έχει ειδικευτεί στα αριστουργήματα του βυζαντινού και σλάβικου ρεπερτορίου, που τραγουδά στην πρωτότυπη γλώσσα του, και δίνει συχνά συναυλίες στο Λονδίνο (Queen Elizabeth Hall, St. Paulʼs Cathedral και Greek Orthodox Cathedral of St. Sophia), τη Νέα Υόρκη (Metropolitan Museum of Art), τον Καναδά, την Ιρλανδία, την Ιταλία κ.ά. Θα παρουσιάσει έργα από τη μεσαιωνική Κωνσταντινούπολη και την Αναγεννησιακή Κρήτη, ενώ η σύγχρονη παγκοσμιοποίηση της βυζαντινής μουσικής θα εκπροσωπηθεί με θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Μιχάλη Αδάμη και των ομογενών συνθετών από την Καλιφόρνια Φωτίου Δεσποτόπουλου και Παναγιώτη Ζη.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου
Η γνωστή τραγουδίστρια Ελένη Πέτα με τη συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου θα ερμηνεύσει ελληνικά και ξένα τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τέλειωσε με άριστα τις σπουδές της στο βιολοντσέλο στο Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Τότε κάνει τα πρώτα της βήματα ως μουσικός και συνεργάζεται με τον Νίκο Παπάζογλου στη καλοκαιρινή του περιοδεία. Ξεκινάει επαγγελματικά το τραγούδι κάνοντας συγχρόνως μαθήματα φωνητικής με την Τζούλι Μασσίνο στη Θεσσαλονίκη και τη Μαίρη Κωνσταντάρα στο Ωδείο Αττικής. Συνεργάζεται με πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες και το 1994 παρουσιάζει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά της με τίτλο «Μπλε Ταξίδια». Ένα χρόνο μετά έρχεται το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Αμάν και Γιαλέλι». Ήδη πατάει γερά στο δισκογραφικό στερέωμα και τέσσερα χρόνια μετά, με το άλμπουμ «Ίδια μάτια άλλο βλέμμα» είναι πια μια από τις επιτυχημένες και αξιόλογες τραγουδίστριες. Με τις ερμηνευτικές της δυνατότητες αλλά και την σκηνική της παρουσία έχει κερδίσει τις πιο θετικές κριτικές. Τους τελευταίους μήνες του 2000 συνεργάστηκε με το Μιχάλη Χατζηγιάννη σε μια κοινή πολύ επιτυχημένη περιοδεία. Οι δύο πρώτοι μήνες του 2001 τη βρίσκουν στο ΖΟΟΜ να συνεργάζεται με την Ηρώ σε ένα πρόγραμμα που σφραγίστηκε με τεράστια επιτυχία. Συνεργάστηκε με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στη σκηνή του Διογένης Studio και όλα δείχνουν πως εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο. Το χειμώνα του 2001 εμφανίζεται στο ΦΩΣ. Το 2002 συμμετέχει στο soundtrack της ταινίας της Λουκίας Ρικάκη «Λόγια της Σιωπής», όπου ερμηνεύει το τραγούδι των τίτλων. Πρόκειται για μια ταινία που έχει σαν θέμα της τη νοηματική γλώσσα. Το καλοκαίρι του 2002 τη βρίσκει σε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα με την Ηρώ, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει τα νέα της τραγούδια. Η δισκογραφική της δουλειά με το τίτλο «Η καλύτερη μέρα είναι αυτή που στα όνειρα αντέχει», κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2002 της οποίας συνθέτης και ενορχηστρωτής είναι ο Αντώνης Μιτζέλος και στιχουργός η Ελένη Ζιώγα. Παράλληλα, μαζί με το Νίκο Ζιώγαλα και τους Μπλε παρουσίασαν ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για δύο μήνες.
Συμμετέχουν: Παναγιώτης Μάργαρης (κιθάρα), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο) και Βασίλης Μάρκου (επιμέλεια ήχου).

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου
Το σύνολο παλιάς μουσικής Sinfonia παρουσιάζει μεσαιωνικά λατρευτικά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία από τις συλλογές «Cantigas de Santa Maria» και «Llibre Vermell». Μονοφωνικές και πολυφωνικές φωνητικές συνθέσεις και οργανικά κομμάτια με διονυσιακούς ρυθμούς, αραβικές επιρροές και πολύχρωμες ενορχηστρώσεις μας οδηγούν στα μονοπάτια της μεσαιωνικής Θρησκευτικής λατρείας.
Συμμετέχουν: Φανή Γκάρτζου (σοπράνο, φλάουτο με ράμφος και κρομμόρνη), Έφη Μηνακούλη (μέτζοσοπράνο και λαούτο), Σταύρος Μπερής (τενόρος, ούτι και σάζι), Tobias Schlierf (μπάσος, ρεμπέκ, οργανέττο και τροχοβιέλλα), Νίκος Παναγιωτίδης (αναγεννησιακό λαούτο, ούτι και σάζι), Άγγελος Ρεπαπής (βιόλα ντα γκάμπα και λύρα), Γιώργος Καραβούνης (κρουστά) και η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου
Συναυλία της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Πάτμου με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά. Οι συντελεστές θα παίξουν θρησκευτικά τραγούδια με θέμα την Παναγία και συνθέσεις των Scarlatti, Pergolesi, Paisiello, κ.ά.
Συμμετέχουν οι: Λένια Ζαφειροπούλου (σοπράνο) και Αννα Παγκάλου (μετζο-σοπράνο).
Επίσης, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Μπάμπη Μπλαζουδάκη «Άγιος Μηνάς: Αντιμέτωπος με τη Θάλασσα» με τη συμμετοχή του ψάλτη Παναγιώτη Μπούτα. Για το έργο ο Μπάμπης Μπλαζουδάκης δηλώνει: «Η σύνθεση αυτή γεννήθηκε μέσα από την παρότρυνση του αξιότιμου κυρίου Άλκη Μπαλτά, το καλοκαίρι του 2010, όταν μου ζήτησε να συνθέσω ένα έργο για το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής της Πάτμου 2011. Το έργο ξεκινάει και τελειώνει με τον ήχο της θάλασσας που, για εμένα, συμβολίζει το σκότος που μας περιβάλει καθημερινά. Ο Άγιος Μηνάς, λαμπρός, την εποχή που μαρτύρησε μπόρεσε να υπερνικήσει με τη δύναμή του την ανθρώπινη φύση για επιβίωση και να ανέβει στο Θεό ως Άγιος, ως οδηγός, ως νησί μέσα στο φουρτουνιασμένο πέλαγος. Ο κυματισμός της θάλασσας συμπληρώνεται τακτικά μέσα απʼ την ρυθμική αγωγή του έργου. Για έμπνευση κοίταξα προς δύο μεριές: Η πρώτη ήταν το ποίημα στα αγγλικά της Άννιας Λέκκα, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Αλέξανδρο Λέκκα. Η δεύτερη έμπνευση προήλθε από ένα ταξίδι στους απόμακρους Φούρνους με οδηγό τον φίλο, συνάδελφο και τραγουδιστή Παναγιώτη Μπούτα, ο οποίος κι ερμηνεύει το έργο με την υπέροχη φωνή του».

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου
Το κουαρτέτο Voyage Jazz Quartet παίζει ένα αφιέρωμα στη θρησκευτική μουσική με τραγούδια gospel, spirituals, blues, αλλά και αποσπάσματα από το «Sacred Concert» του Duke Ellington. Το Voyage Jazz Quartet αποτελείται από καταξιωμένους στο χώρο της τζαζ μουσικούς. Πνευματικός του πατέρας είναι ο Αλέξανδρος Χρηστίδης. Όλα τα μέλη του κουαρτέτου, έχουν ενεργό παρουσία στα μουσικά δρώμενα της χώρας την τελευταία εικοσαετία. Η μουσική του κουαρτέτο περιλαμβάνει στοιχεία από την τζαζ, την αφροκουβάνικη μουσική, τις μουσικές του κόσμου, αλλά και την ελληνική παράδοση. Όλες αυτές οι επιρροές δημιουργικά συνδυασμένες παρουσιάζονται με όχημα τον αυτοσχεδιασμό σε μια συναυλία τζαζ υψηλής τέχνης και αισθητικής.
Το κουαρτέτο αποτελούν οι: Αλέξανδρος Χρηστίδης (κρουστά, drums και vibes), Τάκης Πατερέλης (σαξόφωνα), Αλέξανδρος Ορφανός (πιάνο και πλήκτρα) και Μάνος Λούτας (ακουστικό μπάσο). Συμμετέχει η Πηνελόπη Τζανετάκη (φωνή).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα: www.facebook.com/pages/Festival-of-Sacred-Music-of-Patmos

www.artistbook.gr
11/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη