13 χρόνια Φεστιβάλ Βαρβάρας Χαλκιδικής με μεγάλα μουσικά ονόματα

Προτάσεις
11/09/2013


Δεκατρία χρόνια κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Βαρβάρας Χαλκιδικής στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Βαρβάρας, όπου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι εκδηλώσεις έχουν πάρει μορφή φεστιβάλ με έντεχνα και ροκ ονόματα και ελεύθερο χώρο για κατασκήνωση τις ημέρες που γίνεται το φεστιβάλ. Σε αυτό συντελούν οι τοπικοί φορείς του χωριού, όπως ο Σύλλογος Αετός Βαρβάρας, ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βαρβάρας «Οι Δρυάδες», ο Σύλλογος Βαρβαριωτών Θεσσαλονίκης κ.ά.

Η ΒΑΡΒΑΡΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ
Η Βαρβάρα είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό του νομού Χαλκιδικής κτισμένο ανάμεσα στα όρη Δρεβενίκος και Σουγκλιάνη με υψόμετρο 540 μέτρων. Περιλαμβάνει τους οικισμούς Βαρβάρα, Καλύβια Βαρβάρας, Χρυσή Ακτή, Άνω και Κάτω Κρινάκια και τη νησίδα Καυκανάς. Η περιοχή είναι άκρως γραφική, διαθέτει πέτρινα σπίτια, μεγάλη δασική και κτηματική έκταση που ανέρχεται στα 90.300 στρέμματα, δυο πανέμορφους καταρράκτες στη θέση Νεροπρίονο – Κηπουρίστρα, ένα πανέμορφο δάσος πνιγμένο στις καστανιές και στις οξιές, ενώ ακόμα και οι εκκλησίες κοσμούν με την αρχιτεκτονική τους και τις πέτρινες βρύσες τους. Επίσης, η δράση των ντόπιων είναι πλούσια σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι ιδιαίτερα δραστήριοι.

H κοινότητα Βαρβάρας αναγνωρίσθηκε επίσημα από το Ελληνικό Κράτος στις 26-6-1918 και το όνομα προϋπήρχε πριν τη αναγνώρισή της. Οι συνοικισμοί που την απάρτιζαν ήταν η Βαρβάρα η Ολυμπιάδα (Καλύβια Βαρβάρας) και η προβίτα, η οποία δεν υπάρχει σήμερα και αποτελεί τμήμα του δημοτικού διαμερίσματος Ταξιάρχη. Η Βαρβάρα ανήκε στη συνομοσπονδία των Μαντεμοχωρίων και πρωτοστάτησε στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα του 1821 με τον αγωνιστή Γεώργιο Αστερίου. Όταν οι Τούρκοι έκαψαν τα γύρω χωριά τη Βαρβάρα τη βρήκαν έρημη ενώ κατά τον εμφύλιο ξανά ερημώθηκε από το κράτος για λόγους ασφαλείας. Στο Μακεδονικό αγώνα η Βαρβάρα έλαβε μέρος με το μεγάλο οπλαρχηγό Χαλκιδικής, Αθανάσιο Μινόπουλο. Το 1932 μεγάλος καταστροφικός σεισμός ισοπεδώνει ολοσχερώς όλο το χωριό το οποίο ξανά χτίζεται με το καιρό. Πάντως η ευρύτερη περιοχή του διαμερίσματος της Βαρβάρας παρουσιάζει κατοίκηση από το 14 αιώνα από αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση Ρέτσινι – Δρεβενίκος και τμήμα κάστρου στη περιοχή Ζέρναβος. Σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αρναίας και κατοικείται από 712 άτομα.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Μέσα σε αυτό το ωραίο περιβάλλον, λαμβάνει χώρα λοιπόν το Φεστιβάλ Βαρβάρας. Μια προσπάθεια χρόνων του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρβάρας, που με μεράκι φροντίζει για την επαφή του τόπου με το σήμερα μιας και η Βαρβάρα βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της Χαλκιδικής. Γνωστοί καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις. Ανάμεσα τους οι: Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Γλυκερία, Μελίνα Ασλανίδου, Ορφέας Περίδης, Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Νίκος Πορτοκάλογλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Ζερβουδάκης, Μπάμπης Στόκας, Μαριώ, Χρόνης Αηδονίδης , Γιάννης Χαρούλης κ.ά.

Φέτος το φεστιβάλ θα ανοίξουν την Παρασκευή 29 Ιουλίου ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Χαρούλης, ενώ το Σάββατο 30 Ιουλίου τη σκυτάλη θα πάρουν ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Παύλος Παυλίδης. Η Κυριακή 31 Ιουλίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά με πολλά παιχνίδια, εκπλήξεις και δώρα. Για τους λάτρεις της κατασκήνωσης θα υπάρχει ελεύθερος χώρος από Τετάρτη 27 Ιουλίου.

Τέλος, το Φεστιβάλ αποτελεί μια ευκαιρία ο επισκέπτης να παρακολουθήσει τις συναυλίες και παράλληλα να απολαύσει το καταπληκτικό κλίμα που προσφέρει η Βαρβάρα (600 μέτρα υψόμετρο), τη φυσική ομορφιά του τόπου και της ορεινής Χαλκιδικής, καθώς και να γευθεί την περίφημη τοπική κουζίνα της.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.facebook.com/group.php?gid=28588096584

www.artistbook.gr
19/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη