ΕΙΔΑΜΕ – «Ναμπόυκο» σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο

Προτάσεις
11/09/2013

Βρεθήκαμε στο Ηρώδειο με σκοπό να παρακολουθήσουμε την τελευταία παράταση της όπερας «Ναμπούκο» του Ιταλού μουσικοσυνθέτη Τζουζέπε Βέρντι. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εξαιρετική, αφού το θέατρο ήταν κατάμεστο. Παρόλο την απεργία των ταξί, σε μια ουσιαστική κίνηση, ώστε το κοινό να απολαύσει δίχως άγχος την όπερα, το Μετρό έδωσε παράταση λειτουργίας προκειμένου να διευκολυνθεί η αποχώρηση των πάνω από 4.500 θεατών.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Η υπόθεση αφορά στην αιχμαλωσία των Εβραίων από το βασιλιά της Βαβυλώνος Ναβουχοδονόσορα (Ναμπούκο). Όταν στην αλαζονεία του εκείνος ζητά από όλους να τον υμνούν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Στρεφόμενος προς τον Ιεχωβά βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στη σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του.

Η ΟΠΕΡΑ
Η ύβρις, η οργή των θεών, ο έρωτας και η τιμωρία είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η περίφημη όπερα που καθιέρωσε το Βέρντι ως έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ιταλίας. Ο «Ναμπούκο» πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου στις 9 Μαρτίου 1842, όπου γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η δύναμη της μουσικής, η ορμητική διαδοχή των μελωδιών με κορυφαίο το κοσμαγάπητο χορωδιακό των Εβραίων «Va, pensiero» («Πέτα σκέψη») δημιουργούν θριαμβευτικές παραστάσεις που μαγεύουν το ευρύ κοινό. Πέρα από τη μουσική της αξία, η όπερα του Βέρντι στηρίζεται σε ένα κείμενο γεμάτο εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, στο πλήθος και σε όσους συμμετέχουν, γεγονός που προσφέρεται για ένα πραγματικά μεγαλειώδες θέαμα.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Οφείλουμε να πούμε ότι η παραγωγή ήταν εξαιρετική, από τις καλύτερες που έχουμε παρακολουθήσουμε τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν απογοήτευσε τους Έλληνες και ξένους θεατές που παραβρέθηκαν στο Ωδείο. Η ακρίβεια όλων των συντελεστών ήταν αξιοθαύμαστη, ενώ ανταποκρίθηκαν άριστα στους ρόλους που ερμήνευσαν. Το μόνο πρόβλημα τεχνικής φύσεως ήταν κάποια κοστούμια, τα οποία ήταν τόσο μεγάλα που κάποια μέλη της Χορωδίας παραπάτησαν ουκ ολίγες φορές με κίνδυνο να πέσουν. Κατά τα άλλα, τα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαϊδη, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, της χορωδίας και της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, ενθουσίασαν τους θεατές που χειροκρότησαν με μεγάλη θέρμη και θαυμασμό όλους τους συντελεστές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Αλεξάντρου Αγκάκε (Ναμπούκο) και η Άντα Λουΐζ Μπόγκτζα (Αμπιγκαϊλλε) αποθεώθηκαν από το κοινό, ενώ εξαιρετική ήταν η υποδοχή που το κοινό επεφύλαξε στον θρυλικό Παάτα Μπουρτζουλάντζε στο ρόλο του Ζαχαρία. Επίσης, καταχειροκροτήθηκαν η Χαρίκλεια Μαυροπούλου (Φενένα) και ο Αντώνης Κορωναίος (Ισμαήλ). Στους άλλους ρόλους ήταν ο Κωνσταντίνος Σφυρής (Αρχιερέας), ως Αμπντάλλο ο Δημήτρης Σιγαλός, η Αντωνία Καλογήρου (Άννα), ενώ τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διεύθυνε ο Νίκος Βασιλείου.www.artistbook.gr
1/8/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη