ΕΙΔΑΜΕ – Τον Kevin Spacey να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας

Προτάσεις
11/09/2013

Γράφει ο Πάνος Σταματόπουλος

Ήταν μια γιορτή πολιτισμού, ένα υπερθέαμα και ένα μάθημα υποκριτικής… όποιος έχασε την παράσταση έχασε μια εμπειρία ζωής. Η Επίδαυρος και μαζί της εγώ, αποθεώσαμε τον Kevin Spacey, αλλά και όλους τους συντελεστές της παράστασης «Ριχάρδος Γʼ». Αμέσως τέλειωσε η παράσταση, μετά από ένα τετράλεπτο με το Spacey να είναι κρεμασμένος ανάποδα, ο κόσμος και μαζί του εγώ χειροκροτήσαμε όρθιοι… ήταν σαν μια αυτόματη κίνηση, σαν να μας έλεγε το σώμα μας ότι πρέπει να σηκωθούμε.

Το χειροκρότημά μας έφερε πίσω στη σκηνή τους ηθοποιούς τρεις φορές και δεν σταματήσαμε μέχρι που άναψαν οι προβολείς και «έσπασε» κάπως η μαγεία. Η παράσταση υπό τη σκηνοθετική οδηγία του Sam Mendes και με πρωταγωνιστή τον Kevin Spacey συγκίνησε τους πάνω από 9.000 θεατές…. ανάμεσά τους κι εγώ.

Παρόλο που η παράσταση κράτησε τρείς ώρες συν το χρόνο αναμονής, δείξαμε υπομονή. Το κοινό είχε άλλη διάθεση, που δεν έχω ξαναδεί σε άλλες παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει στην Επίδαυρο. Ήταν σαν να πήγαινες σε ένα πρώτο… ραντεβού.

Είχα δει σκηνές ενός βίντεο της παράστασης και οφείλω να πω ότι σε κάποια πράγματα το φυσικό σκηνικό της Επιδαύρου δεν βοήθησε στο να δημιουργηθεί εκείνη η ατμόσφαιρα που είχα δει στο βίντεο, εκείνη η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα ενός δωματίου, αλλά στο τέλος δεν το κατάλαβα… ήμουν τόσο μέσα στο έργο που ήταν σαν να έβλεπα κάτι πραγματικό… όχι θέατρο…

Ο επαγγελματισμός, το πάθος και η ένταση (με την καλή έννοια) όλων των ηθοποιών είχαν ως αποτέλεσμα να αναρωτηθούμε τι κάνουμε στην Ελλάδα όσοι ασχολούμαστε με το θέατρο. Θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και πιο αποφασιστικοί. Ταλέντο υπάρχει, αλλά δυστυχώς και… τεμπελιά.

Προσωπικά δεν μου αρέσουν πολύ οι οθόνες στο θέατρο, αλλά πρέπει να πω ότι η οθόνη του «Ριχάρδου Γʼ», όπου βλέπαμε τα ονόματα των προσώπων και εικόνες των ηθοποιών, πιστεύω ότι λειτούργησε υπέρ της σκηνοθεσίας, η οποία κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη ανέδειξε το έργο και τους ηθοποιούς χωρίς τερτίπια, όλα τα πράγματα είχαν ένα λόγο και μια λειτουργία… δεν ήρθε δηλαδή ο θίασος να εντυπωσιάσει το «μικρό» ελληνικό κοινό… μας σεβάστηκαν και γιʼ αυτό αποθεώσαμε τους συντελεστές.

Δεν ξέρω τι άλλο να πω… παρά μόνο ότι ήταν μεγάλη τύχη και τιμή που παραβρέθηκα στην Επίδαυρο και που βλέποντας την παράσταση έμαθα πράγματα που δεν έμαθε ποτέ στη δραματική σχολή… είδα στους ηθοποιούς συνέπεια, χαρακτήρα, σεβασμό, σοβαρότητα και εντιμότητα… στοιχεία που πολλές φορές δεν βλέπουμε στους επαγγελματίες του θεάτρου στην Ελλάδα. Ο κόσμος γνωρίζει πλέον και αυτό φαίνεται όταν μερικοί ελληνικοί θίασοι φεύγουν κακήν κακώς από την Επίδαυρο μετά από γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες.

Ο καθένας όμως επιλέγει το δρόμο του…

1/8/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη