Η Αλίκη Καγιαλόγλου ενσαρκώνει «Από τη Μήδεια στη Λυσιστράτη»

Προτάσεις
11/09/2013

Με την παράσταση της Αλίκης Καγιαλόγλου«Από τη Μήδεια στη Λυσιστράτη» με κείμενα και χορικά από την αρχαία τραγωδία και κωμωδία συνεχίζεται το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο του Αττικού Άλσους.

Τα έργα, τα οποία θα παρουσιάσει η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε αυτή τη μαραθώνια παράσταση είναι: «Μήδεια» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γ. Χειμωνά. «Η μεγάλη Άρια της Μήδειας» σε μετάφραση και μελοποίηση Μ. Θεοδωράκη. «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη. «Χορικό» σε μουσική Μ. Θεοδωράκη. «Ιππείς» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ. Βάρναλη. «Χορικό» σε μουσική Χ. Λεοντή. «Ένατο Χορικό» σε μουσική Μ. Θεοδωράκη. «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη. «Παράβαση» σε μουσική Χ. Λεοντή και σε στίχους Μ. Κριεζή. «Μήδεια» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γ. Χειμωνά. «Β' Xορικό» σε μουσική Χ. Λεοντή. «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη. «Το τραγούδι της Πενίας» σε μουσική Δ. Σαββόπουλου, «Χορικό» σε μουσική Δ. Σαββόπουλου. «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Δ. Σαββόπουλου. «Φαλλική πομπή» σε μουσική Δ. Σαββόπουλου. «Παράβαση» σε μουσική Δ. Σαββόπουλου. «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γ. Τσαρούχη. «Χορικό» σε μουσική Γ. Κουρουπού και σε στίχους Λ. Νικολακοπούλου. «Μήδεια» του Ευριπίδη σε μετάφραση Π. Πρεβελάκη. «Χορικό» σε μουσική Μ. Χατζιδάκι. «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Β. Ρώτα. «Φίλτατέ μου Γεροντάκο» σε μουσική Μ. Χατζιδάκι. «Ω καλή μου ξανθιά» σε μουσική Μ. Χατζιδάκι. «Και έτσι δα οι κύκνοι» σε μουσική Μ. Χατζιδάκι. «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη. «Χορικό» σε μουσική και στίχους Μ. Χατζιδάκι. «Μήδεια» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γ. Χειμωνά.

Η Αλίκη Καγιαλόγλου σημειώνει γιʼ αυτό της το εγχείρημα: «Η πρόσκληση-πρόκληση να δώσω μια παράσταση με θέμα την αρχαία τραγωδία, μου έγινε για πρώτη φορά το 1996, από το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, για το Φεστιβάλ Ρεματιάς Χαλανδρίου. Τότε, βγαίνοντας ημιλιπόθυμη στη σκηνή, είχα βασιστεί κυρίως στον εξαίσιο λυρισμό των χορικών, αλλά και στο χιούμορ των θεατών, που ευτυχώς είχαν. Δέκα χρόνια μετά, το 2006, καλεσμένη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, την επανέλαβα, διαφοροποιημένη αρκετά, στο Θέατρο Φρυνίχου. Εκεί βασίστηκα κυρίως στα σπουδαία κείμενα και τα επίσης σπουδαία χορικά, έτσι, όπως αυτά κέντρισαν τη φαντασία μου και πυροδότησαν την ανάγκη μου να εκφραστώ.

Σήμερα η νέα αυτή πρόσκληση από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, οι αξίες έχουν κλονισθεί και έχει βαθιά πληγωθεί ο ψυχισμός μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, νιώθω την ανάγκη να ζητήσω τη βοήθεια του Ευριπίδη, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη (μέσα από τις μεταφράσεις του Χειμωνά, του Μύρη, του Ρώτα, του Βάρναλη, του Βαρβέρη, του Πρεβελάκη), αλλά και του Χατζιδάκι, του Λεοντή, του Σαββόπουλου, του Θεοδωράκη, του Κουρουπού και του Ξυδάκη, για να μαλακώσω το φόβο που τρώει τα σωθικά μου, να μετατρέψω την απόγνωση σε γνώση, να παρηγορηθώ, να υπάρξω… Πιστεύω ακόμη ακράδαντα πως: η τέχνη τους πολίτας βέλτιστους ποίει».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΙΚΗΣ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
Η Αλίκη Καγιαλόγλου είναι γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την εμμονή και το πάθος της για το τραγούδι, (αυτό που άγει την ψυχή και όχι ακόμα ένα προϊόν), για τον τρόπο ερμηνείας και επικοινωνίας της με το κοινό αλλά και για τη σχέση της με το λόγο (ποίηση). Μελέτησε αρχικά τραγούδι ως υπότροφος του Ωδείου Αθηνών με τη Μαρίκα Καλφοπούλου και αργότερα με τους Φραγκίσκο Βουτσίνο και Σπύρο Σακκά. Συνεργάστηκε με δυο από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, αρχικά με το Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα με το Μάνο Χατζιδάκι στις συναυλίες τους και ηχογράφησε τραγούδια τους σε ποίηση Ν. Γκάτσου, Μ. Αναγνωστάκη, Α. Ελευθερίου, Ο. Ελύτη κ.ά. Από το 1982 δίνει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεξικό, Ισπανία, Τυνησία, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Τουρκία, Γερμανία κ.ά.), όπου αποσπά εξαιρετικές κριτικές. Το 1989, το 1990 και το 1991 παρουσίασε την παράσταση «Δύσκολοι Έρωτες» παίζοντας το μονόλογο του Ζαν Κοκτώ «Ο Ωραίος Αδιάφορος» σε σκηνοθεσία Β. Νικολαϊδη. Το 2002 ιδρύει την εταιρεία παραγωγής ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ, με την οποία εκδίδει δίσκους και οργανώνει παραστάσεις. Τελευταία ασχολείται και με το Θέατρο του Δρόμου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιλογή κειμένων, τραγουδιών, αφήγηση και ερμηνεία: Αλίκη Καγιαλόγλου
Διδασκαλία κειμένων: Δήμος Αβδελιώδης
Πιάνο: Φρίξος Μόρτζος
Κλασική κιθάρα: Νίκος Μανιταράς
Κρουστά: Σόλης Μπαρκής
Συντονισμός Παραγωγής: Σοφία Βαρελά
Παραγωγή: ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ και Αλίκη Καγιαλόγλου
Χορηγία πιάνου: Γιάννης Καρύδας
Καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ: Γιάννης Μαργαρίτης

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10? ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο, καθημερινά 10.00 – 17.00 και στο Θέατρο του Αττικού Άλσους 18.30 – 21.00 την ημέρα της παράστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα: 2103621601, 2103630706 και 1595 και στις ιστοσελίδες: www.athenscityculture.gr και www.cityofathens.gr

www.artistbook.gr
6/9/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη