Η ιστορία της ροκ σε τρείς μέρες

Προτάσεις
11/09/2013

Η ιστορία της ροκ μουσικής θα παρουσιαστεί σε τρεις μέρες στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου του Technopolis Music Lab που διοργανώνει η Τεχνόπολις σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου στο Γκάζι με είσοδο ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.

Το Technopolis Music Lab είναι ένας νέος θεσμός που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαδραστική ακαδημία, η οποία θα προσφέρει ψυχαγωγία διασκέδαση αλλά και επιμόρφωση στους πολίτες της Αθήνας. Περιλαμβάνει συναυλίες, ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις με έμφαση στη δημιουργία, τη στήριξη νέων μουσικών ομάδων και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών. Το τριήμερο αφιέρωμα στη ροκ μουσική αναφέρεται στην εξέλιξη του είδους στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.

O πρώτος τραγουδιστής που έδωσε στη ροκ παγκόσμια λάμψη ήταν ο Elvis Presley, που εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1955. Σύντομα δημιουργήθηκαν δύο ρεύματα του είδους στην Αμερική: το rockabily, ερμηνευμένο από λευκούς που κατάγονταν από τις νότιες, κυρίως, πολιτείες των ΗΠΑ και το black rock, που ήταν πιο ορμητικό.

Η δεκαετία του ʽ60 έχει να επιδείξει πολλά αξιόλογα συγκροτήματα, που εμφανίστηκαν στην Αγγλία, με πρωταγωνιστές τους Beatles, Kings, Rolling Stones, Who και Animals, τα οποία σταδιακά εξελίχτηκαν και ανέμιξαν στοιχεία τζαζ, φολκλορικής και κλασικής μουσικής. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πολλοί τραγουδιστές, όπως ο Bob Dylan έγραψαν τραγούδια των οποίων το περιεχόμενο βασιζόταν στα έντονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής, δηλαδή τον πόλεμο και την φτώχεια. Με τον χρόνο ο ήχος της ροκ σκληραίνει και γίνεται πιο βίαιος και επιθετικός. Ξεκινούν επίσης οι ηλεκτρονικές επεμβάσεις.

Στα μέσα της δεκαετίας του ʽ70 εμφανίζεται η pank και η jazz rock, καθώς και παρακλάδια της ροκ, όπως η rap, η ψυχεδέλεια, η τζαμαϊκανή reggae και η heavy metal. Την ίδια εποχή στην Ελλάδα έχουμε τη δεύτερη γενιά των ροκ συγκροτημάτων με τους Charms, τους Idols και τους Sounds, ενώ έχει προηγηθεί η θρυλική δεκαετία του ʽ60 με τους Forminx τους Olympians και εκατοντάδων συγκροτημάτων με επιρροές από τους Beatles και τους Rolling Stones.

Στις αρχές των ʽ80, δημοφιλής είναι η τάση του new wave, ενώ διαμορφώνεται και το dark wave ή gothic rock και η grunge. Η δεκαετία του ʼ90 είναι δεκαετία ακμής για τη βρετανική rock με τους Oasis, Blur, Pulp, Radiohead κλπ. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πλέον χιλιάδες συγκροτήματα rock.

Ορισμένα ακολουθούν το στυλ παλιών συγκροτημάτων, αλλά υπάρχουν και συγκροτήματα που διαμορφώνουν το δικό τους στυλ, όπως οι Oasis, Aerosmith, U2, The Fall κ.ά. Στην Ελλάδα υπάρχουν σχήματα που ικανοποιούν όλα τα γούστα, όπως οι Terror-X-Crew και οι Active Member για hip-hop, οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, τα Διάφανα Κρίνα και οι Στρογγυλό Κίτρινο για hard rock, οι Stereo Nova και Μίκρο για ηλεκτρονική μουσική, οι Ενδελέχεια και τα Υπόγεια Ρεύματα για rock-έντεχνες μελωδίες, οι Πυξ Λαξ για rock-λαϊκες μελωδίες και άλλα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 14 Ιουλίου (1950 – 1970)
20.00 – 20.30 Παρουσίαση του Technopolis Music Lab από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μάριο Στρόφαλη
20.30 – 21.00 Ανοιχτή συζήτηση για τη ροκ μουσική με τον καταξιωμένο ντράμερ Μάνο Νεόφυτο
21.00 – 00.00 Συναυλία συγκροτημάτων: Jurassic Band, Stop And Think και Buzz

Παρασκευή 15 Ιουλίου (1970 – 1990)
20.00 – 21.00 Προβολή ταινίας «Woodstock»
21.00 – 00.00 Συναυλία των συγκροτημάτων: Δεσύπρης-Τσιγάντες & The Classic Rock Band και Crescendo The Band

Σάββατο 16 Ιουλίου (1990 – έως σήμερα)
19.15 – 21.00 Ροκ εργαστήρι με τον καταξιωμένο κιθαρίστα Δημήτρη Σινογιάννη
21.00 – 00.00 Συναυλία συγκροτημάτων: Phase Reverse, Sold Out και Διονύσης Καλαφάτης

www.artistbook.gr
11/7/201

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη