Η ιστορία του έντεχνου σε τρείς μέρες

Προτάσεις
11/09/2013

Όπως με την Ιστορία της ροκ σε τρείς μέρες… έτσι και η ιστορία του έντεχνου τραγουδιού θα ξετυλιχθεί σε τρεις μέρες στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του Technopolis Music Lab που διοργανώνουν η Τεχνόπολις και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων από τις 17 έως 19 Ιουλίου στο Γκάζι με ελέυθερη είσοδο για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.

Το Technopolis Music Lab είναι ένας νέος θεσμός που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαδραστική ακαδημία, η οποία θα προσφέρει ψυχαγωγία και επιμόρφωση στους πολίτες της Αθήνας και όχι μόνο. Περιλαμβάνει συναυλίες διανθισμένες με ομιλίες ανοιχτές στο κοινό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία, τη στήριξη μουσικών ομάδων της πόλης και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών.

Το έντεχνο τραγούδι εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πρωτεργάτες ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις («Ο Κύκλος με την κιμωλία», «Παραμύθι χωρίς Όνομα») και ο Μίκης Θεοδωράκης («Επιτάφιος»). Πρόκειται για το «πάντρεμα» ανάμεσα στη μουσική και την ποίηση, από όπου δημιουργείται η μελοποιημένη ποίηση, η οποία ωστόσο διαφέρει, σε σχέση με το λαϊκό τραγούδι, κυρίως στο στίχο, αλλά και στη μουσική (ενορχήστρωση, ύφος).

Άλλοι σημαντικοί συνθέτες που κινήθηκαν στο τραγουδιστικό κλίμα του έντεχνου ήταν οι: Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Δήμος Μούτσης, Χρήστος Λεοντής, Θάνος Μικρούτσικος, Νότης Μαυρουδής, Μαρίζα Κωχ, Αφροδίτη Μάνου κ.ά. Το έντεχνο ελληνικό τραγούδι απέκτησε γρήγορα μεγάλη απήχηση στο κοινό, ενώ στην κατηγορία του αρχίζουν να εντάσσονται, λίγο αργότερα και οι «τραγουδοποιοί», που γράφουν μουσική και στίχο, ερμηνεύοντας οι ίδιοι τα τραγούδια τους και κάνουν την εμφάνισή τους στις μπουάτ.

Πρώτος διδάξας θεωρείται ο Διονύσης Σαββόπουλος, την πορεία του οποίου ακολούθησαν αρκετοί σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Παπάζογλου, Σωκράτης Μάλαμας, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Φοίβος Δεληβοριάς κ.ά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 17 Ιουλίου (1960 - 1975)
20.00 - 21.00 Ανοιχτή συζήτηση για το έντεχνο τραγούδι με το συνθέτη Μάριο Στρόφαλη
21.00 - 00.00 Συναυλία νέων καλλιτεχνών

Δευτέρα 18 Ιουλίου (1975 - 1990)
20.00 - 21.00 Ανοιχτή συζήτηση με τον ερμηνευτή Κώστα Θωμαΐδη
21.00 - 00.00 Συναυλία νέων καλλιτεχνών με τη συμμετοχή του Κώστα Θωμαΐδη

Τρίτη 19 Ιουλίου (1990 - έως σήμερα)
20.00 - 21.00 Ανοιχτή συζήτηση με την ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου
21.00 - 00.00 Συναυλία νέων καλλιτεχνών με την συμμετοχή της Ρίτας Αντωνοπούλου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βαγγέλης Δούβαλης, Κώστας Ζούκας, Θεολόγος Κάππος, Γιώργος Κλακουμάνος, Ιφιγένεια Κορολόγου, Θωμάς Μασούρας, Μαίρη Στεφανακίδη, Έλσα Χαραλάμπους και Κατερίνα Χατζηβασιλείου.

www.artistbook.gr
14/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη