«Ο πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο Θέατρο Βαφείο–Λάκης Καραλής

Προτάσεις
11/09/2013

Το Θέατρο Βαφείο–Λάκης Καραλής, η Εταιρεία Θεάτρου ΠΡΟΣΩΔΙΑ και το Θέατρο Χρωμάτων παρουσιάζουν το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο πατέρας», σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιώργου Βούρου. Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00, ενώ οι παραστάσεις θα γίνονται Παρασκευές και Σάββατα στις 21:00 και Κυριακές στις 19:30. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου ΠΡΟΣΩΔΙΑ και του Θεάτρου Χρωμάτων, στα πλαίσια του «Έτους Στρίντμπεργκ 2012» (συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον θάνατο του Σουηδού πρωτοπόρου του θεάτρου).ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, χαρισματικός προφήτης του θεάτρου του 20ου αιώνα, που άνοιξε ορίζοντες καλλιτεχνικής έκφρασης και ανθρώπινης ειλικρίνειας γεφυρώνοντας το 19ο με τον 20ο αιώνα με ένα ακροβατικό, θανάσιμο άλμα, έγραψε τον «Πατέρα» στη Βαυαρία το 1887. Το έργο είναι μια θανάσιμη αναμέτρηση ανάμεσα στον Ίλαρχο (Άντολφ), στρατιωτικό και σεβαστό επιστήμονα, και τη σύζυγό του Λάουρα σχετικά με την ανατροφή και μόρφωση της κόρης τους Βέρθας. Η υπόθεση παίρνει πολύ σοβαρή τροπή όταν η Λάουρα «υποβάλλει» στον άνδρα της πώς μπορεί να μην είναι αυτός ο φυσικός πατέρας. Μέσα στη δίνη της αμφιβολίας και του πάθους, ο πατέρας, νικημένος, οδηγείται στην παραφροσύνη.

Όλο το δράμα ξετυλίγεται στο σπίτι του Ίλαρχου, στο οποίο βασιλεύει γυναικοκρατία και κρυφή διακυβέρνηση από τη γυναίκα. Στο έργο, ο συγγραφέας σκιαγραφεί με ψυχογραφική μαεστρία τη σύγκρουση των φύλων βλέποντας στην πάλη άνδρα-γυναίκας μια στοιχειακή αναμέτρηση που παίρνει διαστάσεις φυσικού νόμου.

Η γυναίκα άσκησε πάνω στη ζωή του Στρίντμπεργκ μια αντιφατικά μαγνητική έλξη (θεωρήθηκε μισογύνης). Ο ίδιος είπε κάποτε για το μισογυνισμό του, την πιο διάσημη «ασθένειά» του, ότι: «είναι η άλλη όψη της έντρομης έλξης που νιώθω για το αντίθετο φύλλο». Ο Στρίντμπεργκ, που παντρεύτηκε τρεις φορές, συνειδητοποίησε όσο κανείς άλλος το μοιραίο βάρος της γυναίκας μέσα στη ζωή. Η γυναίκα, κάποτε στο προσκήνιο της ιστορίας, έχει αποσυρθεί ηττημένη στα παρασκήνια. Μια πανάρχαιη ήττα που δεν ξεχάστηκε ποτέ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Απόδοση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούρος
Σκηνικά: Ανδρέας Σκούρτης
Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός
Μακιγιάζ: Χριστόφορος Τρούσας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Σκούπα
Φωτογραφίες: Λουκάς Βασιλικός
Παίζουν: Γιώργος Βούρος, Σπύρος Δημακόπουλος, Λάμπρος Κόκκορης, Δημήτρης Ανδριανός, Μαρία Σκούπα, Θοδωρής Ανθόπουλος, Λαμπρινή Λίβα και Ελένη Σταυράκη-Κοντοσταύλου

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΡΟΣΩΔΙΑ
Η Εταιρεία Θεάτρου ΠΡΟΣΩΔΙΑ ξεκίνησε τη δράση της το 1998 με τον ιδρυτή της σκηνοθέτη, Λάκη Καραλή και μετά το 2009 συνεχίζει τη δράση της υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ηθοποιού και θεατρολόγου Μαρίας Σκούπα.

«Ορέστεια» (Αγαμέμνων-Χοηφόροι-Ευμενίδες) του Αισχύλου, η πρώτη της παράσταση στα αρχαία ελληνικά (Φεστιβάλ Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου Κρήτης, Μακρόνησος). Το 1999, μέσω της Διεύθυνσης Μορφωτικών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, στα πλαίσια του προγράμματος των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως συμπαραγωγή με την Association Les Theatrales des Jeune en Europe, η Ορέστεια παίχτηκε στο κάστρο του Λίχτενμπεργκ στο Στρασβούργο για δέκα ημέρες και στο Theatre du Peuple της Γαλλίας. Πήραν μέρος 25 Έλληνες και 12 Γάλλοι ηθοποιοί σε μια δίγλωσση παράσταση αρχαίων ελληνικών και γαλλικών.

«Πέρσες» του Αισχύλου, συνεργάστηκε με την Escola da Noite (Κοίμπρα Πορτογαλίας) σε σκηνοθεσία Πιέρ Βόλτζ και μουσική Λάκη Καραλή (δίγλωσση παράσταση στα πορτογαλικά και στα αρχαία ελληνικά).

«Οδύσσεια» του Ομήρου, συμπαραγωγή σε συνεργασία με το Town Youth Theater of Split του Γκόραν Γολόφκο στην Κροατία (δίγλωσση παράσταση που παίχτηκε στην Ελλάδα και την Κροατία).

«Θεόμαχοι» (Βασίλης Αρβανίτης του Στρατή Μυριβήλη και Αίαντας του Σοφοκλή), σε μια προσπάθεια διαλόγου του αρχαιοελληνικού και νεοελληνικού δράματος. Συνεργάστηκε με το Head of Department of Contemporary Arts, Manchester Metropolitan University του Ρόμπιν Νέλσον (πειραματική εργασία πάνω στην αρχαία τραγωδία και τη μεταφορά της στη σύγχρονη σκηνή, με γνώμονα το ρυθμό, το αίσθημα και την έκφραση στο αρχαίο δράμα).

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ
«Η αύξηση» του Ζωρζ Περέκ, έργο ιδιαίτερης γραφής που δεν είχε παιχθεί στην Ελλάδα.
«Παιχνίδι τέλος και τώρα τί κάνουμε;», σύνθεση κειμένων από τα δύο έργα του Σάμιουελ Μπέκετ «Τέλος παιχνιδιού» και «Περιμένοντας τον Γκοντό».
«Γ.Υ.ΠΕ.ΘΕ. ή Γενική Υποχρέωση Προσέλευσης στο Θέατρο», κείμενα του Καρλ Βάλεντιν που για πρώτη φορά μεταφράστηκαν και παίχτηκαν στην Ελλάδα.
«Χοηφόρες» του Αισχύλου, στα αρχαία ελληνικά.
«Στάχτες στα χέρια» του Λοράν Γκοντέ, για πρώτη φορά μεταφρασμένο και παιγμένο στην Ελλάδα.
«Μήδεια» του Ευριπίδη, σε πρωτότυπη μετάφραση του Λάκη Καραλή και Μαρία Σκούπα. Παίχτηκε για τρία χρόνια ως παραγωγή της ΠΡΟΣΩΔΙΑΣ και ως συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου. Περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και σε ακριτικά νησιά.
«A kingdom for a stage» και «Οne man in his time», με το σπουδαίο σαιξπηρικό ηθοποιό Τόνυ Τσερτς, που αφηγήθηκε τις εμπειρίες του από το Royal Shakespeare Company σε ένα one-man-show.
«Απʼ έξω» του Ανδρέα Θωμόπουλου, σύγχρονο νεοελληνικό έργο.
«Μου μιλάτε για κείνον», βιωματική παράσταση αφιερωμένη στην καλλιτεχνική δράση του εκλιπόντος σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της ΠΡΟΣΩΔΙΑΣ Λάκη Καραλή.
«Creve Coeur» του Τένεσσυ Ουίλιαμς, έργο που σπάνια έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας.


ΘΕΑΤΡΟ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Οι κύριες δραστηριότητες του Θεάτρου Χρωμάτων μέχρι σήμερα: 2008, παραγωγή της θεατρικής παράστασης «Art» της Γιασμίνα Ρεζά, Θέατρο Σοφούλη, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη. 2010, παραγωγή της παράστασης «Art» της Γιασμίνα Ρεζά, Θέατρο Βαφείο–Λάκης Καραλής, Αθήνα. 2010, συμπαραγωγή με την Εταιρεία ΠΡΟΣΩΔΙΑ της παράστασης «Creve Coeur» του Τένεσσυ Ουίλιαμς, Θέατρο Βαφείο–Λάκης Καραλής, Αθήνα. 2010, σεμινάριο σκηνικής παρουσίας, Αθήνα. 2010, μετάφραση του έργου του Τένεσσυ Ουίλιαμς «Creve Coeur» και του έργου της Γιασμίνα Ρεζά «Ο Θεός της σφαγής». 2010-11, παραγωγή της παράστασης «Art» της Γιασμίνα Ρεζά, Θέατρο Βαφείο–Λάκης Καραλής, Αθήνα. 2011, συμπαραγωγή με την Εταιρεία Θεάτρου ΠΡΟΣΩΔΙΑ της θεατρικής παράστασης «Ο πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, Θέατρο Βαφείο–Λάκης Καραλής, Αθήνα.ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Βούρος, γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και αρχαία ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Kingʼs College, Τάξη Richard Sorabji), αρχαία τραγωδία στο ίδιο πανεπιστήμιο, υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου στο Λονδίνο (Drama Centre London). Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής στην Αθήνα από το Δημήτρη Ροντήρη και σεμινάρια ορθόδοξης θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Δίδαξε υποκριτική αρχαίου δράματος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (masterclasses πάνω στην αρχαία τραγωδία το 2004 και το 2005) και υποκριτική στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη στην Αθήνα.

Σαν ηθοποιός εμφανίστηκε στο ελληνικό θέατρο το 1976. Έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, Ιάσονα, Προμηθέα Δεσμώτη, Φάλσταφ και Μαλβόλιο. Σαν σκηνοθέτης ξεκίνησε από το Εθνικό Θέατρο το 1979 (εισηγητής δραματολογίου και βοηθός σκηνοθέτης επί διευθύνσεως Αλέξη Μινωτή και Αλέξη Σολομού). Στη θητεία στον εν λόγω φορέα συνεργάστηκε με τους Δημήτρη Ροντήρη, Αλέξη Μινωτή, Αλέξη Σολομό, Σπύρο Ευαγγελάτο, Μίνωα Βολανάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Κώστα Μπάκα, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Ντίνο Δημόπουλο και Γιώργο Μιχαηλίδη.

Μαθήτευσε κοντά στον Μίνωα Βολανάκη, σαν ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτης και μετά σαν σκηνοθέτης, συν-σκηνοθετώντας μαζί του τέσσερα έργα. Στα δώδεκα χρόνια δίπλα στο Μίνωα Βολανάκη (1979-1991) υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του συμμετέχοντας στην παραγωγή σπουδαίων πολιτιστικών διοργανώσεων με τις «Γιορτές των Βράχων».

Το 1984, διετέλεσε διευθυντής αποστολής του κλιμακίου του Εθνικού Θεάτρου που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Τεχνών των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες (Περιοδεία σε εννέα μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά). Το 1987 συνδιοργάνωσε μαζί με το Μίνωα Βολανάκη στην Αθήνα την αʼ επαγγελματική απόδοση αρχαίας τραγωδίας στην αγγλική γλώσσα (αιγίδα ΕΟΤ). Το 1990 εγκαθίσταται στο Λος Άντζελες και ιδρύει το Θέατρο Χρωμάτων με το Μίνωα Βολανάκη και τον Ρόμπερτ Μίτσελ, προωθώντας μέσω του αρχαίου δράματος την υποψηφιότητα της Αθήνας για την ανάληψη της Χρυσής Ολυμπιάδας ʽ96 (συνεργάστηκε με διάσημους ηθοποιούς όπως Γκλέντα Τζάκσον, Έρθα Κίτ κ.ά.).

Από το 1999 μεταφράζει θέατρο από τα αγγλικά και γαλλικά. Από το 2004 η Γιασμίνα Ρεζά τον επιλέγει σαν αποκλειστικό μεταφραστή των θεατρικών έργων της στην ελληνική γλώσσα. Το 2006, μετά από παραμονή δεκαεπτά ετών σε Αγγλία, ΗΠΑ και Γαλλία, επιστρέφει στην Ελλάδα. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.  Το 2007 μεταφράζει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει το έργο «Art» της Γιαμίνα Ρεζά στο Θέατρο Ακάδημος με το Σοφοκλή Πέππα (Βραβείο Βεάκη). Το 2007 ίδρυσε το Θέατρο Χρωμάτων-Meldom για να παρουσιάζει και στην Ελλάδα σημαντικά σύγχρονα θεατρικά έργα που γνωρίζουν επιτυχία στις θεατρικές πρωτεύουσες του κόσμου.

Το 2008 παρουσίασε το «Art» στην Θεσσαλονίκη, όπου υπογράφει τη μετάφρας και τη σκηνοθεσία. Το 2010 μετάφρασε τον «Θεό της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά που ανέβασε στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη η Ελληνική Θεαμάτων σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Το 2010 ανέβασε (μετάφραση και σκηνοθεσία) στο Θέατρο Βαφείο–Λάκης Καραλής το «A lovely Sunday for Creve Coeur» του Τένεσσυ Ουίλιαμς (συμπαραγωγή με την Εταιρεία Θεάτρου ΠΡΟΣΩΔΙΑ). Το 2011 ανέβασε για τρίτη φορά το «Art» (με νέα διανομή) στο Θέατρο Βαφείο–Λάκης Καραλής.

Τη σεζόν 2011-12 πέρα από τον «Πατέρα» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σκηνοθετεί την «Κυρά της θάλασσας» του Ερρίκου Ίψεν στο Διάχρονο Θέατρο Μαίρης Βιδάλη. Για το 2012, ο Εκδοτικός Οίκος Εστία προγραμματίζει την έκδοση των θεατρικών μεταφράσεών του τριών έργων της Γιασμίνα Ρεζά («Art», «Ισπανικό έργο» και «Θεός της σφαγής»).

Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό και άνω των 65 ετών, ατέλειες, άνεργοι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.theatro-vafeio.gr

www.artistbook.gr
8/9/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη