Παιδικά Μουσεία: Παρακαλώ να αγγίζετε…!

Προτάσεις
11/09/2013

Τα παιδικά μουσεία σε όλο τον κόσμο αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Είναι άτυποι εκπαιδευτικοί οργανισμοί που πορεύονται δυναμικά και πρωτοποριακά, για να επαναπροσδιορίσουν τις δυνατότητες των παραδοσιακών μουσείων. Σήμερα, στην Αθήνα υπάρχουν αξιόλογα παιδικά μουσεία, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Κοινός στόχος τους είναι να εφοδιαστούν τα παιδιά με τρόπους ανεξάρτητης μελέτης, έρευνας και παρατήρησης των εκθεμάτων, που θα τους προβληματίσουν και θα τους χρησιμεύσουν σε επόμενες επισκέψεις στα ίδια ή και σε άλλα μουσεία. Επίσης σε πολλά από αυτά τα μουσεία το «μην αγγίζετε παρακαλώ» δεν υφίσταται, ίσα – ίσα εκεί το ζητούμενο είναι να τα αγγίζουν όλα τα παιδιά.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί έναν εκπαιδευτικό και πολιτιστικό οργανισμό, κοινωφελούς – μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στεγάζεται σʼ ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών, κυρίως μέχρι 12 χρόνων, αλλά και των γονιών. Η κεντρική φιλοσοφία του βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία υποστηρίζουν και ενισχύουν τη διαδικασία της μάθησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μουσείο οργανώνει για τους εκπαιδευτικούς ένα εργαστήρι μουσειακής εκπαίδευσης, με στόχο την εκπαιδευτική αξιοποίηση των μουσείων και ευρύτερα μουσειακών χώρων και την εύρεση των τρόπων σύνδεσής τους με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών. Κεντρικός σκοπός του είναι η διατύπωση προτάσεων που θα αφορούν στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε μουσεία που θα πραγματοποιηθούν από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς με τις σχολικές τους ομάδες.

Διεύθυνση: Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
Ιστοσελίδα: www.hcm.grΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Είναι ένα παιδικό μουσείο που χρησιμοποιεί τα εκθέματα του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τα θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Διεύθυνση: Καρατζά 7, Φιλοπάππου
Ιστοσελίδα: www.mce.gr


ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Είναι από τα ελάχιστα στο είδος του και αντικείμενό του είναι η τέχνη που δημιουργούν τα παιδιά. Εκθέτει δηλαδή έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών από 4 έως 14 ετών. Οι βασικοί σκοποί του μουσείου είναι η μελέτη και προβολή της παιδικής τέχνης, η αισθητική καλλιέργεια των παιδιών και η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συλλογές του μουσείου αριθμούν 5.000 έργα τα οποία προέρχονται από τους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής, που οργανώνει και από τα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά νηπιαγωγείου, μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού και ΑΜΕΑ που πραγματοποιεί στο χώρο του. Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα το μουσείο διοργανώνει εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 5-12 ετών. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από συνεργάτες ειδικά εκπαιδευμένους σε θέματα τέχνης, σε κύκλους τρίμηνης και οκτάμηνης διάρκειας ή μεμονωμένα κατά την περίοδο των εορτών. Τέλος, οργανώνονται επίσης εικαστικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.Διεύθυνση: Kόδρου 9, Πλάκα
Ιστοσελίδα: www.childrensartmuseum.gr


ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ
Το μουσείο ιδρύθηκε με σκοπό να επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Όπως λέει και το όνομα του μουσείο, εδώ οι επισκέπτες πρέπει να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της χώρας, ώστε να καταλάβουν τα σχήματα, τα υλικά, τις μορφές κλπ. Παράλληλα συνειδητοποιείται ότι η δυνατότητα ψηλάφησης των εκθεμάτων αποτελεί και για τους βλέποντες έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία και το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων. Έλος, το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα πέντε μουσεία του είδους στον κόσμο, κάτι που γεμίζει με περηφάνια τους υπευθύνους του εν λόγω μουσείου.

Διεύθυνση: Δοϊράνης 198, Καλλιθέα
Ιστοσελίδα: www.tactualmuseum.gr


ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Εδώ τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Μέσα από την βοτανική έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, τα παιδιά θα γνωρίσουν την βιολογία. Μια μεγάλη, τρισδιάστατη αναπαράσταση του κυττάρου, η φωτοσύνθεση αλλά και η μεγάλη ποικιλία φυτών θα τραβήξουν το ενδιαφέρον τους από την πρώτη κιόλας στιγμή. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν την καμηλοπάρδαλη και τον σπάνιο λευκό ρινόκερο να κάνει παρέα με μια αντιλόπη στο τμήμα των θηλαστικών. Λίγο πιο κάτω κατοικεί ένας γλάρος στην αμμουδιά της θάλασσας που βρίσκεται στους πρόποδες ενός βουνού. Πάνω από την κορυφή ενός βουνού πετάνε αετοί, κουκουβάγιες και πολλά άλλα πτηνά, στο  ανάλογο τμήμα. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπάρχει τμήμα εντομολογίας και ερπετελογίας. Όλος ο κόσμος του βυθού θα περάσει μπροστά από τα μάτια των παιδιών, με την ποικιλία των ψαριών και τη μεσογειακή φώκια που βρίσκονται στο τμήμα του βυθού. Τέλος στην αίθουσα της ζωολογίας υπάρχει ακριβές αντίγραφο ενός δεινοσαύρου μήκους 7,16 μέτρων. Ο κήπος του μουσείου περιλαμβάνει παλιά δέντρα, αλλά και νεώτερα, θάμνους, αρωματικά, φαρμακευτικά και άλλα φυτά με τον πανύψηλο κέδρο του Λιβάνου στο κέντρο του κήπου. Πραγματοποιούνται, τέλος, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής.

Διεύθυνση: Λεβίδου 13, Κηφισιά
Ιστοσελίδα: www.gnhm.grΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ
Κάτω από την Ακρόπολη, στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη τα παιδιά γνωρίζουν την αργυροχοοία, τη χρυσοχοοία και το κόσμημα. Η ομάδα «Παραμυθοσέντουκο» αφηγείται ιστορίες με αφορμή τις συλλογές που βρίσκονται στο μουσείο. Στο κάτω μέρος του μουσείου λειτουργεί ένα πρότυπο εργαστήρι αργυροχρυσοχοοίας, όπου ένας τεχνικός δείχνει στα παιδιά πώς φτιάχνεται ένα κόσμημα.

Διεύθυνση: Καρυάτιδων 4Α, Ακρόπολη
Ιστοσελίδα: www.lalaounis-jewelrymuseum.grΣΠΑΘΑΡΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
Εδώ τα παιδιά θα γνωρίσουν την ιστορία του θεάτρου σκιών και του Καραγκιόζη. Θα δουν φιγούρες από χαρτόνι και σκηνικά που έχουν σκαλιστεί με προσοχή. Οι σκαλιστές αυτές φιγούρες θεωρούνται και οι πιο γνήσιες της τέχνης του θεάτρου σκιών. Θα δουν την οργάνωση μιας παράστασης Καραγκιόζη, από τα μουσικά όργανα και τα εφέ που την πλαισιώνουν, καθώς επίσης και τα εργαλεία και τα αξεσουάρ κατασκευής μιας φιγούρας. Επίσης, θα δουν και τις κυριότερες φιγούρες του ελληνικού θεάτρου σκιών από τον Καραγκιόζη μέχρι τον Χατζηαβάτη και τον Μορφονιό.Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας και Δημητρίου Ράλλη, Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.karagiozismuseum.gr


ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ λειτουργεί από το 1990 και μέσα από τα εκθέματά του αφηγείται την εξέλιξη της επικοινωνίας, από τις απλές μορφές των αρχαίων χρόνων μέχρι τις σύγχρονες και σύνθετες μορφές που εκμηδενίζουν περιορισμούς και αποστάσεις. Το μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα, όπως οπτικές ίνες, ασύρματα τηλέφωνα, τηλέγραφους, αλλά και αίθουσες για προβολές και διαλέξεις, βιβλιοθήκη και εργαστήριο. Μέσω των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων μεταμορφώνει την τεχνολογία σε… τέχνη. Τα παιδιά δηλαδή ξεναγούνται στο χώρο, εμπνέονται από τα εκθέματα και με τη βοήθεια έμπειρων εικαστικών δημιουργούν και μαθαίνουν παράλληλα. Μέσα από τη ζωγραφική, τον πηλό, το κολάζ και τις τρισδιάστατες κατασκευές τα παιδιά κατανοούν τις τηλεπικοινωνίες και την ιστορία τους μέσα στο χρόνο.

Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Κηφισιά
Ιστοσελίδα: www.ote.grΜΟΥΣΕΙΟ – ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ
Το Μουσείο – Θέατρο Σκιών Χαρίδημος ανήκει στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» και στεγάζει το έργο των σπουδαίων καραγκιοζοπαιχτών Χρήστου, Γιώργου και Σωτήρη Χαρίδημου, καθώς και εργασίες των μαθητών τους. Μέσα στο μουσείο υπάρχουν περίπου 900 εκθέματα, φιγούρες, σκηνικά από χαρτόνι, εργαλεία κατασκευής φιγούρας, αλλά και χειρόγραφα βιβλία με παραστάσεις καραγκιόζη, φωτογραφίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επιπλέον στο μουσείο τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν παραστάσεις θεάτρου σκιών που ανεβαίνουν υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σωτήρη Χαρίδημου και του Χρήστου Χαρίτου.

 
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66, Θησείο
Ιστοσελίδα: www.cityofathens.gr
Τώρα μπορείτε να κάνετε μια βόλτα σε κάποια από τα παιδικά μουσεία που διαθέτει η πόλη και να απολύσετε μαζί με τα παιδιά σας την εμπειρία της γνώσης και της ανακάλυψης. Μετά μπορείτε να πάτε και σε άλλα μουσεία, από αυτά που θεωρούνται για μεγάλους…


Καλή βόλτα και καλή διασκέδαση!

www.artistbook.gr

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη