Συναυλία – αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου στο Ίλιον

Προτάσεις
11/09/2013

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2011, το Δημοτικό Κέντρο Πολιτισμού και Άθλησης Δήμου Ιλίου σας προσκαλεί στη συναυλία - αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Ανοικτό Θέατρο Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Στη συναυλία συμμετέχουν οι παλιοί συνεργάτες της κυρίας Σαμίου, Κατερίνα Παπαδοπούλου και Ζαχαρίας Καρούνης, ενώ τη μουσική επιμέλεια έχει ο Σωκράτης Σινόπουλος. Μια μοναδική βραδιά με μια μοναδική τραγουδίστρια που «κουβαλά» της Ελλάδα πάντα μαζί της.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί ταινία από τη ζωή και το έργο της Δόμνας Σαμίου, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ
Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη, το Μπαϊντίρι. Από εκεί έχει τα πρώτα ακούσματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως η ίδια έχει ομολογήσει σε συνέντευξη.

Σε ηλικία 13 ετών έχει την πρώτη διδακτική επαφή με τη μουσική. Πηγαίνει στο Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, όπου και μαθητεύει κοντά στο δημιουργό του Σίμωνα Καρρά. Εκεί παίρνει τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής και της αποκαλύπτονται τα μυστικά του παραδοσιακού τραγουδιού. Παρακολουθεί παράλληλα νυχτερινό Γυμνάσιο.

Το 1954 αρχίζει μια μακρά σχέση με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, που τερματίζεται το 1971. Παράλληλα συνεργάζεται με την Ελληνική Τηλεόραση για μια σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Μουσικό Οδοιπορικό». Αυτή η προεργασία θα τη βοηθήσει να αποκτήσει ένα πλούσιο μουσικό υλικό, που αποδεικνύεται σημαντικό, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Το 1971, χρονιά ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία της, παρουσιάζεται δίπλα στο Διονύση Σαββόπουλο συνερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια επί σκηνής. Ήδη όμως το 1960 κυκλοφορούν δίσκοι της σε Ελλάδα, Γαλλία και Σουηδία, που σηματοδοτούν την απήχηση του έργου της στον κυρίως ελληνισμό και στην ελληνική ομογένεια.

Αντιστρατευόμενη την εμπορική εκμετάλλευση και εκλαΐκευση της ελληνικής παράδοσης, αρχίζει να παρουσιάζει επί σειρά ετών την όσο πιο αυθεντική εκτέλεσή της. Έτσι κάνει αμέτρητες συναυλίες στις οποίες τραγουδά η ίδια, αλλά και παρουσιάζει αυθεντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς του δημοτικού τραγουδιού.

Το έργο της ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική γλώσσα. Παρουσιάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της αμερικανικής ηπείρου και σε πόλεις της Αυστραλίας, όπου και δίνει συναυλίες.

Το 1979, ο σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, Αλέξης Σολωμός, της ανέθεσε τη μουσική επιμέλεια για τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκαν πρώτα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Επίσης, το 1993, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης της ανέθεσε την επιμέλεια της ζωντανής μουσικής του «Αγαπητικού της Βοσκοπούλας» που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο.

Στο Ηρώδειο τραγούδησε για τέσσερις συνεχείς χρονιές, από 1995 έως το 1998. Μεγάλη αναγνώριση της δίδεται από το Μέγαρο Μουσικής, όπου παραδίδει συναυλίες με ακριτικά τραγούδια (Μάιος 1995) και ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα (Χριστούγεννα 1996), καθώς και το αφιέρωμα που της έκανε ο ίδιος φορέας τον Οκτώβριο του 1998 για τα 70 της χρόνια.

Το 1981 δημιούργησε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου», όπου και συνεχίζει την ίδια ποιοτική και αξιόλογη δισκογραφική της παραγωγή. Παράλληλα, από το 1994 ως το 2001, παραδίδει μαθήματα δημοτικού τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.

Της παραδίδεται, το 2006, το Βραβείο Αρίων για τη συνολική προσφορά της στη διάσωση του δημοτικού τραγουδιού. Τέλος, η Δόμνα Σαμίου συνεχίζει ως σήμερα την έρευνα και την καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Η εμπεριστατωμένη γνώση της πάνω στο αντικείμενο της δημοτικής παράδοσης του ελληνικού τραγουδιού, η πρωτοπορία της θεματολογίας της, η πολύχρονη πείρα της και η ακρίβεια στην απόδοση των λεκτικών ιδιομορφιών και του ύφους του τραγουδιού της κάθε περιοχής, την καθιστούν μοναδική στον τομέα της.

Περισσότερες πληροφορίες στο Δημοτικό Κέντρο Πολιτισμού και Άθλησης Ιλίου και στα τηλέφωνα 2102637395 και 210-2613899, καθώς και στην ιστοσελίδα www.ilion.gr

www.artistbook.gr
7/9/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη