Το Athens Fringe Festival «διεκδικεί» την πόλη

Προτάσεις
11/09/2013

«Διασταυρωνόμαστε στην είσοδο του μετρό, ανεβαίνουμε την Κηφισίας σε διπλανά αυτοκίνητα, κοιταζόμαστε μέσα από τα παράθυρα. Αφορμή ψάχνουμε για να μιλήσει ο ένας στον άλλον και χαιρόμαστε όταν τη βρίσκουμε, έστω και για να βριστούμε. Ζούμε στην ίδια πόλη. Είμαστε η πρώτη γενιά που τη νιώθει δική της και την αγαπάει. Η Αθήνα μάς ανήκει…».

Αυτό είναι το μότο, παρόλο που μεγάλο, του καθιερωμένου Athens Fringe Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά σε διάφορους χώρους της πρωτεύουσας για έξι μέρες. Το εν λόγω φεστιβάλ είναι ένα καλλιτεχνικό πανηγύρι τέχνης και δράσης, ανοικτό σε όλους. Είναι μια φιλόδοξη και πρωτοποριακή οργάνωση γεμάτη δημιουργικότητα και ενέργεια για αλλαγή και παρέμβαση.

Μιλώντας με τους διοργανωτές μας είπαν πως «πιστεύουμε στο δυναμισμό και τη δημιουργικότητα των νέων καλλιτεχνών και των ομάδων κοινωνικής δράσης και υπάρχουμε για να παρέχουμε ένα ανοιχτό βήμα παρουσίασης των ιδεών, του έργου και της δράσης τους». Έτσι, ο τελικός τους στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η δημιουργία νοήματος στη ζωή των κατοίκων, μέσα από τη δημιουργία, την επικοινωνία, τη συμμετοχή, την καλλιτεχνική ζύμωση και την κοινωνική δικτύωση.

Όπως μας εξηγούν από το γραφείο Τύπου του φεστιβάλ, «η διοργάνωση δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ. Είναι ένα κοινωνικό δίκτυο, που δεν απέχει πολύ από το Facebook ή το Myspace, με μια όμως τεράστια και ειδοποιό διαφορά: Δεν είναι εικονικό, αλλά πραγματικό. Δεν το περιδιαβαίνεις πλοηγώντας, αλλά περπατώντας. Στις πτυχές του συναντάς αληθινούς ανθρώπους». Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς πυρήνες της πόλης με στόχο να λειτουργήσει ως συνεκτικό δίκτυο ανάμεσά τους. Απευθύνεται στα κύτταρα της πληροφορίας, στα blogs, στις ιστοσελίδες, στα portals, ώστε αυτά να γίνουν οι ξενιστές της ιδέας και της δυναμικής του.

Έτσι, το Athens Fringe Festival επιστρέφει το 2011 δυναμικότερο με στόχο να διευρύνει την παρέμβασή του στην πόλη. Η φιλοσοφία του είναι κατεξοχήν πολιτική με την έννοια ότι επιδιώκει την εμπλοκή όλο και περισσότερων ενεργών πολιτών και ειδικά αυτών που δραστηριοποιούνται μέσα από τη δομή και τους σκοπούς των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τέχνη είναι το κατεξοχήν προνομιακό πεδίο πολιτικής συζήτησης αλλά και ειρηνικού ακτιβισμού».

Παράλληλα με το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει κοινωνικές δράσεις, στις οποίες θα λάβουν μέρος και θα επανδρώσουν εθελοντές. Οι δράσεις αυτές θα γίνουν στα πλαίσια του θέματος της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ «A Smile in the Mind», σε συνεργασία με άλλες ομάδες κοινωνικής δράσης.

Συνολικά, φέτος στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν τριάντα καλλιτεχνικές ομάδες, δεκαπέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις και πάνω από ογδόντα εθελοντές. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εικαστικά, δρώμενα και εγκαταστάσεις. Παράλληλα, ένα διώροφο λεωφορείο θα περιδιαβαίνει κάθε μέρα τις γειτονιές της πόλης, μεταφέροντας τη χοροθεατρική ομάδα «Παρακούν», που τα μέλη της χορεύουν, τραγουδούν και παίζουν μουσική.

Προσκεκλημένοι για φέτος είναι, μεταξύ άλλων οι: Smokey Bandits, Sleeping Pillow, Yianneis, Monsieur Minimal, Burning Sticks, Penny and the Swinging Cats και Ηirollers. Στο θέατρο θα εμφανιστεί η ομάδα Forplay υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Ακόμη, το Φεστιβάλ Ελληνικού Έργου του Θεάτρου Ελιάρτ, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιάσει και θα βραβεύσει τις θεατρικές ομάδες και παραστάσεις που έχουν ξεχωρίσει. Θεατρική παράσταση θα παρακολουθήσουμε και από τους μαθητές του Ειδικού Γυμνάσιου και Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής. Τέλος, ανάμεσα στις εκδηλώσεις θα απολαύσει κανείς και την έκθεση φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλας με το Athens House of Photography.

Το ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο του φεστιβάλ κοστίζει επτά ευρώ ή πέντε ευρώ για φοιτητές και άνεργους, με πρόσβαση σε όλους τους χώρους και όλες τις παραστάσεις. Με το απόκομμα του εισιτηρίου, θα επιτρέπεται δωρεάν η είσοδος σε 21 μουσεία του Δικτύου Μουσείων του Ιστορικού Κέντρου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.fringefestival.gr.

Καλή διασκέδαση και καλή «κατάκτηση» της πόλης!

www.artistbook.gr

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη